Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Lifelines of National Economy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 7 Lifelines of National Economy

Lifelines of National Economy Class 10 MCQ Question 1. What is the name given to the International Airport at Kolkata?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Meenambakkam
(c) Rajiv Gandhi
(d) Netaji Subhash Chandra Bose

Answer

Answer: d


2. Which one of the following means of transport is used for carrying solids in a slurry form? [Foreign 2012]
(a) Trucks
(b) Railways
(c) Pipelines
(d) Ships

Answer

Lifelines of National Economy Class 10 MCQ With Answer: c


3. Which one of the following is an inland riverine port? [Delhi 2012]
(a) Kandla
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Tuticorin

Answer

Answer: b


4. Which one of the following is not the means of mass communication?
(a) Cards and envelopes
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) Films

Answer

Answer: a


5. The longest pipeline connects
(a) Hazira to Kanpur
(.b) Salaya to Jalandhar
(c) Flazira to Jagdishpur
(d) Koyali to Haldia

Answer

Answer: c


6. Difference between the total value of exports and imports is called.
(a) Balance of Payment
(b) Balance of Trade
(c) Surplus Budget
(d) Deficit Balance

Answer

Answer: b


7. Which one of the following countries has the largest telecom network in Asia?
(a) China
(b) Japan
(c) Pakistan
(d) India

Answer

Answer: d


8. STD refers to
(a) Suburban Telephone Dialing
(b) Subscriber Trunk Dialing
(c) Social Telephone Distributor
(d) Speed Telephone Dialing

Answer

Answer: b


MCQ on Lifelines of National Economy Question 9. The first train was steamed off from
(a) Mumbai to Kalyan
(b) Mumbai to Delhi
(c) Mumbai to Thane
(d) Mumbai to Satara

Answer

Answer: c


Which One of The Following Is A Subsidiary Port of Kolkata Question 10. Which one of the following is a subsidiary port of Kolkata?
(a) Tuticorin
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Haldia
(d) Vishakhapatnam

Answer

Answer: c


11. The first-class mail includes which one of the following?
(a) Book packets
(b) Registered newspapers
(c) Envelopes and cards
(d) Periodicals and journals

Answer

Answer: c


Lifelines of National Economy MCQ Class 10 Question 12. The people who make the products come to the consumers by transportation are called ______________ .
(a) Businessman
(b) Retailers
(c) Traders
(d) Industrialists

Answer

Answer: c


13. Which one of the following commodities does not belong to items of export?
(a) Gems and jewellery
(b) Agriculture and allied products
(c) Fertilizers
(d) Engineering Goods

Answer

Answer: c


14. Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor? (Textbook)
(a) Mumbai and Nagpur
(b) Silchar and Porbandar
(c) Mumbai and Kolkata
(d) Nagpur and Siliguri

Answer

Answer: b


15. Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays? (Textbook)
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Pipelines
(d) Waterways

Answer

Answer: c


MCQ on Lifelines of National Economy Class 10 Question 16. Which one of the following States is not connected with the H.V.J. pipeline? (Textbook)
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: b


17. Which one of the following ports is the deepest land-locked and well protected port along the east coast? (Textbook)
(a) Chennai
(b) Paradip
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam

Answer

Answer: d


18. Which one of the following is the most important modes of transportation in India? (Textbook)
(a) Pipelines
(b) Railways
(c) Roadways
(d) Airways

Answer

Answer: c


19. Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries? (Textbook)
(a) Internal trade
(b) International trade
(c) External trade
(d) Local trade

Answer

Answer: b


20. The Golden Quadrilateral Super Highways connect
(a) Delhi-Silchar-Madurai and Gandhinagar
(b) Srinagar-Kanyakumari-Bhopal & Allahabad
(c) Delhi-Mumbai-Chennai and Kolkata
(d) Kashmir-Kanyakumari

Answer

Answer: c


Lifelines of National Economy Question 21. The highway projects in India are being implemented by which organisation?
(a) GAIL
(b) NTPC
(c) NHAI
(d) NDDB

Answer

Answer: c


22. What is the historical Sher Shah Suri Marg now called?
(a) NH 4
(b) NH 1
(c) NH 3
(d) NH 7

Answer

Answer: b


23. Which of the following national highways covers most of Rajasthan?
(a) NH 2
(b) NH 34
(c) NH 23
(d) NH 15

Answer

Answer: d


MCQ of Lifelines of National Economy Question 24. Roads linking a state capital with different district headquarters are known as
(a) National highways
(b) District roads
(c) State highways
(d) Other roads

Answer

Answer: c


25. Which organisation constructs and maintains roads in the border areas?
(a) NHAI
(b) BRO
(c) Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana
(d) BSF

Answer

Answer: b


26. How many railway zones are there in our country?
(a) 20
(b) 16
(c) 19
(d) 6

Answer

Lifelines of National Economy Class 10 Questions and Answer: b


27. Which one of the following is not an advantage of pipeline transportation?
(a) Pipelines are used for transporting crude oil and gas from fields to refineries.
(b) Solids can be transported in slurry form through pipelines.
(c) Pipelines rule out trans-shipment losses or delays.
(d) Initial cost of laying a pipeline is high.

Answer

Answer: d


28. Which of the following regions is suitable to construct railway lines?
(a) Himalaya mountains
(b) Garo, Khasi and Jaintia Hills
(c) The Northern Plains
(d) Rajasthan desert

Answer

Answer: c


29. The Konkan railway has connected places situated
(a) along the east coast of India
(b) in the Himalayas
(c) along the west coast of India
(d) in the north-eastern region of the country

Answer

 

MCQ of SST Class 10 with Answer: c


30. Narrow Gauge railway line is found in
(a) the Northern Plains
(b) the hilly areas of Darjeeling, Shillong and Ooty
(c) deserts of Rajasthan
(d) the Central Highlands

Answer

Answer: b


31. The width of the broad gauge railway track is
(a) 1.76 metres
(b) 1.67 metres
(c) 1.87 metres
(d) 1.97 metres

Answer

Answer: b


32. Which one of the following is the oldest port of the eastern coast of India?
(a) Kolkata (Haldia)
(b) Vishakhapatnam
(c) Tuticorin
(d) Chennai (Madras)

Answer

Answer: d


33. Which of the following is the northernmost international airport in India?
(a) Raja Sansi
(b) Meenam Bakkam
(c) Srinagar
(d) Netaji Subhash Chandra Bose

Answer

 

MCQ Questions For Class 10 Social Science with Answer: a


34. Which one of the following is the southernmost international airport in India?
(a) Nedimbacherry
(b) Chhatrapati Shivaji
(c) Raja Sansi
(d) Meenam Bakkam

Answer

Answer: a


35. Which of the following is not a means of communication?
(a) radio
(b) press
(c) roads
(d) films

Answer

Answer: c


36. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Column A Column B
(a) First port (i) Kandla
(b) Biggest port (ii)Mumbai
(c) A port located at the entrance of a lagoon (iii) Tuticorin
(d) An inland riverine port (iv) Kolkata
(e) Oldest artificial port (v) Chennai
Answer

Answer: c


37. ______________ is the largest producer of feature films in the world.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: India


38. ______________ has the lowest density of roads in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jammu and Kashmir


39. The two important navigable rivers of India are ______________ the and the ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ganga and Yamuna


40. ______________ maintains the District Roads.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Zila Parishad


41. Maximum numbers of newspapers published in India are in ______________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: hindi


42. The Raja Sansi is the southernmost International Airport. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


43. Marmagao is the premier iron ore exporting port of Goa. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


44. International Trade is considered as economic barometer for a country. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


45. Foreign tourists visit India for heritage tourism, medical tourism, adventure tourism and business tourism. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


46. Andhra Pradesh has the maximum road density in India. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


47. Match the columns.

Column A Column B
(a) Indira Gandhi International Airport (i) Odisha
(b) Netaji Subhash Chandra Bose (ii) Mumbai
(c) Chhatrapati Shivaji (iii) Kolkata
(d) Kandla (iv) Gujarat
(e) Paradwip (v) Delhi
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (v)
(b) (iii)
(c) (ii)
(d) (iv)
(e) (a)


48. What is the pre-requiste for the fast development of a country?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Efficient means of transport


49. What is the Golden Quadrilateral Highway?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is major road development project linking Delhi, Kolkata, Chennai and Mumbai.


50. Name the extreme locations connected by North-South corridor.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Srinagar (Jammu and Kashmir) and Kanyakumari (Tamil Nadu).


51. Name the extreme locations connected by the east-west corridor.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Silcher and Porbandar are the extreme locations connected by the east-west corridor.


52. Which organisation implements the highway projects.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National Highway Authority of India


53. What are National Highways?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National highways link all major cities of extreme parts of the country. These are the primary road systems. They are maintained by the Central Public Works Department (CPWD).


54. What are State Highways?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Roads linking a state capital with different district headquarters are known as State Highways. Public Works Department (PWD) in the State and the Union Territories maintains them.


55. What are district roads?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Roads which connect the district headquarters with other places of the district are called district roads. These roads are maintained by the Zila Parishad.


56. Which type of roads received special impetus under Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojanal

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rural Roads


57. What is road density?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The length of road per 100 square kms of area is known as road density.


58. Which state has the highest number of roads in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kerala has the highest density of roads in India.


59. Mention one drawback of roads in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Most of the bridges and culverts are old and narrow.


60. Name the busiest railway junction in Northern India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: New Delhi


61. The Northern plains provide favourable conditions for the growth of a railways. Mention any two.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Vast level plains
(b) High population density


62. Why railway tracks are laid with difficulty in Rajasthan?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is difficult to lay railway lines on the sandy plains of Rajasthan.


63. In the recent times which railway has been developed along the west coast?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Konkan railway


64. Which network of pipelines bring mineral oil to the refinery of Barauni and the petrochemical complex of Haldia?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Pipeline from the Upper Assam oilfields to Kanpur in Uttar Pradesh brings mineral oil to the refinery of Barauni and the petrochemical complex of Haldia.


65. Why are waterways useful? State any two advantages.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Waterways are the cheapest means of transport.
(b) It is fuel efficient and environment friendly mode of transport.


66. Name any four inland waterways on which substantial transportation takes place.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mandavi, Zuari and Cumberjua, Sunderbans, Barak and backwaters of Kerala.


67. Which port was the first to be developed soon after Independence to ease the volume of trade on Mumbai Port?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kandla port


68. Name the port that accounts for about fifty percent of India’s iron ore export.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Marmagao Port in Goa


69. Which port is located at the entrance of a lagoon with a natural harbour?
Or
Name the port on the extreme south western part of India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Kochchi Port


70. Which is the deepest landlocked and well protected part in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Vishakhapatnam


71. Name the part that serves a large a rich hinterland of Ganga-Brahmaputra basin.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Kolkata port


72. Name any two airlines operators that provide domestic air services in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Indian Airlines and Alliance Air.


73. Give two examples of personal communication.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two examples of personal communication are letters and phone.


74. Name any two means of mass communication?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Radio and Television


75. Why have mail channels been introduced?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
For quick delivery of mails in cities and large towns.


76. Give any two examples of second-class mail.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Book, packets, registered newspapers, periodicals etc. (any two)


77. In which language are the largest number of newspapers published?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Hindi


78. Which authority certifies India and foreign films in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Central Board of Film Certification.


79. What is Trade? [All India 2015, Delhi 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The exchange of goods among people, states and countries is referred to as trade.


80. Which term is used to describe trade between two or more countries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: International Trade


81. What leads to unfavourable balance of trade?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
When the value of imports of a country exceeds the value of exports, it is termed as unfavourable balance of trade.


82. Which states are important destinations of foreign tourists India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rajasthan, Goa, Jammu and Kashmir and Temple touns of South India.


83. Which two factors were responsible for the expansion of trade and transport?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Science and technology


84. Give the full form of CPWD.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Central Public Works Department


85. Which two end cities does the National Highway No 7 join?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Varanasi and Kanyakumari


86. Who maintains the State Highways?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The State Public Works Department (P. W.D)


87. Why was the Haldia seaport set up?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Haldia seaport was set up to decongest the port of Kolkata as a subsidiary port.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Lifelines of National Economy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

4 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

4 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago