Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Gender Religion and Caste with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 4 Gender Religion and Caste Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Gender Religion and Caste Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 4 Gender Religion and Caste

1. ‘Feminist movements’ are aimed at: [CBSE 2011]
(a) Liberty
(b) Equality
(c) Participation
(d) Power

Answer

Answer: b


2. Which one of the following is not a cause of communalism? [CBSE 2011]
(a) Religion is taken as the basis of the nation
(b) When one religion is discriminated against other
(c) State has no official religion
(d) Demands of one religious group are formed in opposition to another

Answer

Answer: c


3. Which of the following divisions is unique to India? [CBSE 2011]
(a) Gender division
(b) Caste division
(c) Economic division
(d) Religious division

Answer

Answer: b


4. Select the laws enacted by the Parliament for the welfare of women.
(a) Special Marriage Act of 1955
(b) Dowry Prohibition Act of 1961
(c) Equal Remuneration Act of 1976
(d) All the above

Answer

Answer: d


5. Women in India are discriminated in;
(a) Political life
(b) Social life
(c) Economic life
(d) All of the above

Answer

Answer: d


6. “Sexual Division of labour signifies, that
(i) Gender division emphasises division on the basis of nature of work.
(ii) Division between men and women.
(iii) Caste is the basis of Gender Division.
(iv) Work decides the division between men and women.
(a) (i), (iii) and (iv)
(b) (i), (ii) and (z’v)
(c) (i) and (iii)
(d) (iv) and (i)

Answer

Answer: b


7. In local self-government institutions, atleast one third of all positions are reserved for: [CBSE 2011]
(a) men
(b) women
(c) children
(d) scheduled tribes

Answer

Answer: b


8. “A woman or a man who believes in equal rights and opportunities for men and women.” Select the correct option for the definition.
(a) Feminist
(b) Patriarchy
(c) Caste hierarchy
(d) Social change

Answer

Answer: a


9. ‘Equal Wages Act’ signifies;
(a) Law that deals with family related matters.
(b) Law provides that equal wages should be paid for equal job for both men and women.
(c) An Act which signifies that all work inside the home is done by the women of the family.
(d) A radical law against the discriminatory attitude and sexual division of labour.

Answer

Answer: b


10. Which leaders worked for the elimination of caste system in India?
(a) Jotiba Phule, Dr. B.R. Ambedkar, Mahatma Gandhi and Periyar Ram as warn i Naicker
(b) Raja Ram Mohun Roy, Dr. B.R. Ambedkar and Mahatma Gandhi
(c) Jotiba Phule, Periyar Ramaswami Naicker and Mahatma Gandhi
(d) Swami Vivekanand, Jotiba Phule and Raja Ram Mohan Roy

Answer

Answer: a


11. Among the following, which countries have high participation of women in public life?
(a) Sweden and India
(b) Norway and Sri Lanka
(c) Nepal and Finland
(d) Sweden and Africa

Answer

Answer: d


12. The distinguishing feature of communalism is:
(a) Followers of a particular religion must belong to one community.
(b) Communalism leads to the belief that people belonging to different religions can live as equal citizens within one nation.
(c) A communal mind does not lead to quest for political dominance of one’s own religious community.
(d) A secular constitution is sufficient combat communalism.

Answer

Answer: a


13. Identify the statements which suggest that it is not politics that gets caste-ridden, it is the caste that gets politicised.
A. When governments are formed, political parties take care that representatives of different castes find a place in it.
B. Each caste group incorporates neighbouring castes which were earlier excluded.
C. Various caste groups enter into a coalition with other castes.
D. Political parties and candidates in elections make appeals to caste sentiments.
(a) A, B and D
(b) B, C and D
(c) B and C
(d) A and D

Answer

Answer: c


14. Identify two reasons that state that caste alone cannot determine elections in India.
A. No party wins the votes of all the voters of
a caste or community. i
B. Some political parties are known to favour some castes and are seen as their representatives.
C. No parliamentary constituency in the country has a clear majority of one single caste.
D. Mobilising and securing political support has brought new consciousness among the lower castes.
(a) A and C
(b) A and D
(c) B and C
(d) B and D

Answer

Answer: a


15. When we speak of gender divisions, we usually refer to:
(a) Biological difference between men and women
(b) Unequal roles assigned by the society to men and women
(c) Unequal child sex ratio
(d) Absence of voting rights for women in democracies.

Answer

Answer: b


16. In India seats are reserved for women in:
A. Lok Sabha
B. State legislative assemblies
C. Cabinets
D. Panchayati Raj bodies
(a) A, B and D
(b) B, C and D
(c) B and C
(d) A and D

Answer

Answer: a


17. Which among the following statements about India’s Constitution is wrong? It
(a) prohibits discrimination on grounds of religion.
(b) gives official status to one religion.
(c) provides to all individuals freedom to profess any religion.
(d) ensures equality of citizens within religious communities.

Answer

Answer: b


18. Shift from ___________ areas to urban areas is known as occupational mobility.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: rural


19. ___________ needs to be expressed in politics.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Gender Division


20. At present, caste continues to be closely linked to ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: economic status


21. The concept of ___________ refers to a system that values men more and gives them power over women.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: patriarchy


22. Social division based on ___________ is peculiar to India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Caste


23. Shifting of population from rural areas to urban areas for better opportunity is called ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: urbanisation


24. Communal politics is based on the idea that religion is the principal basis of social community. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


25. People within the same caste or community have different interests depending on their economic condition. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


26. Communalism signifies an ideology which stands for regional harmony and economic equality. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


27. Inequality of women states equal treatment to women as compared to men. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


28. Indian Constitution advocates an official language for India. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


29. Gandhiji used to say that religion can never be separated from politics. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


30. Match the columns.

Column A Column B
(a) Number of girl children per thousand boys in a given period (i) Secularist
(b) Laws that deal with family related matters such as marriages, divorce, etc. (ii) Communalist
(c) A person who does not discriminate others on the basis of religious beliefs (iii) Family laws
(d) A person who says that religion is the principal basis of community (iv) Child sex ratio
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iv)
(b) (iii)
(c) (i)
(d) (ii)


31. What is gender division?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Division of work between the men and the women.


32. What do you mean by ‘Feminist? [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A man or woman who believes in equal rights and opportunities for men and women.


33. Which two factors helped improve women’s role in public life?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Political expression of gender division and political mobilisation


34. Name some countries where participation of women in public life is very high. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sweden, Norway and Finland.


35. What does the term patriarchy refer to?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A system that values men more and gives them power over women.


36. What is the literacy rate of men and women in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Literacy rate of men: 54%
Literacy rate of women: 76%


37. Name the Act which provides for equal wages to men and women for equal work.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Equal Remuneration Act of 1976


38. What does the Equal Wages Act/Equal Remuneration Act signify?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Equal wages to be paid for equal work to both men and women.


39. Who said, “Religion can never be separated from politics”?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Gandhiji


40. In what way are religious differences beneficial?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Religious differences are beneficial only when all religions are treated equally, and people are able to express their needs, interests and demands without any fear.


41. What does the term communalism denote?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Communalism denotes a belief which is based on the idea that the religion is the basis of social community and people who follow different religions cannot belong to the same social community.


42. Give any two examples of communal expressions in daily life.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Religious prejudices, stereotypes and belief of one’s religious superiority.


43. How is politics mobilised on religious lines?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sacred religious symbols, leaders, emotional appeal, plain fear etc are used to mobilise politics on religious lines.


44. What is a secular state? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A secular state does not promote any religion and provides the right to its citizens to practice and preach any religion of their choice.


45. Which leaders worked for the elimination of caste system in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Jotiba Phule, Dr. B.R. Ambedkar, Mahatma Gandhi and Periyar Ramaswami Naicker.


46. What is caste hierarchy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Caste hierarchy is a ladder like formation in which all the caste groups are placed from the highest to the lowest.


47. Write any two ways by which the caste hierarchy can be broken.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Two ways by which the caste hierarchy can be broken are:
• Growth of literacy
• Urbanisation


48. What does the term Feminist Movement imply?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Femini st movement means a radical women’s movement against the discriminatory attitude and sexual division of labour.


49. Give the meaning of religious differences.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The term religious differences means a social division based on religious grounds.


50. What do you mean by Communal Politics?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Communal politics is the use of religion in politics. In communal politics, one religion is presented as superior to other religions.


51. What is casteism?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Casteism is the exploitation of caste consciousness for narrow political and I electoral gains.


52. State any two situations in which problem of communalism becomes acute.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Problems of communalism become acute when
(a) Religion is used in politics.
(b) There is a feeling of distrust among the people of different religions.


Fill in the Blanks

1. There is a disproportionately large presence of ……….. caste among urban middle classes in our country.
2. Expression of caste differences in politics gives many ……….. communities the space to demand power.
3. Using of religion in politics by State power is ……….. politics.
4. Caste is an important source of ……….. inequality because it regulates access to resources of various kinds.
5. New kinds of caste groups have come up in the political arena like ……….. and ……….. caste groups.
6. When a caste is a ……….. of one party, it usually means that a large proportion of the voters from that caste would vote for that party.
7. The Constitution allows the ……….. to intervene in the matters of religion in order to ensure equality within religious communities.
8. Social divisions based on ……….. are peculiar to India.

Answers

1. upper
2. disadvantaged
3. communal
4. economic
5. backward and forward
6. vote bank
7. State
8. caste

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Gender Religion and Caste with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 4 Gender Religion and Caste Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago