Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Federalism with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 2 Federalism Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Federalism Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 2 Federalism

1. The System of Panchayati Raj involves
(a) The village, block and district levels
(b) The village, and state levels
(c) The village district and state levels
(d) The village, state and Union levels

Answer

Answer: a


2. In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:
(a) the state law prevails.
(b) the central law prevails.
(c) both the laws prevail within their respective jurisdictions.
(d) the Supreme Court has to intervene to decide.

Answer

Answer: b


3. Which of the following subjects is not included in the state list?
(a) Law and order
(b) National defence
(c) Education
(d) Agriculture

Answer

Answer: b


4. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
(a) Union list
(b) State list
(c) Concurrent list
(d) Residuary subjects

Answer

Answer: b


5. The Constitution of India
(a) divided powers between centre and states in three lists.
(b) divided powers between centre and states in two lists.
(c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state.
(d) Specified the pow ers of the states and left the residuary powers with the centre.

Answer

Answer: a


6. Which of the following government has two or more levels?
(a) Community Government
(b) Coalition Government
(c) Federal Government
(d) Unitary Government

Answer

Answer: c


7. Which of the following countries is an example of “coming together federation”?
(a) U.S.A
(b) India
(c) Spain
(d) Belgium

Answer

Answer: a


8. Here are three reactions to the language policy followed in India. Which of the following holds true in the case of India?
(a) The policy of accommodation has strengthened national unity.
(b) Language based states have divided us by making everyone conscious of their language.
(c) The language policy has only helped to consolidate the dominance of English over all other languages.

Answer

Answer: a


9. Consider the following statements on the practice of federalism in India. Identify those which hold true for decentralisation after 1992.
A. Local governments did not have any power or resources of their own.
B. It became constitutionally mandatory to hold regular elections to local government bodies.
C. The state governments are required to share some powers and revenue with local government bodies.
D. No seats are reserved in the elected bodies for scheduled castes, scheduled tribes and other backward classes.
(a) B and C
(b) A and C
(c) A and D
(d) B and D

Answer

Answer: a


10. In a ‘Holding together federation’:
A. A large country divides its power between constituent states and the national government.
B. The Central government tends to be more powerful vis-a-vis the States.
C. All the constituent states usually have equal powers.
D. Constituent states have unequal powers.
Which of the above statements are correct?
(a) A, B, C and D
(b) A and D
(c) B and C
(d) A, B and D

Answer

Answer: d


11. Which among the following are examples of ‘Coming together federations’?
(a) India, Spain and Belgium
(b) India, USA and Spain
(c) USA, Switzerland and Australia
(d) Belgium and Sri Lanka

Answer

Answer: c


12. The Union List includes subjects such as:
(a) Education, forests, trade unions, marriages, adoption and succession.
(b) Police, trade, commerce, agriculture and irrigation.
(c) Residuary subjects like computer software.
(d) Defence, foreign affairs, banking, currency, communications.

Answer

Answer: d


13. The system of Panchayati Raj involves:
(a) Village, State and Union levels
(b) Village, District and State levels
(c) Village and State levels
(d) Village, Block and District levels

Answer

Answer: d


14. Which one of the following States in India has its own Constitution?
(a) Uttarakhand
(b) Madhya Pradesh
(c) J & K
(d) Nagaland

Answer

Answer: c


15. Match the following:

Column A Column B
(A) Union Territory (i) Decision-making body for the entire village
(B) Local self (ii) An alliance of more than government two parties
(C) Coalition (iii) Representatives’ government body at the district level
(D) Zila Parishad (iv) Area which is run by the Union / Central government

(a) A – (ii), B – (iii), C – (iv) and D – (i)
(b) A – (iv), B – (i), C – (iii) and D – (ii)
(c) A – (iv), B – (i), C – (ii) and D – (iii)
(d) A – (iv), B – (iii), C – (ii) and D – (i)

Answer

Answer: c


16. The system of government in which there is only one level of government is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Unitary Government


17. Banking and Defence are the subjects of _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Union list


18. In 1947 the boundaries of several old states were changed on the basis of _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: language


19. The highest institution of Panchayati Raj in rural areas is _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Zila Parishad


20. The chairperson of the municipal corporation is known as the _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Mayor


21. Local self-government exists only in urban areas. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


22. The popular name of rural government is Panchayati Raj. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


23. The chairperson of the municipal corporation is known as the Sarpanch. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


24. Union Territories are the areas run by both the Union and the State Government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


25. Match the columns.

Column A Column B
(a) National Defence (i) rural areas
(b) Education (ii) District
(c) Local self- government (iii) urban areas
(d) Municipal Corporation (iv) State list
(e) Zila Parishad (v) Union list
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (v)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (iii)
(e) (ii)


26. Name the government having two or more levels of government.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Federal government has two or more levels of government.


27. Define ‘jurisdiction’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is an area of functioning over which someone has legal authority to perform.


28. What are the two main objectives of a federal system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To safeguard and promote unity of the country
To accommodate regional diversity


29. What does the ‘coming together’ involve?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The‘coming together’ involves independent states come together on their own to form bigger unit where the constituent states have equal powers.


30. What is meant by ‘holding together federation’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a federation in which a large country decides to divide its power between the constituent states and the central government. The central government tends to be more powerful.


31. Name the countries having ‘coming together’ federation and ‘holding together’ federation. [CBSE 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Countries having ‘coming together’ federation are – USA, Switzerland, Australia.
Countries having ‘holding together’ federation are – India, Spain, Belgium.


32. What does the third tier of federalism include?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It includes local body governments like Panchayats at village levels and Municipalities in towns and cities.


33. Define Union List.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It includes the subjects of national importance such as defence, foreign affairs, banking, communications etc. The Union government alone can make laws relating to the subjects mentioned in this list.


34. Why have the subjects like defence, foreign affairs, banking, etc. been included in the Union List?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
These subjects are of national importance and require a uniform policy for execution.


35. Define State List.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It contains subjects of state and local importance such as police, trade, commerce etc. The state government alone can make laws relating to the subjects mentioned in the list.


36. Define Concurrent List.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It includes subjects of common interest to both the union government as well as the state government, such as education, forest, trade unions etc. Both the union and as well as the state governments can make Lawson these subjects.


37. What are Residuary Powers? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Residuary powers mean that the Parliament has the right to make laws with respect to the matters that are not mentioned in any of the lists Union List, State List and Concurrent List.


38. In India’s federal system, which level of government has the power to legislate on residuary subjects? [CBSE 2013]
Or
Which level of government in India legislates on the residuary subjects? [CBSE 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Union government


39. Name an Indian state which enjoys special status. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jammu and Kashmir


40. What are Union Territories?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The areas that are too small to be made an independent state and are so diverse that could not be merged with any of the existing states are called Union Territories.


41. Name any two Union Territories of India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Chandigarh and Puducherry


42. How can the fundamental provisions of the Indian constitution be changed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The fundamental provisions of the Indian constitution can be changed in a bilateral way wherein the consent of both the levels of government is required.


43. What is the role of judiciary in a federal government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The judiciary plays an important role in overseeing the implementation of constitutional provisions and procedures.


44. What ideals are shared through democratic politics in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The spirit of federalism, respect for diversity and desire for living together, (any two)


45. Why were the boundaries of several old states of India changed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The boundaries of several old states of India were changed to ensure that people speaking same language lived in the same state.


46. What are the two main basis on which new states of India have been created?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Language and regional ethnicity


47. What has been the experience of creation of linguistic states?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The experience of creation of linguistic states has proved that India has become more united.


48. What is a coalition government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A government by the coming together of two or more political parties is called coalition government.


49. Which judgement of the Supreme Court made Indian federal power sharing more effective?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Supreme Court declared that Central government cannot dismiss the state government in an arbitrary manner.


50. What does the concept of decentralisation signify?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The concept of decentralisation signifies – power taken away from central and state government and given to local government at both the urban and rural levels.


51. What was the basic idea behind decentralisation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Problems and issues can be best settled at the local level as people know better about their problems and can manage them at their initial levels.


52. For whom, seats are reserved in the local government bodies?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Seats are reserved for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Backward Classes. One-third of all are positions are reserved for women.


53. What is a Gram Panchayat?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a council consisting of several ward members, often called panch, and a president or sarpanch. It is the decision-making body for the entire village.


54. How are the members of a Panchayat elected?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They are directly elected by all the adult population living in that ward or village.


55. What is Panchayat Samiti? [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They are directly elected by all the adult population living in that ward or village.


56. What constitutes the Zila Parishad?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
All panchayat samities and mandals in a district together constitute the zila parishad.


57. Who are the political heads of the municipality and gram panchayat?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mayor and Sarpanch are the political heads of the municipality and gram panchayat respectively.


58. Which government is responsible for the entire country?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Central Government is responsible for the entire country. It is also called Union Government.


59. Name the lowest level of government in rural area.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gram Panchayat is the lowest level of Government in rural area.


60. What is decentralisation of power?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Decentralisation of power means taking away some power from the central and state governments and giving them to local government. It simply means sharing of power at different levels of government to ensure balance in power.


61. Why did some leaders fear when the demand for formation of states on language was raised? What was the outcome?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) When the demand for the formation of the states on the basis of language was raised, some national leaders feared that it would lead to the disintegration of the country. That is why the central government resisted linguistic states for some time.
(b) The creation of linguistic states was the first and major test for democratic politics in our country. In 1947, the boundaries of several old states of India were changed in order to create new states and this was done to ensure that people, who spoke the language, lived in the same state.
(c) But the experience has shown that the formation of linguistic states has actually made the country more united. It has also made the administration easier.


62. Describe the functions of a village panchayat.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A village panchayat, also known as the gram panchayat, is the first tier in the Panchayati Raj. It is constituted for one village or group of villages.
(a) It is a decision making body for the entire village. It has to meet at least twice in a year to approve the annual budget.
(b) They are responsible for day-to-day activities of the village level.
(c) The Gram Sabha works as a watchdog of the Gram Panchayat which is its executive body.


Fill in the Blanks

1. The ………… Government alone can make laws relating to the subjects mentioned in the Union List
2. The Union Government has the power to legislate on ………… subjects which do not fall in any of the three lists.
3. The ………… plays an important role in overseeing the implementation of constitutional provisions and procedures.
4. If there is a conflict in the laws made in the concurrent list, the law made by the ………… Government will prevail.
5. A third tier of government is called ………… government.
6. When power is taken away from Central and State governments and given to local government, it is called …………
7. ………… are the local governing bodies in the villages and ………… in urban areas.
8. The political head of a Municipal Corporation is called the ………… .

Answers

1. Union
2. Residuary
3. Judiciary
4. Union
5. Local
6. Decentralisation
7. (i) Panchayats, (ii) Municipalities 8. Mayor

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Federalism with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 2 Federalism Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago