Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Power Sharing with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 1 Power Sharing Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Power Sharing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 1 Power Sharing

1. Which of the following is an example of horizontal sharing of power? [CBSE 2011]
(a) Power sharing between different states.
(b) Power sharing between different organs of the government.
(c) Power sharing between different levels of the government.
(d) Power sharing between different political parties.

Answer

Answer: b


2. Who elects the community government in Belgium? [CBSE 2011]
(a) People belonging to one language community only.
(b) By the leader of Belgium.
(c) The citizens of the whole country.
(d) The community leaders of Belgium.

Answer

Answer: a


3. The Community Government signifies:
(a) The powers of government regarding community development.
(b) The powers ofthegovemmentregarding law making for the community.
(c) The powers of the government regarding cultural, educational and language related issues.
(d) The government enjoys privileges to safeguard the interest of a particular community.

Answer

Answer: c


4. The word ‘ethnic’ signifies:
(a) different religions.
(b) social division on shared culture.
(c) a violent conflict between opposite groups.
(d) a careful calculation of gains and losses.

Answer

Answer: b


5. Power sharing is:
(a) the very spirit of democracy
(b) separation of powers at different levels.
(c) system of checks and balances.
(d) a type of balancing powers.

Answer

Answer: a


6. Choose the correct option: [CBSE 2011]
Power sharing is desirable because it helps:
(a) To increase pressure on government.
(b) To reduce possibilities of conflicts.
(c) To generate awareness among people.
(d) To increase percentage of voters.

Answer

Answer: b


7. System of ‘checks and balances’ means:
(a) Horizontal distribution of powers.
(b) Separation of powers.
(c) Put a check on the exercise of unlimited powers of the organs of government by maintaining a balance of power among various institutions.
(d) Federal division of powers

Answer

Answer: c


8. Which of the following features are common to Indian and Belgian form of power-sharing arrangements?
A. Power is shared among governments at different levels.
B. Power is shared among different organs of government.
C. Power is shared among different social groups.
D. Power is shared among different parties and takes the form of competition.
(a) A, B, C, D
(b) B, C and D
(c) A and C
(d) A, C and D

Answer

Answer: (b) B, C and D


9. In dealing with power sharing, which one of the following statements is NOT correct about democracy?
(a) People are the source of all political power. !
(b) In a democracy, people rule themselves j through institutions of self-governance.
(c) In a democracy, due respect is given to diverse groups and views that exist in a society.
(d) In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is not possible to take quick decisions and enforce them.

Answer

Answer: d


10. A belief that the majority community should be able to rule a country in whichever way it wants, by disregarding the wishes and needs of the minority is:
(a) Power Sharing
(b) Central Government
(c) Majoritarianism
(d) Community Government

Answer

Answer: c


11. A system of ‘checks and balances’ is another name for which one of the following power-sharing arrangements:
(a) Power sharing among different social groups.
(b) Vertical division of power or power shared among different levels of government.
(c) Horizontal division of power or power shared among different organs of the government.
(d) Power sharing in the form of political parties, pressure groups and governments.

Answer

Answer: c


12. Which one of the following statements about power-sharing arrangements is correct?
(a) Power sharing is necessary only in societies which have religious, linguistic or ethnic divisions.
(b) Power sharing is suitable only for big countries that have regional divisions.
(c) Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions.
(d) Power-sharing is not necessary at all.

Answer

Answer: c


13. Consider the following statements about the
ethnic composition of Sri Lanka:
A. Major social groups are the Sinhala- speaking (74%) and Tamil-speaking (18%)?
B. Among the Tamils, there are two sub-groups, Sri Lankan Tamils and Indian Tamils.
C. There are about 7% Christians, who are both Tamil and Sinhala.
D. Most of the Sinhala-speaking are Hindus or Muslims and most of the Tamil-speaking are Buddhists.
Which of the above statements are correct?
(a) A, B, C
(b) A, B, D
(c) B, C, D
(d) A, B, C, D

Answer

Answer: (a) A, B, C


14. Prudential reasons of power sharing stress on the facts that:
A. It ensures the stability of political order.
B. It reduces the possibility of conflict between social groups.
C. It gives a fair share to minority.
D. It is the very spirit of democracy.
Which of the above statements are correct?
(a) A, B
(b) A, C and D
(c) All are correct
(d) A, B & C

Answer

Answer: d


15. Sinhala was recognised as the only official language by the ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Act of 1956


16. A government for the entire country is usually called ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Federal Government


17. A belief that the maj ority community should be able to rule country in whichever way they want, by disregarding the wishes and needs of minority is known as ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Majoritarianism


18. ______________ is referred to as social division based on culture and language.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ethnic group


19. Community government is a very specific type of government in ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Belgium


20. ______________ was amended four times between 1970 and 1993.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Belgium Constitution


21. Power sharing is the distribution of powers at only one level of government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


22. Power sharing arrangement among the different organs of the government is known as horizontal sharing. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


23. Belgium successfully solved its problem by Community Government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


24. Two languages spoken in Sri Lanka are English and Sinhalese. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


25. Match the columns

Column A Column B
(a) Coalition Government (i) Each organ of the government checks the other
(b) Civil War (ii) Government of more than two political parties
(c) Check and Balance (iii) Power may also be shared among different social groups
(d) Community Government (iv) A violent conflict between opposing groups
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (v)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (iii)


26. In which continent is Belgium?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Europe


27. Name the countries with which Belgium shares its boundaries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Belgium shares its boundaries with France, Netherlands, Germany and Luxembourg.


28. Where does the majority of population of Belgium live?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The majority of population of Belgium lives in the Flemish region.


29. Which two languages are generally spoken in Belgium? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
French and Dutch are the two languages spoken in Belgium.


30. Which language is spoken by the majority of population in Brussels, the capital city of Belgium?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: French language


31. Mention the minority community that was relatively rich and powerful in Belgium.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: French community


32. Which social group constituted the largest share in population of Sri Lanka?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sinhala-speakers


33. Name the two subgroups of Tamils in Sri Lanka. [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sri Lankan Tamils and Indian Tamils


34. After independence, Sri Lanka witnessed the supremacy of which community? [CBSE 2014, 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In Sri Lanka, the policies of the government under the Act of 1956 sought to ensure the dominance of Sinhala speaking.


35. What is the official religion of Sri Lanka? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Buddhism is the religion of Sri Lanka.


36. Which factors are responsible for increasing the feeling of alienation among Sri Lankan Tamils?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sinhala was recognised as the only official language in Sri Lanka and the government formulated a policy that favoured Sinhala applicants for university and government jobs.


37. What was Tamil Eelam?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was to be an independent state as demanded by Srilankan Tamils.


38. How many times did Belgium amend its constitution regarding power sharing?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Belgium amended its constitution four times between 1970 and 1993.


39. Name the third level government of Belgium.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Community Government


40. Differentiate between community government in Belgium and majoritarian government in Sri Lanka. [CBSE 2018 (C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In Belgium, all the benefits of economic development and education were given to Dutch speaking communities as well as French Minority community while in Sri Lanka, the government adopted a series of majoritarian measures to establish Sinhala supremacy on Tamils.


41. Which city was chosen as the headquarters of the European Union?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Brussels


42. What is power sharing?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Power sharing means sharing of responsibilities and powers by the different organs of the government.


43. Why power sharing is essential for democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Power sharing helps to reduce the possibility of conflict between social groups.


44. What is the difference between prudential and moral reasons for power sharing?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Prudential reason: Power sharing in democracy reduces the possibility of conflicts between different social groups. Moral reason: In a democracy, citizens have the right to be consulted on how they are to be governed.


45. What is separation of power?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The separation of power is the power sharing among the different organs of government with their specific jurisdiction.


46. The system of’checks and balances’ comes under which form of power sharing? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Horizontal distribution of power sharing arrangement is known as a system of checks and balances.


47. In which form of power sharing, power is shared at different levels of government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Power is shared at different levels of government in vertical form of power sharing.


48. What does the federal division of power imply? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The term federal division implies power sharing at different levels of government.


49. The community government in Belgium is a good example of which form of power sharing? [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Social group sharing


50. What is the proportion of Tamils in Sri Lanka’s total population?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The proportion of Tamils in Sri Lanka is 18 per cent out of which Sri Lankan Tamils constitute 13 per cent of the population and Indian Tamils constitute 5 per cent of the population.


51. What do you mean by checks and balances?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Checks and Balances is a system in which each organ of the government keeps a check on the others which results in a balance of power among various institutions. It ensures that none of the organs can exercise unlimited power.


52. Define coalition government.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Coalition Government implies a government of two or more parties. When the alliance of two or more parties gets elected and forms a government it is known as the coalition government. This is another form of power sharing.


Fill in the Blanks

1. When European countries came together to form the European Union (EU), ………. was chosen as the headquarters.
2. The ………. distribution of power is also called a system of checks and balances.
3. The religion followed by Sinhala-speaking people in Sri Lanka is ……….
4. ………. division of power means power to be shared among the government at different levels.
5. In ………. leaders realised that unity of the country is possible by respecting the interests of different communities.
6. In the year ………. an Act was passed to recognise Sinhala as the official language.

Answers

1. Brussels
2. horizontal
3. Buddhism
4. Federal
5. Belgium
6. 1956

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Power Sharing with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 1 Power Sharing Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago