Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Sectors of Indian Economy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 2 Sectors of Indian Economy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Sectors of Indian Economy MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 2 Sectors of Indian Economy

1. The sectors are classified into public and private sector on the basis of :
(a) Employment conditions
(b) The nature of economic activities
(c) Number of workers employed
(d) Ownership of enterprises3

Answer

Answer: d


2. When we produce a good by exploiting natural resources, it is an activity of the:
(a) Secondary sector
(b) Tertiary sector
(c) Primary sector
(d) Organised sector

Answer

Answer: c


3. The service sector includes activities such as:
(a) agriculture, dairy, fishing and forestry
(b) making sugar, gur and bricks
(c) transport, communication and banking
(d) None of these

Answer

Answer: c


4. Choose the correct meaning of organised sector:
(a) It covers those enterprises where the terms of employment are regular.
(b) It is outside the control of the government.
(c) Jobs are not regular.
(d) It provides low salaries.

Answer

Answer: a


5. Which of the following is included in tertiary sector?
(a) ATM booths
(b) Call centres
(c) Internet cafe
(d) All of them

Answer

Answer: d


6. Government owns most of the assets and provides all the services:
(a) Private Sector
(b) Public Sector
(c) Organised Sector
(d) Tertiary Sector

Answer

Answer: b


7. The value of all final goods and services produced within a country during a particular year is called as:
(a) Gross Domestic Product
(b) Net Domestic Product
(c) National Product
(d) Production of Tertiary Sector

Answer

Answer: a


8. A situation in which more persons are employed on a job than are optimally required is:
(a) Structural unemployment
(b) Disguised unemployment
(c) Cyclical unemployment
(d) Seasonal unemployment

Answer

Answer: b


9. Out of 200 million children in the school going age group, how many are attending schools?
(a) One-fourth
(b) Half
(c) Two-thirds
(d) One-fifth

Answer

Answer: c


10. Central government in India made a law, implementing the Right to Work in how many districts of India?
(a) 150 districts
(b) 200 districts
(c) 250 districts
(d) 625 districts

Answer

Answer: d


11. GDP stands for Gross Domestic Product. What does it show? Pick up the correct statement given below:
(a) It shows how big is the economy of a country in a given year in terms of its total output.
(b) It shows what the total product of a country in a given year without counting the country’s total resources.
(c) It shows the number of people involved in production in a particular year.
(d) It shows the total value of trade trans-actions of a country in a particular year.

Answer

Answer: a


12. Employment figures of a country are based on data collected from 5-yearly survey on employment and unemployment. Which organisation conducts this survey?
(a) NSSO—National Sample Survey Organisation
(b) NREGA 2005—National Rural Employment Guarantee Act, 2005
(c) ILO — International Labour Organisation
(d) Census of India

Answer

Answer: b


13. Identify the natural product from the list of items given below:
(a) Textile
(b) Wheat flour
(c) Cotton
(d) Tomtao sauce

Answer

Answer: c


14. Which of the following examples does not fall under unorganized sector?
(a) A farmer irrigating his field.
(b) A daily wage labourer working for a contractor.
(c) A doctor in a hospital treating a patient.
(d) A handloom weaver working on a loom in her house.

Answer

Answer: c


15. Identify the correct answer from the alternatives provided.
Both Tisco and Reliance Industries are owned by :
(a) The government
(b) Private company
(c) A cooperative society
(d) Jointly by private companies and the govt.

Answer

Answer: c


16. NREGA (National Rural Employment Guarantee Act of 2005) has guaranteed ………. days of employment in a year in many districts of India. What are the correct number of days?
(a) 200 days
(b) 100 days
(c) 30 days
(d) 60 days

Answer

Answer: b


17. Choose one correct statement from the following:
Underemployment occurs —
(a) when people are not willing to work.
(b) when people are working slowly.
(c) when people are working less than what they are capable of doing.
(d) when people are not paid for their jobs.

Answer

Answer: c


18. Which sector has emerged as the largest producing sector in India. Select one from the following alternatives:
(a) Secondary sector
(b) Tertiary sector
(c) Primary sector
(d) Science and Technology sector

Answer

Answer: b


19. Where will you find the disguised unemployment most? Select the correct option from those given below:
(a) Among agricultural workers working for small farm lands
(b) Among part-time industrial workers
(c) In most of the government offices
(d) In big private companies

Answer

Answer: a


20. How do big private companies contribute in the development of a nation?
(a) By increasing the demands for their products through advertisements.
(b) By increasing their profits.
(c) By increasing productivity of the country in the manufacturing of industrial goods.
(d) By providing private hospital facilities for the rich.

Answer

Answer: c


21. ____________ refers to the activities which are undertaken by people with the object of earning money.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Economic activities


22. A housewife looking after the household is an example of ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: non-economic activities


23. All goods which are used as raw material for further production of other goods or for resale in the same year are called ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: intermediate goods


24. The Act guaranteed 100 days of employment in a year or unemployment allowances to the people should be provided by the government is known as ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act 2005 (MGNREGA 2005)


25. ____________ sector is governed by various laws such as Factories Act, Minimum Wages Act etc.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Organised


26. ____________ includes production by exploiting natural resources.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Primary sector


27. ____________ and ____________ are the two factors of production.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Capital; labour


28. There is no provision for overtime, paid leave, holidays etc. in unorganized sector. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
True, as the jobs are not regular and lack in security.


29. The objective ofpublic sector is to maximize profits. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as the objective of public sector is to promote public welfare and not to maximize profits.


30. Railways comes under public sector. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
True, as the government owns them.


31. Capital is the only factor of production. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as labour and land are also factors of production.


32. The goods which are meant either for consumption by consumers or for investment by firms are called final goods. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
True, as they are produced either for consumption or investment.


33. Under NREGA 2005, the government guaranteed 120 days of work to rural household. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as under NREGA 2005, the government guaranteed 100 days of work to rural household.


34. When more persons are employed in a job rather than optimally required is seasonal unemployment. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as when more persons are employed in a job rather than optimally required it is a case of disguised unemployment.


35. What is economic development?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Economic development means that the rate of production must be faster than the rate of increase in population. In other words, we can say that it makes people better off by increasing their command over goods and services and the choices open to them.


36. Name any activity done in primary sector? [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In primary sector, goods are produced by exploiting natural resources.


37. Why is primary sector also called agriculture and related sector?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Primary sector is also called agriculture and related sector because most of the natural products we get are from agriculture, diary, fishing, forests etc.


38. What activities are done in the secondary sector?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In secondary sector, natural products are changed into other forms through different ways of manufacturing.


39. Distinguish between ‘primary’ and ‘secondary’ sectors.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Primary sector exploits natural resources to produce goods whereas secondary sector change natural products into other forms through manufacturing.


40. What does the tertiary sector include?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Tertiary sector includes distribution of services, training and support.


41. Identify any two services included in the tertiary sector in the recent times.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Internet cafe, ATM booths, call centres, software companies etc. (any two)


42. Define GDP.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
GDP refers to Gross Domestic Product. It is the value of all final goods and services produced within a country during a particular year.


43. Which sector has grown considerably in the recent years?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In the recent years, the tertiary sector has shown a considerable growth.


44. Which sector has contributed the most to the employment?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Primary sector has contributed the most to the employment.


45. Where are most of the underemployed people found?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Most of the underemployed people are found in agriculture.


46. What is double counting?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
When the value of a product is counted more than once, it is called double counting. This leads to the overestimation of the value of goods and services produced.


47. Which sector generates services rather than goods?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Tertiary or Service sector generates services rather than goods.


48. Name two vulnerable groups in urban areas.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two vulnerable groups in urban areas are rag pickers and street vendors.


49. What are intermediate goods?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Intermediate goods are those goods which are used up in the production process to make final goods and services.


50. What are final goods and services?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Final goods and services are those which reach the consumers for final consumption or capital formation.


Fill in the Blanks

1. Tertiary sector is also called ……….. .
2. Communication and banking come under ……….. sector.
3. Cotton cultivation falls under ……….. sector.
4. In the public sector, the ……….. owns most of the assets and provides all services.
5. In the Private sector, the ownership lies in the hands of ……….. .
6. Most of the jobs are ……….. and ……….. paid in the unorganised sector.
7. Protection and support to the unorganised sector is needed for both ……….. and ……….. development.
8. Bankers and truck drivers belong to ……….. sector of the economy.

Answers.

1. Service sector
2. Tertiary
3. Primary
4. government
5. private companies
6. unsecure, lowly
7. economic and social
8. Tertiary

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Sectors of Indian Economy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 2 Sectors of Indian Economy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago