Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 5 Popular Struggles and Movements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 5 Popular Struggles and Movements

1. How did King Gyanendra take advantage of the weak democratically elected government? [CBSE 2012]
(a) He dissolved the Parliament
(b) He dismissed the Prime Minister
(c) Both (a) and (b)
(d) He rigged the elections

Answer

Answer: c


2. The word MNC is related to which issue:
(a) Nepal’s popular struggle
(b) Bolivia water war
(c) Environmental movement
(d) Narmada Bachao Andolan

Answer

Answer: b


3. Which one of the following is the ‘Third Wave’ country that had won democracy in 1990? [Delhi 2012]
(a) Bolivia
(b) Belgium
(c) Bangladesh
(d) Nepal

Answer

Answer: d


4. What were the aims of the movement started by SPA?
(a) Restoration of Parliament
(b) Unlimited power to monarch
(c) Power to an all-party government
(d) A new Constituent Assembly

Answer

Answer: a


5. Who were Maoists?
(a) Communists who believe in the ideology of Mao
(b) Democrats who believe in the democratic form of government
(c) Members of SPA group
(d) Members of royal family

Answer

Answer: a


6. Which pressure group seeks to promote collective good?
(a) Sectional Interest (Pressure Group)
(b) Public Interest Group
(c) Movement Groups
(d) Loose Organisation

Answer

Answer: b


7. In which two ways, the Public Interest Groups achieve their aims? [CBSE 2012]
(i) They organise meetings to win the Public Support.
(ii) They raise slogans against the Government and disrupt public.
(iii) They try to influence the media by drawing their attention to their cause.
(iv) They set up the public property on fire.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer

Answer: b


8. In Bolivia protest against water privatisation was led by: [CBSE 2012]
(a) Trade Unions
(b) FEDECOR
(c) Human Rights Organisation
(d) Anti-liquor movement

Answer

Answer: b


9. To which one of the following Continents, Bolivia belongs? [CBSE 2012]
(a) Africa
(b) Europe
(c) South America
(d) Asia

Answer

Answer: c


10. Backward and Minorities Community Employees Federation (BAMCEF) is an example of which one of the following? [Delhi 2011]
(a) Public interest group
(b) A movement for equality
(c) A sectional interest group
(d) A political party

Answer

Answer: a


11. Pressure groups are either formed or led by
(a) Political parties
(b) Trade Unions
(c) Students organisations
(d) Business groups

Answer

Answer: a


12. In most cases the relationship between political parties and interest groups is
(a) direct
(b) not opposed to each other
(c) in dialogue and negotiation
(d) opposed yet in dialogue

Answer

Answer: d


13. Which of the following statements is not true about democracy?
(a) Democracy evolves through popular struggle.
(b) Democratic conflict is resolved through mass mobilisation.
(c) Role of popular struggle comes to an end with the establishment of democracy.
(d) Public participation becomes effective with the help of organised politics.

Answer

Answer: c


14. Which of the following is not good for democracy?
(a) Demonstration
(b) Mass mobilization
(c) Multinational company
(d) Political organisation

Answer

Answer: c


15. Pressure groups and movements have deepened democracy by
(a) putting pressure on the public
(b) countering undue influence of the government
(c) non-accommodation of conflicting interests
(d) controlling and sharing political power

Answer

Answer: b


16. In a democracy direct participation in competitive politics is done by:
(a) forming organisations
(b) promoting interests
(c) contesting elections
(d) mobilising masses

Answer

Answer: c


17. Nepal witnessed an extraordinary popular movement in
(a) April 1990
(b) February 2005
(c) April 2006
(d) April 2004

Answer

Answer: c


18. Maoists are people who believe in
(a) absolute monarchy
(b) constitutional monarchy
(c) rule of peasants through armed revolt
(d) democratically elected government

Answer

Answer: c


19. People’s struggle in Bolivia was
(a) to establish democracy
(b) about foundation of country’s politics
(c) against privatisation of water
(d) against privatisation of electricity

Answer

Answer: c


20. In a democracy, spontaneous public partici-pation becomes effective with the help of
(a) Parliament
(b) Judiciary
(c) Organised politics
(d) Executive

Answer

Answer: c


21. In 2006 the party that came to power in Bolivia was
(a) SPA —Seven Party Alliance
(b) Socialist Party
(c) Communist Party
(d) Nationalist Party

Answer

Answer: b


22. In dealing with popular struggles and conflicting demands, which one of the following statements is not correct about democracy?
(a) Democracy almost invariably involves conflicts of interests and viewpoints.
(b) The conflicts and mobilisation are expressed in organised ways based on new political organisations.
(c) In a democracy significant decisions take place through consensus and do not involve any conflict at all.

Answer

Answer: a


23. ____________ led the struggle against ‘privatisation of water’ in Bolivia.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: FEDECOR


24. Democracy evolves through ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Popular Struggles


25. The government of ____________ sold water right to the MNC.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bolivia


26. ____________ are groups that attempt to influence government policies.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Pressure Groups


27. The movement in Nepal was to establish Democracy, while the struggle in Bolivia involved claims on elected democratic government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


28. Interest Groups are organisations that do not attempt to influence government policies. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


29. Narmada Bachao Andolan is a good example of Pressure group. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


30. On 24th April, 2004 the SPA chose King Birendra as the new Prime Minister of the interim government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


31. What was the main aim of the popular movement of April 2006, in Nepal? [All India 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Restoration of democracy


32. Who was chosen the new Prime Minister of the interim government of Nepal?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Girija Prasad Koirala


33. In which continent is Bolivia located?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: South America.


34. What was the main cause of Bolivia’s water war?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The main cause of Bolivia’s water war was the increased price of water by four times, after the Government of Bolivia sold its rights of water supply to a multinational company.


35. Name other political organisation which participated in the Bolivia’s water war.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The Socialist Party


36. What does the term FEDECOR signify?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The term FEDECOR signifies an organisation in Bolivia comprising local professionals, including engineers and environmentalists.


37. State the difference between Bolivia’s war and Nepal’s popular movement?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bolivia’s water war was about one specific policy, while the popular struggle in Nepal was about the foundations of the country’s politics.


38. Which international organisation pressurised the Bolivian government to give up its control of water supply?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The World Bank


39. Name any two sectional interest groups. [All India 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two sectional interest groups of India are HindMazdoor Sabha and Bengal Jute Mill Workers’ Union.


40. What is NAPM?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National Alliance for Peoples’ Movements (NAPM) is an organisation of organisations which coordinates the activities of a large number of peoples’ movements in our country.


41. What does an issue-specific movement imply?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
An issue-specific movement implies a single-objective movement within a limited time frame.


42. What are generic movements?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Generic movements are long-term movements that involve more than one issue.


43. Distinguish between pressure groups and political parties by stating any one point of distinction. [All India 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Pressure groups resort to agitational politics like marches, demonstrations and strikes to achieve their aims. Political parties use only constitutional means to achieve their aims.


44. Give two examples of political parties that grew out of movements.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two examples of such political parties are Asom Gana Parishad and All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK).


45. Which Nepalese king accepted the constitutional monarchy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
King Birendra accepted the constitutional monarchy.


46. Who dissolved the popularly elected parliament in February 2005, in Nepal?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
King Gyanendra dissolved the popularly elected Parliament in February 2005, in Nepal.


47. Who formed a Seven Party Alliance (SPA) in Nepal? [Foreign 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Seven Party Alliance (SPA) was formed by all the major political parties that had some members in the parliament.


Fill in the Blanks

1. Defining moments of democracy usually ………… involve between those groups who have exercised power and those who j aspire for share in power.
2. Defining moments of democracy come when the country is going through ………… to democracy or ………… of democracy.
3. ………… are organisations that influence government policies.
4. ………… have a loose organisation and their decision making is informal.
5. ………… aim to directly control or share political power.
6. The protest against water privatisation in Bolivia was led by ………… .

Answers

1. conflicts
2. transition, deepening
3. Pressure Groups
4. Movements
5. Political Parties
6. FEDECOR

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 5 Popular Struggles and Movements Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago