Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Print Culture And The Modern World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 7 Print Culture And The Modern World

Print Culture and The Modern World Class 10 MCQ With Answers Question 1. Who was Marcopolo?
(a) German scientist
(b) English philosopher
(c) Spanish explorer
(d) Italian traveller/explorer

Answer

Answer: d


MCQ Of Print Culture And Modern World Question 2. Who wrote about the injustices of the caste system in ‘Gulamgiri’? [CBSE 2011]
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Jyotiba Phule
(c) Balgangadhar Tilak
(d) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Answer: b


MCQ Of Chapter Print Culture And The Modern World Questions 3. Which of the following refers to print revolution?
(a) Invention of printing press
(b) Shift from hand printing to mechanical printing
(c) Revolt of people against printed matters
(d) Handwritten manuscripts for printed books

Answer

Answer: b


Print Culture And The Modern World MCQ Question 4. Aim of Protestant Reformation was to:
(a) reform religion
(ft) reform the Catholic church
(c) reform Jewish religion
(d) to protest against all reform

Answer

Answer: b


MCQ On History Print Culture And The Modern World Question 5. Why was James Augustus Hickey persecuted by Governor General Warren Hastings?
(a) For poor editing of Bengal Gazette
(b) For publishing a lot of gossip about company’s Senior Official
(c) For publishing substandard material
(d) None of these

Answer

Answer: b


CBSE Class 10 History Print Culture and The Modern World MCQ Question 6. By whom was ‘ Sambad Kaumudi’ published in 1821?
(a) Iswer Chandra Vidyasagar
(b) C.R. Das
(c) Raja Rammohun Roy
(d) Swami Vivekanand

Answer

Answer: c


Class 10 History Chapter 7 MCQ With Answers Question 7. In ancient India which of the following material was used for writing manuscripts?
(a) Parchments
(b) Vellum
(c) Palm leaves
(d) Paper

Answer

Answer: b


Print Culture and Modern World MCQ Question 8. Which one of the following is the oldest Japanese book? [CBSE 2014]
(a) Sutta Pitaka
(b) Diamond Sutra
(c) Mahavamsa
(d) Dipavamsa

Answer

Answer: b


MCQ For Class 10 History Print Culture Question 9. The reformation movement was launched against the corrupt practices of which of the following group?
(a) Feudal Lords
(b) Protestant Church
(c) Catholic Church
(d) Absolute rulers

Answer

Answer: c


MCQ Questions On Print Culture 10. Who among the following was not a women novelist?
(a) Jane Austen
(b) Bronte Sisters
(c) George Eliot
(d) Maxim Gorky

Answer

Answer: d


Class 10 CBSE SST Objectives For Print Culture Question 11. Name the country which remained the major producer of printed material for a long time:
(a) The Imperial State of China
(b) Germany
(c) Korea
(d) Japan.

Answer

Answer: a


Assertion And Reason Questions For Class 10 Social Science Question 12. Buddhist missionaries from China had introduced one of the following in Japan. Pick up the correct one from the list given below:
(a) Tripitakas (religious canons —three basic Buddhist principles)
(b) Hand printing technology
(c) Buddhism
(d) Teachings of Buddha

Answer

Answer: b


Print Culture And The Modern World NCERT Question Answers Question 13. Complete the sentence with one out of the following words:
The Chinese paper reached Europe through
(a) Silk Route
(b) Sea route
(c) Buddhist missionaries
(d) Merchants

Answer

Answer: a


Class 10 Print Culture Question 14. Where from did the Italians get the technology of wood block printing?
(a) China
(b) Japan
(c) India
(d) Korea

Answer

Answer: a


Print Culture And The Modern World Notes Question 15. Merchants and students in the University towns bought cheaper printed copies of books in Europe. What kind of books were bought by the aristocrats? Pick out the correct answer.
(a) Handwritten books on silk.
(b) Books made out of papyrus leaves.
(c) Handwritten books on very expensive vellum (a parchment made from the skin of animals).
(d) Books engraved on copper plates.

Answer

Answer: c


1 Mark Question Of Print Culture Question 16. Which of the following was not a reason for the limited popularity of handwritten manuscripts in Europe:
(a) Manuscripts were fragile.
(b) They were awkward to handle and could I not be carried around easily.
(c) The content of manuscripts was rebellious and seditious.
(d) Copying manuscripts was expensive and time-consuming.

Answer

Answer: c


Print Culture And Modern World Imp Questions Question 17. Who invented the first known printing press and where?
(a) Henry Ford, USA
(b) Leo Tolstoy, Russia
(c) Sir Henry Morton Stanley, America
(d) Johann Gutenberg, Germany

Answer

Answer: d


Print Culture And The Modern World Class 10 Important Questions And Answers Question 18. Not everyone welcomed the printed book.
There was widespread criticism. What could have been the reason? Find the correct answer from the options given below:
(a) It was feared that if there was no control over what was printed and read, then rebellious and irreligious thoughts might spread.
(b) Books will corrupt the minds of young i readers.
(c) It will divide the society into intellectuals i and non-intellectuals.
(d) Time will be wasted in reading books and it will hamper the work of daily life.

Answer

Answer: a


Print Culture Class 10 Questions and Answers Question 19. Many historians have argued that print j culture created the conditions within which French Revolution occurred. Choose the correct statement in this regard from the list; given below:
(a) Print culture promoted the idea of Conservatism.
(b) It motivated the masses to protest old norms and values.
(c) Print culture created public opinion in favour of despotic power of the State.
(d) Print popularized the ideas of enlightened ; thinkers who attacked the despotic power of the State.

Answer

Answer: d


MCQs For Class 10 Social Science Question 20. When did Printing Press come to India? Find the correct date from the list given below.
(a) Mid 16th century
(b) Late 14th century
(c) Beginning of 18th century
(d) 19th century

Answer

Answer: a


Multiple Choice Questions Social Science Class 10 Question 21. ‘The printing press is the most powerful engine of progress and public opinion is the force that will sweep despotism away.’ Who said these words?
(a) Manocchio
(b) Louise Sebastien Mercier
(c) Martin Luther
(d) Erasmus

Answer

Answer: b


Print Culture And The Modern World Class 10 Question Bank Question 22. How did print culture help poor people in India?
(a) Huge number of books which had flooded the markets led to the opening of hundreds of bookshops, where poor people got employed.
(b) Public libraries were set up, where jobs were offered to poor people.
(c) Cheap books were brought out which the poor people could afford to buy and read.
(d) Selling books with a small investment became a business for poor people.

Answer

Answer: c


Multiple Choice Questions On Culture Question 23. Why was the Vernacular Press Act passed by the British Government in India?
(a) The Vernacular Act was passed to promote vernacular languages.
(b) The Vernacular Act was passed by the British government to put some check on vernacular newspapers which had become assertively nationalist.
(c) The Vernacular Act was passed to please the Indians who wanted to promote Indian languages.
(d) The Vernacular Act was passed to consolidate British rule in India.

Answer

Answer: b


History Class 10 Print Culture Question 24. What made Governor-General Warren Hastings persecute James Hickey who edited the Bengal Gazette?
(a) He published articles supporting Indian nationalist leaders.
(b) He published advertisements related to import and sale of slaves.
(c) He published anti-religious articles.
(d) He published gossip about senior East India Company officials.

Answer

Answer: d


Kumar Academy Print Culture Question 25. The main theme of the book ‘Chhote aur Bade Ka Sawal’ written by Kashibaba, a Kanpur mill worker, was:
(a) The life of the elite upper castes.
(b) The link between caste and class exploitation.
(c) Restrictions on the Vernacular Press.
(d) Injustices of the caste system.

Answer

Answer: b


Print Culture And The Modern World Notes Pdf Question 26. Skilled hand writers were known as ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: scribes


Print Culture Question Answer Question 27. ___________ was the Latin scholar who expressed deep anxiety about printed book.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Erasmus


Print Culture And The Modern World Class 10th Question 28. ‘Amar Jiban’ is the autobiography of ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rashsundari Debi


Print Culture And The Modern World Class 10 Test Question 29. The first printing press was developed by ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Johann Gutenberg


Print Culture Class 10 Pdf Question 30. ___________ is an art of beautiful and stylised writing.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Calligraphy


Print Culture Solutions Question 31. Amar Jiban was the autobiography written by Rashsundari Debi. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Class 10 Print Culture And Modern World Solutions Question 32. Vellum is the parchment made of animal skin. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Print Culture Questions Question 33. Monnocchio said “The printing press is the most powerful engine of progress”. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


Print Culture And The Modern World Board Questions Question 34. American explorer Marco Polo brought back the knowledge of printing to Italy. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


Print Culture And The Modern World Class 10 PPT Question 35. ‘ Bengal Gazette ’ the weekly magazine was brought out byGangadhar Bhattacharya. (True/F alse)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


36. Match the columns.

Column A Column B
(a) Chapbook (i) Earlier name of Tokyo
(b) Gutenburg (ii) First printed book published in Europe
(c) Manuscript (iii) Pocket size cheap book
(d) Edo (iv) Handwritten original text
(e) Bible (v) Printing Press
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iii)
(b) (v)
(c) (iv)
(d) (i)
(e) (ii)


37. Where did the earliest kind of print technology i.e., the system of hand printing develop? [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The earliest kind of print technology was developed in China.


38. Name the Chinese traditional book which was folded and stitched at the side. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Accordion Book


39. Name the city in China, which became the hub of new print culture in the late nineteenth century.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Shanghai


40. How had hand printing technology introduced in Japan?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Buddhist missionaries from China introduced hand printing technology into Japan around 768 – 770 AD.


41. In early times how did silk and spices from China reach Europe?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Silk and spices from China reached Europe through the ‘Silk Route’


Learning Objectives Of Print Culture And Modern World Question 42. What is vellum?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Vellum is a parchment made from the skin of animals.


43. Who were scribes?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Skilled persons who used to write manuscript for the publishers were called scribes.


44. Why could not manuscripts satisfy the increasing demand of books in Europe during fourteenth century? [CBSE 2018(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They were handwritten and costly. Writing – them was a time consuming process.


45. Who developed the first known printing press?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Johann Gutenberg developed the first known printing press at Strasbourg, Germany in the 1430s.


46. What were ballads? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Ballads are historical accounts or folk tales in the form of verses which were sung or recited.


47. How did publishers persuade the common people to welcome printed books?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They began publishing ballads and folk tales illustrated with pictures.


48. What are taverns?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Taverns are places where people gather to drink alcohol, to eat food and meet friends and exchange news.


49. What was the basis of widespread criticism of the new printed literature?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Spread of rebellious and irreligious thoughts that would destroy the authority of religious authorities and monarchs.


50. Who said ‘Printing is the Ultimate gift of God and the greatest one’? [CBSE 2011,2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:


51. What were the ‘heretical’ ideas according to the Roman Church?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Heretical ideas were the beliefs which do not follow the accepted teachings of the Church.


52. Why did the Roman Catholic Church impose control over publishers and booksellers? [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They had a fear of losing their power and authority.


53. What were almanacs?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
An annual publication giving astronomical data, information about the movement of the sun and moon, timing of full tides and eclipse etc.


54. What were chapbooks? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Chapbooks were pocket size books that were sold by travelling pedlars called chapmen.


55. What were Biliotheque Blue in France?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
‘Biliotheque Blue’ were low priced books, printed on cheap paper and bound in blue cover in France.


56. Define ‘despotism’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a system of governance where an individual exercises absolute power without any legal and constitutional checks.


57. Who said the following words: ‘Tremble, therefore, tyrants of the world! Tremble before the virtual writer!’

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Louise-Sebastien Mercier


58. Name two scholars whose writings created conditions of revolution in France.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Voltaire and Rousseau


59. What form of literature mocked the royalty and its morality?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cartoons and Caricatures


60. What type of publication was meant for women?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Penny magazines and manuals that taught housekeeping and proper behaviour.


61. Name any two best known women novelists in the 19th century.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Jane Austen, Bronke Sisters and George Eliot (any two)


62. What was the contribution of Richard M. Hoe to the art of printing?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Richard M. Hoe of New York perfected the power driven cylindrical press. It could print 8000 sheets per hour. It was useful for printing newspapers.


63. Mention any one characteristic feature of an offset press. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The offset press could print up to six colours at a time.


64. What were Shilling Series’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In the early 20th century, popular works in England were sold in cheap series called the Shilling Series.


65. Name the languages in which India had a rich and old tradition of handwritten manuscripts.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sanskrit, Arabic, Persian and various other vernacular languages.


66. Who brought the printing press first to Goa? [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Portuguese missionaries in the mid-sixteenth century.


67. Who brought out the first Tamil book?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Catholic priests printed the first Tamil book in 1579.


68. Which weekly magazine described itself as ‘a commercial paper open to all, but influenced by none’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bengal Gazette.


69. Who was the editor of Bengal Gazette published in 1780?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
James Augustus Hickey was the author of Bengal Gazette published in 1780.


70. Which was the first newspaper of India and by whom was it brought?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bengal Gazette brought by Gangadhar Bhattacharya


71. Name two Persian newspapers which were published from 1822 onwards.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Persian newspapers were
(a) Jam-l-Jahan Nama
(b) Shamsul Akhbar


72. Name the first edition of Indian religious text published in vernacular. [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The first edition of the Indian religious text published in vernacular was the Ramcharitmanas of Tulsidas.


73. Which literary forms entered the world of reading?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Novels, lyrics, short stories, essays etc.


74. Who wrote the autobiography A mar Jibanl

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rashsundari Debi


75. Name any two women writers who highlighted women experiences in the late 19th century.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kailashbashini Debi, Tarabai Shinde, Pandita Ramabai. (any two)


76. What was the subject matter of the writings of Tarabai Shinde and Pandita Ramabai?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Miserable lives of uppercaste Hindu women especially widows


77. What issues were discussed in the early 20* century journals in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Women’s education, widowhood, widow remarriage and national movement.


78. Name the book published by Rama Chadha in Punjab. What was the main theme of the book?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rama Chadha published the fast selling book Istri Dharam Vichar to teach women how to be obedient wives.


79. What was Battalal?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was an area, in central Calcutta which was used to print popular books.


80. What was the main topic of Jyotiba Phule’s book Gulamgirfi?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In his book Gulamgiri, Jyotiba Phule wrote about the injustices of the caste system.


81. Who authored ChhoteAur Bade Ka Sawal in 1938?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kanpur millworker, Kashibaba


82. What were Sacchi Kavitayan?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A collection of poems by a Kanpur mill- worker under the name of Sudarshan Chakr


83. What was Vernacular Press Act? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Vernacular Press Act was passed to give extensive powers to the government to censor reports and editorials in Vernacular languages.


84. Who was the owner of Kesari?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Balgangadhar Tilak


85. What is lithography?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the process of printing from a surface i.e., from a stone or a metal plate, on which the image to be printed is ink receptive and blank area ink-repellent.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Print Culture And The Modern with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture And The Modern Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago