Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Forest and Wildlife Resources with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Forest and Wildlife Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 2 Forest and Wildlife Resources

1. Which one of the following is not considered a sacred tree in India [CBSE 2011]
(a) Peepal
(b) Neem
(c) Banyan
(d) Mango

Answer

Answer: b


2. Which one of the following is an example of endemic species? [CBSE 2011]
(a) Nicobar Pigeon
(b) Asiatic Buffalo
(c) Horn Bill
(d) Black buck

Answer

Answer: a


3. Periyar Tiger reserve is located in
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

Answer

Answer: d


4. The Buxa Tiger Reserve in West Bengal has been threatened about the loss of habitat of many species due to
(a) Industrial development
(b) Agricultural expansion
(c) Port activities
(d) Mining

Answer

Answer: d


5. Which one of the following statements is not true with regard to depletion of flora and fauna?
(a) Land required for housing
(b) Agricultural expansion
(c) Mining activities
(d) Shifting agriculture

Answer

Answer: a


6. What was the aim of Chipko movement? [CBSE 2011]
(a) Human rights
(b) Political rights
(c) Agricultural expansion
(d) Forest conservation

Answer

Answer: d


7. Most of the forests in the North eastern states belong to the category of __________ .
(a) Wastelands
(b) Protected forests
(c) Unclassed forests
(d) Mangroves

Answer

Answer: c


8. The Mundas and Santhals of Chhota Nagpur region worship which one of the following trees?
(a) Mahua
(b) Mango
(c) Peepal
(d) Tamarind

Answer

Answer: a


9. Which of these statements is not a valid reason for the depletion of flora and fauna? (Textbook)
(a) Agricultural expansion
(b) Large-scale development projects
(c) Grazing and fuel wood collection
(d) Rapid industrialisation and urbanisation

Answer

Answer: d


10. Which of the following conservation strategies do not directly involve community participation? (Textbook)
(a) Joint forest management
(b) Beej Bachao Andolan
(c) Chipko Movement
(d) Demarcation of Wildlife Sanctuaries

Answer

Answer: d


11. The species which are in danger of extinction are called:
(a) Vulnerable species
(b) Rare species
(c) Endangered species
(d) Normal species

Answer

Answer: c


12. The forest cover in our country has recently increased due to:
(a) Increase in natural forest growth
(b) Increase in net sown area
(c) Plantation by different agencies
(d) None of the above

Answer

Answer: c


13. The species whose population has declined to a level from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate are called:
(a) Endemic species
(b) Extinct species
(c) Vulnerable species
(d) Normal species

Answer

Answer: c


14. The Himalayan brown bear is an example of:
(a) Vulnerable species
(b) Rare species
(c) Endemic species
(d) Extinct species

Answer

Answer: b


15. Substantial parts of the tribal belts in north¬eastern India, have been deforested by:
(a) Shifting cultivation
(b) Mining
(c) Infrastructure development
(d) None of the above

Answer

Answer: a


16. Species which are only found in some particular areas isolated by geographical barriers are called:
(a) Extinct species
(b) Endemic species
(c) Rare species
(d) Critical species

Answer

Answer: b


17. The Asian cheetah was declared extinct in India in the year:
(a) 1951
(b) 1952
(c) 2010
(d) 1975

Answer

Answer: b


18. The Buxar Tiger Reserve is seriously threatened by:
(a) Iron ore mining
(b) Oil exploration
(c) Dolomite mining in that area
(d) Volcanic eruption in that area

Answer

Answer: c


19. The Himalayan yew is:
(a) an insect
(b) a medicinal plant
(c) a mammal
(d) a bird

Answer

Answer: b


20. The Himalayan yew is found in parts of:
(a) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh
(b) Punjab and Haryana
(c) West Bengal and Kerala
(d) Madhya Pradesh and Goa

Answer

Answer: a


21. Extensive planting of a single commercially valuable species is called:
(a) Jhumming
(b) Intensive subsistence farming
(c) Mixed farming
(d) Enrichment plantation

Answer

Answer: d


22. Teak monoculture has damaged the natural forests in:
(a) Ganga Plain
(b) South India
(c) Brahmaputra Plain
(d) None of the above

Answer

Answer: b


23. Chir Pine plantations in the Himalayas have replaced the:
(a) Himalayan Oak and Rhododendron
(b) Teak and Sal
(c) Babul and Mexican kikar
(d) None of the above

Answer

Answer: a


24. Which one of the following is not responsible for the decline in India’s biodiversity?
(a) Mining activities
(b) Hunting and poaching
(c) Forest fire
(d) Afforestation

Answer

Answer: d


25. Which one of the following is not a direct outcome of environmental destruction?
(a) Biological loss
(b) Loss of cultural diversity
(c) Severe droughts
(d) River Valley Projects

Answer

Answer: c


26. We need to conserve our forests and wildlife:
(a) to preserve the ecological diversity
(b) to preserve the genetic diversity
(e) for maintenance of aquatic biodiversity
(d) so that we are able to over-extract plant and animal species

Answer

Answer: d


27. The Indian Wildlife Protection Act was implemented in:
(a) 1972
(b) 1971
(c) 2010
(d) 1982

Answer

Answer: a


28. Which is not a threat to tiger population in India?
(a) Shrinking habitat
(b) The trade of tiger skins
(c) Use of their bones in traditional medicines
(d) “Project Tiger”

Answer

Answer: d


29. Reserved and protected forests are also referred to as:
(a) Unclassed forest
(b) Permanent forest estate
(c) Open forest
(d) Mangrove forest

Answer

Answer: b


30. Unclassed forests are mainly found in:
(a) All north-eastern states and parts of Gujarat
(b) Kerala and Tamil Nadu
(c) Punjab and Haryana
(d) West Bengal and Bihar

Answer

Answer: a


31. Sacred Groves are:
(a) parts of large forests that have been left untouched by the local people.
(b) places for grazing animals.
(c) forests earmarked for commercial felling of trees.
(d) forests used for planting trees with medicinal properties.

Answer

Answer: a


32. The Chipko Movement in the Himalayas to protect the forest cover was started by
(a) Sunder Lai Bahuguna
(b) Dr Anil Agarwal of CSE
(c) Dr Aruna Roy of Kisan Mazdur Vikas
(d) Medha Patkar

Answer

Answer: a


33. How many tiger reserves are there in India:
(a) 10
(b) 15
(c) 27
(d) 29

Answer

Answer: c


34. The state having highest percentage of protected forests is __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Punjab


35. __________ is the name given to the forests of God and Goddesses.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sacred Groves


36. ‘Chipko movement’ is a programme started towards conservation of __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Forests


37. Species which are no longer found on the earth are called __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Extinct Species


38. __________ species refers to Species which are confined to specific areas only.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Endemic


39. Corbett National Park is located in Uttar Pradesh. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


40. Beej Bachao Andolan is a farmers’ movement initiated in Tehri. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


41. Madhya Pradesh has the maximum area under reserved forests. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


42. Hunting and trade of Indian elephants have been given full or partial legal protection in India. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


43. State one reason for the diverse flora and fauna of the planet under great threat.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Insensitivity to our environment.


44. Name two plants which belong to the critical category.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Madhuca insignis
(b) Hubbardia heptaneuron


45. Name the fastest land mammal that has become extinct.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Asiatic Cheetah


46. What are rare species?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rare species are the species with small population, who may move into endangered or vulnerable category, if negative factors affecting them continue to operate, e.g. Himalyan Brown Bear.


47. What are extinct species?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The species that are not found after searches of known or likely areas where they may occur are known as extinct species.


48. Name one species of animal which is considered extinct. [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Pink-headed duck is considered an extinct species.


49. Why is the Buxa Tiger Reserve in West Bengal threatened?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is threatened by the dolomite mining.


50. What medicinal plant used to treat some types of cancer?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Himalayan Yew


51. Why was Indian Wildlife (Protection) Act implemented?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Indian Wildlife (Protection) Act 1972 was implemented mainly to protect habitats.


52. Name two animals which have been given full or partial protection against hunting and trade throughout India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The animals are blackbuck (chinkara), great Indian bustard (godawan), Indian elephant and Indian lion. (Any two)


53. Which state has the largest area under permanent forests? [Delhi 2010]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Madhya Pradesh


54. To which category do the forests in north-eastern states belong?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The forests in north-eastern states belong to the unclassed category. These are managed by local communities.


55. Which state of India passed the first resolution for Joint Forest Management?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Odisha


56. In which area is the Beej Bachao Andolan famous in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tehri region


57. Mention the tree which is worshipped by the Mundas of Chhota Nagpur region.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Mundas of Chhota Nagpur region worship the Mahua tree.


58. What was the aim of the Chipko Movement?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The aim of the Chipko movement in the Himalayas was to resist deforestation.


59. “Substantial part of fuel-fodder demand is met by lopping.” What is meant by lopping?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Lopping means cutting and felling of branches and trees.


60. Name the distinguishing feature of endemic species. Give one example.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Endemic species are the species which are only found in some particular areas, usually separated by geographical and natural barriers. One example of it is Nicobar pigeon.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Forest and Wildlife Resources with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago