Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Resource and Development with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Resource and Development Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 1 Resource and Development

1. Which one of the following soils is ideal for growing cotton?[CBSE 2011]
(a) Regur soil
(b) Laterite soil
(c) Desert soil
(d) Mountainous soil

Answer

Answer: a


2. Soil is formed by the process of
(a) Denudation
(b) Gradation
(c) Weathering
(d) Erosion

Answer

Answer: c


3. Land left without cultivation for one or less than one agricultural year is called
(a) Culturable waste land
(b) Current fallow land
(c) Waste land
(d) None of the above

Answer

Answer: b


4. “There is enough for everybody’s need but not for anybody’s greed”. Who said this?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) Atal Bihari Vajpai
(c) M. K. Gandhi
(d) Sunder Lai Bahuguna

Answer

Answer: c


5. Resources which are surveyed and their quantity and quality have been determined for utilisation are known as [CBSE 2011]
(a) Potential resources
(b) Stock
(c) Developed resources
(d) Reserves

Answer

Answer: c


6. Which one of the following statements is correct as regard to international resources?
(a) Resources which are regulated by international institutions.
(b) Resources which lie beyond the territorial waters.
(c) Resources which are found along the international frontier.
(d) Resources which are not yet developed.

Answer

Answer: a


7. The first International Earth Summit was held in
(a) Geneva
(b) New York
(c) Japan
(d) Rio de Janeiro

Answer

Answer: d


8. The most widespread relief feature of India is
(a) Mountains
(b) Forests
(c) Plains
(d) Plateaus

Answer

Answer: c


9. Resources which are found in a region, but have not been utilised
(a) Renewable
(b) Developed
(c) National
(d) Potential

Answer

Answer: d


10. Which one of the following statements is true about the term resources?[CBSE 2011]
(a) Resources are free gifts of nature.
(b) They are the functions of human activities.
(c) All those things which are found in nature.
(d) Things which cannot be used to fulfill our needs.

Answer

Answer: b


11. The red soil is red in colour because
(a) it is rich in humus.
(b) it is rich in iron compounds.
(c) it is derived from volcanic origin.
(d) it is rich in potash.

Answer

Answer: b


12. Soil formed by intense leaching is
(a) Alluvial soil
(b) Red soil
(c) Laterite soil
(d) Desert

Answer

Answer: c


13. Which one of the following type of resource is iron ore? (Textbook)
(a) Renewable
(b) Biotic
(c) Flow
(d) Non-renewable

Answer

Answer: d


14. Under which of the following type of resource can tidal energy be put? (Textbook)
(a) Replenishable
(b) Human-made
(c) Abiotic
(d) Non-renewable

Answer

Answer: a


15. Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab? (Textbook)
(a) Intensive cultivation
(b) Deforestation
(c) Over-irrigation
(d) Overgrazing

Answer

Answer: c


16. In which one of the following States is terrace cultivation practised? (Textbook)
(a) Punjab
(b) Plains of Uttar Pradesh
(c) Haryana
(d) Uttaranchal

Answer

Answer: d


17. In which of the following States is black soil found? (Textbook)
(a) Jammu & Kashmir
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Jharkhand

Answer

Answer: b


18. What percentage of our land should be under forest according to the National Forest Policy (1952)?
(a) 33
(b) 22.5
(c) 31
(d) 30

Answer

Answer: a


19. Materials in the environment which have the potential to satisfy human needs but human beings do not have appropriate technology to access them are called:
(a) Potential resource
(b) Stock
(c) Developed resource
(d) Reserves

Answer

Answer: b


20. India’s territorial water extends upto a distance of:
(a) 12 km
(b) 12 nautical miles
(c) 19.2 miles
(d) 200 nautical miles

Answer

Answer: b


21. Resources that take long geological time for their formation are called:
(a) Renewable resources
(b) Reserve
(c) Community resources
(d) Non-renewable resources

Answer

Answer: d


22. Land that is left uncultivated for more than five agricultural years is called:
(a) Pasture land
(b) Culturable waste land
(c) Barren land
(d) Current fallow

Answer

Answer: b


23. Area sown more than once in an agricultural year plus net sown area is known as:
(n) Net sown area
(b) Forest cover
(c) Waste land
(d) Gross cropped area

Answer

Answer: d


24. The total degraded land in our country is:
(a) 133 million hectares
(b) 130 million sq. km.
(c) 140 million hectares
(d) 130 million hectares

Answer

Answer: d


25. In which of the following States mining has caused severe land degradation?
(a) Gujarat
(b) Jharkhand
(c) Kerala
(d) Uttaranchal

Answer

Answer: b


26. The main cause of land degradation in Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh is:
(a) Mining
(b) Over irrigation
(c) Deforestation
(d) Over grazing

Answer

Answer: b


27. Which is the most common soil of Northern India?
(a) Black soil
(b) Laterite soil
(c) Alluvial soil
(d) Red soil

Answer

Answer: c


28. Red soil is mostly found in:
(a) Parts of Jammu & Kashmir
(b) Upper Ganga Plains
(c) Eastern and Southern part of Deccan Plateau
(d) None of the above

Answer

Answer: c


29. Red soil is reddish in colour due to:
(a) high clay content
(b) presence of kankar nodules in the subsoil
(c) diffusion of iron in igneous and metamorphic rocks
(d) high moisture content

Answer

Answer: c


30. Which of the following is not important for soil formation?
(a) Relief
(b) Parent rock
(c) Climate
(d) Duration of day

Answer

Answer: d


31. Black soil is also called:
(a) Bangar
(b) Khadar
(c) Regur
(d) Humus

Answer

Answer: c


32. Black soils are common in:
(a) Deccan trap region
(b) Kashmir Valley
(c) Ganga Valley
(d) Northern Plains

Answer

Answer: a


33. Laterite soil is very useful for growing:
(a) Rice, wheat and mustard
(b) Tea, coffee and cashewnut
(c) Pulses, sugarcane and resin
(d) None of the above

Answer

Answer: b


34. Black soil is deficient in
(a) Calcium carbonate
(b) Magnesium
(c) Potash
(d) Phosphoric contents

Answer

Answer: d


35. Which of the following soils has self-aeration capacity?
(a) Alluvial
(b) Red soil
(c) Black soil
(d) Mountain soil

Answer

Answer: c


36. Ploughing along the contour lines to decelerate the flow of water down the slopes is called:
(a) Strip cropping
(b) Sheet erosion
(c) Contour ploughing
(d) Terrace cultivation

Answer

Answer: c


37. Which of the following is not a measure for soil conservation?
(a) Strip cropping
(b) Terrace cultivation
(c) Shelter belts
(d) Overdrawing of ground water

Answer

Answer: d


38. ___________ and ___________ are the methods of soil conservation in hilly areas.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Terrace farming and contour ploughing


39. Old alluvial soil is called ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: hangar


40. ___________ is a method of growing rows of trees in arid regions.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Shelter belts


41. ___________ soil has high water retaining capacity.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Black


42. Land consisting of many gullies and ravines are called ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: bad lands


43. Landuse pattern of India is lopsided. (True/F alse)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


44. The Alluvial Soil is the most widespread soil of India. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


45. Red soils are found in Thar Desert. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


46. Fossil fuels are examples of non-recyclable resources. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


47. Protection of soil from erosion is called soil conservation. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


48. Solar energy is an example of non-recyclable resource. (True/F alse)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


49. Matching the columns.

Column A Column B
(a) Uppermost layer of soil (i) Black soil
(b) New alluvial (ii) Topsoil
(c) Regur soil (iii) Over grazing
(d) Land with many gullies  and ravines (iv) Khadar
(e) Land (v) Bad Land degradation
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (v)
(e) (iii)


50. What is a resource?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Anything which can be used for satisfying the human needs is called a resource.


51. What does the process of transformation of things in nature involve?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The process of transformation in nature involves an interactive between nature, technology and institutions by human beings.


52. How does man develop the resources?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Man develops resources according to his needs and aspirations, his technical skill along with its economics feasibility and cultural acceptance.


53. What are the two main types of resources?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two main types are:-
(a) Natural Resources
(b) Human resources


54. Classify resources on the basis of origin along with an example?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
On the basis of origin the resources can be divided into
(a) Biotic e.g. Flora and Fauna.
(b) Abiotic resources e.g. rocks and metals


55. Classify resources on the basis of exhaustibility?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
On the basis of exhaustibility the resources are divided into
(a) Renewable resources
(b) Non-renewable resources.


56. How are the renewable resources further divided?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The renewable resources are divided into
(a) Continuous or flow e.g. wind and water
(b) Biological resources e.g. Natural vegetation and wildlife


57. How are the non-renewable resources divided?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The non-renewable resources are divided into
(a) Recyclable e.g. metals
(b) Non-recyclable e.g. fossil fuels


58. How are the resources classified on the basis of ownership?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
On the basis of ownership the resources are divided into
(a) Individual
(b) Community
(c) Natural
(d) International


59. Name any two community owned resources.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Village commons like grazing grounds, burrial grounds, village ponds, public parks, picnic spots, play grounds. (any two)


60. To what distance do the territorial waters of India extend?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The territorial waters of India extend upto 12 nautical miles (22.2 km) from the coast.


61. What are international resources?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
International resources are the resources which belong to all human race and cannot be used by any country without an agreement with international institutions.


62. What is the importance of resources?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Resources are important for human survival as well as for maintaining quality of life.


63. Which is a special feature of the sustainable development?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Development should take place without damaging the environment.


64. What is the full form of UNCED?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
United Nations Conference on Environment and Development


65. What is resource planning?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Judicious use of resources is known as resource planning.


66. Absence of which two components can hinder development of an area?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Corresponding changes in technology and institutional development.


67. What were the main causes for colonisation of the countries of Asia and Africa by foreign invaders?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The main causes were the rich resources in these colonies and higher level of technological development of the colonising countries.


68. Why is conservation of resources important?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Conservation is important as resources are used for developmental activities.


69. What is the result of irrational consumption and non-utilisation of resources?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It results in socio-economic and environmental problems.


70. What does land as a natural resource support?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Land as a natural resource supports:
(a) Natural vegetation
(b) Wildlife
(c) Human life
(d) Economic activities
(e) Transport and communication systems. (any two)


71. Define culturable waste land.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The land left uncultivated for more than five agricultural years.


72. What is the area brought under cultivation in a year called?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Net sown area


73. List any two factors that determine the land use.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Physical factors — Topography, climate, soil type.
Human factors — Population density, technological capability, culture, traditions, etc.


74. According to the National Forest Policy, what should be the percentage of forest area in a country?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 33%


75. What does the waste land include?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It includes rocky, desert and acid areas and land put to non-agricultural uses like settlements roads, railways, industry, etc.


76. Which factor is responsible for maximum land degradation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Human activities


77. What has caused severe land degradation in states like Jharkhand and chhattisgarh?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Deforestation due to mining.


78. How does over irrigation lead to land degradation.
Or
How is over irrigation responsible for land degradation in Punjab? [Delhi 2019]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Over irrigation leads to water logging that increases salinity and alkalinity in the sail that results in land degradation.


79. How does mineral processing degrades the land?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Processing of minerals generate huge quantity of dust that settles down on the land and restricts the process of infiltration into the soil.


80. Which soil is the best for cotton cultivation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Black soil


81. What gives red and yellow colour to red and yellow soil?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Red and yellow soil develops a reddish colour due to diffusion of iron in crystalline and metamorphic rocks. It looks yellow when it occurs in a hydrated form.


82. Where does the laterite soil develop?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Laterite soil develops under tropical and subtropical climate with alternate wet and dry season.


83. What is the name of the soil formed by intense leaching? List any two important characteristics of this soil.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Laterite soil is formed by intense leaching. Laterite soils are mostly deep to very deep, acidic, generally deficient in plant nutrients.


84. Name the two crops which can be grown in laterite soil after adopting soil conservation technique.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tea and Coffee


85. What type of soil develops due to high temperature and evaporation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Arid Soil


86. What restricts water infiltration into the arid soils?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Foundation of Kankar layers restricts water infiltration into the arid soils.


87. Name the natural forces which lead to soil erosion.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The natural forces which lead to soil erosion are wind, glacier and water.


88. What are gullies?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The running water cuts through clayey soils and makes deep channels, called gullies.


89. What are bad lands?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Due to the formation of gullies, the land becomes unfit for cultivation and is known as bad land.


90. What is a ravine?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A ravine is a deep narrow valley on earth’s surface formed by running water, e.g. Chambal ravine in Madhya Pradesh.


91. What is sheet erosion?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sometimes water flows as a sheet over large area down the slope. In such cases the top soil washes away. It is called sheet erosion.


92. What method is used to break up the force of wind?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Strip Cropping


93. What resources can be acquired by a nation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National resources can be acquired by a nation.


94. Explain the term wasteland.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Wasteland includes rocky, arid and desert areas and land put to non-agricultural use like settlements, roads and railways.


95. What is culturable wasteland?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the land left uncultivated for more than five agricultural years.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Resource and Development with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago