Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Nationalism in India with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 3 Nationalism in India Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Nationalism in India Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 3 Nationalism in India

1. Why did Gandhiji organise Satyagraha in 1917 in Kheda district of Gujarat?
(a) To support the plantation workers
(b) To protest against high revenue demand
(c) To support the mill workers to fulfil their demand
(d) To demand loans for the farmers

Answer

Answer: b


2. Why was Satyagraha organised in Champaran in 1916?
(a) To oppose the British laws
(b) To oppose the plantation system
(c) To oppose high land revenue
(d) To protest against the oppression of the mill workers

Answer

Answer: b


3. Why was the Simon Commission sent to India?
(a) To look into the Indian constitutional matter and suggest reform
(b) To choose members of Indian Council
(c) To settle disputes between the government and the Congress leaders
(d) To set up a government organisation

Answer

Answer: a


4. Why was Alluri Sitarama Raju well known?
(a) He led the militant movement of tribal peasants in Andhra Pradesh.
(b) He led a peasant movement in Avadh.
(c) He led a satyagraha movement in Bardoli.
(d) He set up an organisation for the uplifment of the dalits.

Answer

Answer: a


5. Why did General Dyer open fire on peaceful crowd in Jallianwalla Bagh? Mark the most important factor.
(a) To punish the Indians
(b) To take revenge for breaking martial laws
(c) To create a feeling of terror and awe in the mind of Indians
(d) To disperse the crowd

Answer

Answer: c


6. What kind of movement was launched by the tribal peasants of Gudem Hills in Andhra Pradesh?
(a) Satyagraha Movement
(b) Militant Guerrilla Movement
(c) Non-Violent Movement
(d) None of the above

Answer

Answer: b


7. Who among the following two leaders led the Khilafat Movement?
(a) Shaukat Ali and Muhammad Ali
(b) Gandhiji and Sardar Patel
(c) Muhammad Ali Jinnah and Abul Kalam Azad
(d) Abul Kalam Azad and Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: a


8. Why did Gandhiji withdraw the Non-Cooperation Movement? [Delhi 2011]
(a) Gandhiji realised that people were losing interest in the movement.
(b) Gandhiji felt that the movement was turning violent in many places.
(c) Some Congress leaders wanted to participate in elections to Provincial Councils.
(d) Some Congress leaders wanted more radical mass agitations.

Answer

Answer: b


9. Who were the ‘Sanatanis’?
(a) Saints
(b) Dalits
(c) Labours
(d) High-caste Hindus

Answer

Answer: d


10. The main problem with the Simon Commission was that:
(a) It was an all British commission.
(b) It was formed in Britain.
(c) It was set up in response to the nationalist movement.
(d) It supported the Muslim League.

Answer

Answer: a


11. ‘Hind Swaraj ’ was written by:
(a) Abul Kalam Azad
(ib) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel
(d) Subhas Chandra Bose

Answer

Answer: b


12. Why did the Indians oppose the Rowlatt Act?
(a) It introduced the Salt Law.
(b) It increased taxes on land.
(c) It gave the British the power to arrest and detain a person without a trial.
(d) It put a ban on the Congress party.

Answer

Answer: c


13. Due to the effect of the Non-Cooperation movement on the plantation workers in Assam, they:
(a) left the plantations and headed home.
(b) went on strike.
(c) destroyed the plantations.
(d) None of these

Answer

Answer: a


14. The resolution of Puma Swaraj was adopted at which session?
(a) Karachi Congress
(b) Haripur Congress
(c) Lahore Congress
(d) Lucknow Congress

Answer

Answer: c


15. Which one of the following Viceroys announced a vague offer of dominion status for India in October 1929? [All India 2012]
(a) Lord Mount batten
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Irwin
(d) None of these

Answer

Answer: c


16. Which of the following was Mahatma Gandhi’s novel method of fighting against the British?
(a) He used violent method of stone pelting.
(b) He used arson to bum down government offices.
(c) He fought with the principle of ‘an eye for i an eye’.
(d) He practised open defiance of law, ; peaceful demonstration, satyagraha and non-violence.

Answer

Answer: d


17. What does satyagraha mean? Choose one from j the following options.
(a) ‘Satyagraha’ means use of physical force to inflict pain while fighting.
(b) ‘Satyagraha’ does not inflict pain, it is a : non-violent method of fighting against oppression.
(c) ‘Satyagraha’ means passive resistance and is a weapon of the weak.
(d) ‘Satyagraha’ was a racist method of mass agitation.

Answer

Answer: b


18. What was the purpose of imposing the j Rowlatt Act?
(a) The Rowlatt Act forbade the Indians to : qualify for administrative services.
(b) The Rowlatt Act had denied Indians the right to political participation.
(c) The Rowlatt Act imposed additional taxes on Indians who were already groaning under the burden of taxes.
(d) The Rowlatt Act authorised the government to imprison any person i without trial and conviction in a court of j law

Answer

Answer: d


19. Where did the brutal ‘Jallianwala Massacre’ j take place?
(a) Amritsar
(b) Meerut
(c) Lahore
(d) Lucknow

Answer

Answer: a


20. Why did General Dyer order to open fire on a i peaceful demonstration at Jallianwala Bagh? Choose from the given options.
(a) He wanted to show his power.
(b) Firing was ordered because it was an unruly crowd.
(c) Because his object, as he declared later, was to ‘produce a moral effect’ to create fear in the minds of ‘satyagrahis’.
(d) He ordered to fire because he noticed a j sudden unrest in the crowd.

Answer

Answer: c


21. Who was the writer of the book ‘Hind Swaraj’?
(a) Rabindranath Tagore
(b) B.R. Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawahar Lai Nehru

Answer

Answer: c


22. Khilafat Committee was formed in 1919 in the city of
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Lucknow
(d) Amritsar

Answer

Answer: a


23. The Non-cooperation Khilafat Movement began in
(a) January 1921
(b) February 1922
(c) December 1929
(d) April 1919

Answer

Answer: a


24. Which of the following was the reason for calling off the Non-cooperation Movement by Gandhiji?
(a) Pressure from the British Government
(b) Second Round Table Conference
(c) Gandhiji’s arrest
(d) Chauri-Chaura incident

Answer

Answer: d


25. Baba Ramchandra, a sanyasi, was the leader of which of the following movements?
(a) Khilafat Movement
(b) Militant Guerrilla Movement of Andhra Pradesh
(c) Peasants’ Movement of Awadh
(d) Plantation Workers’ Movement in Assam

Answer

Answer: c


26. Who set up the ‘Oudh Kisan Sabha’?
(a) Alluri Sitaram Raju
(b) Jawahar Lai Nehru and Baba Ramchandra
(c) Jawaharlal Nehru and Shaukat Ali
(d) Mahatma Gandhi

Answer

Answer: b


27. Under the presidency of Jawahahar Lai Nehru, the Lahore Congress Session of 1929 formalised the demand of
(a) abolition of Salt Tax
(b) ‘Puma Swaraj’ or complete independence
(c) boycott of Simon Commission
(d) separate electorate for the ‘dalits’

Answer

Answer: b


28. The ‘Simon Commission’ was boycotted because
(a) there was no British Member in the Commission.
(b) it demanded separate electorates for Hindus and Muslims.
(c) there was no Indian Member in the Commission.
(d) it favoured the Muslims over the Hindus.

Answer

Answer: c


29. A form of demonstration used in the Non-cooperation Movement in which people block the entrance to a shop, factory or office is
(a) Boycott
(b) Begar
(c) Picketing
(d) Bandh

Answer

Answer: c


30. Who formed the ‘Swaraj Party’ within the Congress?
(a) Jawahar Lai Nehru and Motilal Nehru
(b) Abdul Ghaffar Khan and Mahatma Gandhi
(c) Jawahar Lai Nehru and Subhas Chandra Bose
(d) C.R. Das and Motilal Nehru

Answer

Answer: d


31. Who founded the ‘Depressed Classes Association’ in 1930?
(a) Alluri Sitaram Raju
(b) C.R. Das
(c) M.R. Jayakar
(d) Dr B.R. Ambedkar

Answer

Answer: d


32. Which party did not boycott the Council elections held in the year 1921?
(a) Swaraj Party
(b) Justice Party
(c) Muslim League
(d) Congress Party

Answer

Answer: b


33. What do you mean by the term ‘Begar’l
(a) An Act to prevent plantation workers to leave the tea gardens without permission.
(b) The forced recruitment of soldiers in rural areas during World War I.
(c) Labour that villagers were forced to contribute without any payment.
(d) Refusal to deal and associate with people, or participate in activities as a form of protest.

Answer

Answer: c


34. Where did Mahatma Gandhi start his famous ‘Salt March’ on 12th March 1930?
(a) Dandi
(b) Chauri-Chaura
(c) Sabarmati
(d) Surat

Answer

Answer: c


35. Which industrialist attacked colonial control over Indian economy and supported the Civil Disobedience Movement?
(a) Dinshaw Petit
(b) Purshottamdas Thakurdas
(c) Dwarkanath Tagore
(d) Seth Hukumchand

Answer

Answer: b


36. Who visualised and depicted the image of ‘Bharat Mata’ through a painting?
(a) Bankim Chandra Chattopadhyay
(b) Rabindranath Tagore
(c) Natesa Sastri
(d) Abanindranath Tagore

Answer

Answer: d


37. Gandhiji’s march from Sabarmati to Dandi is called the ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Salt March


38. The Depressed Classes Association was formed by ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Dr. B.R. Ambedkar


39. The Muslim League was started by ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Muhammad Ali Jinnah


40. The Statutory Commission that arrived in India in 1928 was led by ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: John Simon


41. The Swaraj Party was set up by ___________ and ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Motilal Nehru and C.R. Das


42. The Indian tricolor was first designed at the time of ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Swadeshi Movement


43. ___________ presided over the Lahore session of Congress in 1929.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jawaharlal Nehru


44. During the First World War, the Indian Industrialists suffered huge loss. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


45. Gandhiji’s idea which emphasized truth and non-violence is referred as Swaraj. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


46. Khilafat Movement was led by the Ali Brothers. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


47. Baba Ramchandra and JawaharLal Nehru headed Oudh Kisan Sabha. (TVue/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


48. The term ‘begar’ means homeless labour. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


49. Alluri Sitarama Raju could perform miracles. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


50. The four volume collection of Tamil folktales – “The folklore of Southern India” was published by Natesa Sastri. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


51. Violation of Salt Tax by Gandhi led to the Civil Disobedience Movement. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


52. Match the columns.

Column A Column B
(a) Bankim Chandra Chattopadhyay (i) Depressed Classes Association
(b) B.R Ambedkar (ii) Famous image of Bharat Mata
(c) Sir Mohammad Iqbal (iii) The Folklore of Southern India
(d) Abanindranath Tagore (iv) President of the Muslim League
(e) Natesa Sastri (v) Vande Matrami
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (v)
(b) (i)
(c) (iv)
(d) (ii)
(e) (iii)


53. Match the columns.

Column A Column B
(a) Hartal (i) Refused to deal with or associate with someone or with something
(b) Boycott (ii) To strike off work, a form of  demonstration
(c) Begar (iii) Form of salutation
(d) Salam (iv) Deprive some one of the service of washer man
(e) Dhobi- bandh (v) Forced or bonded labour without payment
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (i)
(c) (v)
(d) (iii)
(e) (iv)


54. What was the reaction of Mahatma Gandhi against the Rowlatt Act?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mahatma Gandhi decided to launch a non-violent satyagraha movement against this act.


55. Why did Mahatma Gandhi call off Rowlatt Satyagraha?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mahatma Gandhi had to call off Rowlatt Satyagraha due to widespread violence.


56. What does the term Khalifa refer to?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The term Khalifa refers to the spiritual leader of the Muslim community.


57. In which Indian National Congress session, the idea of Khilafat-Non-Cooperation Movement was accepted?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Indian National Congress Session in Calcutta (Kolkata) in September 1920.


58. What was the result of the boycott of foreign goods and textiles during the Non-Cooperation movement?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Production of Indian textile mills increased.


59. What was the outcome of Congress Session at Nagpur in 1920?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The adoption of Non-Cooperation programme was the outcome of Congress session at Nagpur in 1920.


60. Who was Baba Ramchandra?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
e was Sanyasi and had been an indentured labour in Fiji. He led the peasants in Awadh.


61. What is meant by begar?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Forced labour without payment is called begar.


62. State the major demands of the peasants who participated in the Non-Cooperation movement.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They demanded reduction of revenue, abolition of beggar and social boycott of oppressive landlords.


63. What did ‘Swaraj’ mean to the plantation workers in Assam?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
For the plantation workers in Assam, Swaraj meant retaining a link with their villages.


64. Which act did not permit plantation workers to leave the tea gardens without permission?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Inland Emigration Act of 1859


65. Who headed Simon Commission?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sir John Simon


66. At which session of Congress was the resolution of ‘Puma Swaraj’ adopted?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The resolution of ‘Purna Swaraj ’ was adopted at the Lahore Congress Session in December 1929.


67. What was the main motive of the Salt March? [All India 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The British government acquired monopoly rights over salt production and imposed salt tax. Indians were prohibited from collecting or selling salt. Thus, the main motive of the Salt March was to break the salt law.


68. Who led the Civil Disobedience Movement in Peshawar?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Abdul Gaffar Khan, also known as Frontier Gandhi.


69. Name the peasant communities of Gujarat and Uttar Pradesh who were active in Civil Disobedience Movement.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Patidars of Gujarat and Jats of Uttar Pradesh.


70. Name two industrial organisations which were established by Indian merchants and industrialists to protect their business interests.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two industrial organisations which were established by the Indian merchants and industrialists to protect their business interests were:
(a) The Indian Industrial and Commercial Congress in 1920.
(b) The Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI) in 1927.


71. Why was the congress reluctant to include workers’ demands as part of its straggle?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The congress feared that this would alienate industrialists and divide anti-imperial forces.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Nationalism in India with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 3 Nationalism in India Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago