Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Development with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 1 Development Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Development MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 1 Development

1. Development of a country can generally be determined by its:
(a) per capita income
(b) average literacy level
(c) health status of its people
(d) none of these

Answer

Answer: a


2. Different persons could have different as well as conflicting notions of a country’s development. A fair and just path for all should be achieved. Interpret the concept being discussed here.
(a) Social development
(b) Cultural development
(c) National development
(d) Economic development

Answer

Answer: c


3. Countries with higher income are _____________ than others with less income.
(a) Less developed
(b) More developed
(c) Less stronger
(d) More organized

Answer

Answer: b


4. Total income of the country divided by its
total population is known as: ‘
(a) Capital Income
(b) National Income
(c) Per capita income
(d) GDP

Answer

Answer: c


5. Proportion of literate population in the 7 and above age group is called as:
(a) Knowledge rate
(b) Literacy rate
(c) Attendance rate
(d) Excellence Rate

Answer

Answer: b


6. Which age group of children is included for calculating Net Attendance Ratio?
(a) 6-10
(b) 7-11
(c) 5-9
(d) 14-15

Answer

Answer: d


7. For calculating Body Mass Index (BMI), weight of the person is divided by the:
(a) Square of the weight
(b) Square of the height
(c) Square root of the height
(d) Square of the sum of height and weight

Answer

Answer: b


8. If BMI is less than 18.5 then the person would be considered: v
(a) over weight
(b) long height
(c) under nourished
(d) short height

Answer

Answer: c


9. What proportion of the country is over using their groundwater reserves?
(a) One-Fourth
(b) One-Tenth
(c) One-Third
(d) half

Answer

Answer: c


10. Resources which will get exhausted after years of use are:
(a) Renewable resources
(b) Non-durable resources
(c) Non-renewable resources
(d) Competing resources

Answer

Answer: c


11. What will be the top priority in the developmental goal of a landless labourer?
(a) Expansion of rural banking
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) Establishment of a high school

Answer

Answer: b


12. What will be the aspiration of an educated urban unemployed youth?
(a) An educated urban unemployed youth will aspire for better opportunities in agriculture.
(b) Support from government at every step in life for his upward movement.
(c) An urban educated unemployed will aspire for good job opportunities where his education can be made use of.
(d) Better facilities of recreation for his leisure time.

Answer

Answer: c


13. Pick out the correct meaning listed below to define ‘average income’.
(a) Average income of the country means the total income of the country.
(b) The average income in a country is the income of only employed people.
(c) The average income is the same as per capita income.
(d) The average income includes the value of property held.

Answer

Answer: c


14. Which country can be considered as a developed country in the modern world? Select your answer from the following statements.
(a) Countries which have accumulated huge amount of wealth and always secures the future of their citizens. These countries are considered to be developed.
(b) Countries which are among the highest in the ‘Human Development Index’ are considered to be the developed countries.
(c) Only rich countries are considered to be developed because people have money to buy everything needed for human beings—both material and non-material.
(d) Iran is a rich country and therefore it is a developed country.

Answer

Answer: b


15. Money cannot buy all the goods and services that we may need to have a good life. A list of things required for a good life is given below. Which among the following are things money cannot buy?
(i) Full protection from infectious diseases
(ii) High quality education
(in) A luxury home
(iv) A pollution-free atmosphere in every part of the country
(a) (i) and(ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i), (ii) and (in)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: d


16. HDI stands for ‘Human Development Index’ that focuses on Fill in the blanks with one of the following options:
(a) life expectancy
(b) gross enrolment ratio for three levels of schooling
(c) national income
(d) All the above

Answer

Answer: d


17. Kerala has a low infant mortality rate. What could be the reason? Find the correct answer from the following:
(a) Kerala has a low infant mortality rate because all the girls are trained at the primary level schooling to look after a newborn child.
(b) Because most of the girls are nurses in Kerala.
(c) Because Kerala has very high female literacy rate and adequate health facilities are available for both mothers and children.
(d) Kerala’s good climatic condition helps infants to survive.

Answer

Answer: b


18. What would be the most promising source of energy fifty years from now and why?
(a) Petroleum energy, because it is obtained from fossil fuels.
(b) Solar energy, because it is not exhaustible.
(c) Coal based energy, because it is pollution- free.
(d) Forest product based energy, because India has abundant forests.

Answer

Answer: b


19. Pick out the cause (from below) that enhances environmental degradation:
(a) Planting of trees.
(b) Prevention of factory wastes getting mixed up with river water.
(c) Ban on use of plastic bags.
(d) Allowing increase in the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, etc.

Answer

Answer: d


20. _____________ is a comprehensive term which includes increase in real per capita income, improvement in living standard of people, reduction in poverty, illiteracy, crime rate, etc.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Development


21. _____________ indicates the number of years a new bom is expected to live.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Life expectancy at birth


22. The development that should take place without damaging the environment, and development in the present should not compromise with the needs of the future generations is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sustainable Economic Development


23. _____________ means sustained increase in real per capita income that promotes economic welfare by reducing poverty, unemployment and inequalities in distribution of income.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Economic development


24. Two important aspects of our lives other than income are _____________ and _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Equal treatment; freedom


25. _____________ ensures availability of essential commodities like wheat, rice, sugar, edible oils and kerosene, etc. to the consumers through a network of outlets or fair price shops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Public Distribution System (PDS)


26. The two developmental goals of landless rural labourers are _____________ and _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: More days of work; better wages


27. The level of efficiency and productivity is low in a _____________ country.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Developing


28. Economic development is a wider term as compared to human development. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as economic development is a narrower term.


29. According to recent World Development Report, countries which had per capita income of US dollar 12236 per annum are rich countries. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


30. Kerala has low infant mortality rate. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


31. A decent standard of living is a variable of Human Development Index. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


32. Longevity implies how long a newborn is expected to live. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


33. The Human Development Index (HDI) rank of India in the world is 151 as per 2016. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
False, as the HDI rank of India in the world is 131 as per 2016.


34. What do people need to get more income?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
People need regular work, better wages and decent price for crops to get more income.


35. Why do different people have different developmental goals? [CBSE 2018(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Different people have different developmental goals because people have diverse wishes, likes and dislikes, and aspirations.


36. Give any two common developmental goals of the people. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two common developmental goals of the people are as follows.
(a) Peace and security
(b) Better living conditions


37. State any two goals of development other than income. [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The development goals other than income are:-
(a) Good standard of living
(b) Security
(c) Satisfaction
(d) Equal treatment and respect
(e) Freedom
(f) Ample opportunities


38. What does national development refer to?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National development refers to the ability of a county to improve the social welfare of the people. For example, by providing social amenities such as quality education, potable water, transportation, infrastructure and medical care.


39. Why is the total income of countries not used to make comparisons between them?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The total income of the countries is not used to make comparisons between them because the population of different countries is different.


40. Define average income. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Per capita income or average income is calculated by dividing the total income of a country with its population.


41. Besides the size of per capita income, which other property of income is important in comparing two or more countries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Per capita income is an important but not the only criterion for development. Along with average income, equitable distribution of income in a country should also be considered.


42. Mention any one limitation of per capita income as an indicator of development. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
One limitation of per capita income as an indicator of development is that:
(a) Per capita income does not tell us anything about the distribution of income. A poor country with a more equal distribution of income would be better than a richer country with unequal distribution of income.
(b) Per capita income does not measure various facilities and services that influence quality of life, for example, health facilities, education facilities, equal treatment, etc.
(c) It is affected by size of population. Even with a large national income, per capita income will be low if a country has a large population. (any one)


43. Suppose there are 4 families in a country with per capita income of $15,000. The income of 3 families is $10,000, $20,000 and $12,000 respectively. What is the income of the 4th family? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Let the income of the 4th family be x.

∴ The income of the 4th family is $ 18,000.


44. Among Haryana, Kerala and Bihar, which state in India has the least per capita income in 2015-16?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bihar has recorded the least per capita income in the year 2015-16.


45. Define sex ratio.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The total number of females per thousand males in a country is termed as sex ratio.


46. Define infant mortality rate.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children bom in that particular year is known as infant mortality rate.


47. Why does Kerala have low infant mortality rate?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kerala has low infant mortality rate because it has adequate provisions of basic health and educational facilities.


48. What is net attendance ratio?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Net attendance ratio is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of total number of children in the same age group.


49. What does HDI stand for?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
HDI stands for Human Development Index. It is a tool developed by the United Nations to measure a country’s overall achievement in its social and economic dimensions.


50. What is Life Expectancy at Birth?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Life Expectancy at Birth is the average expected length of life of a person at the time of birth.


51. Name the two neighbour countries of India which have low per capita income than India, yet they are better than India in life expectancy according to Human Development Report 2016.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Nepal and Bangladesh.


52. Define sustainable development.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sustainable development refers to the development that meets the needs of the present without compromising the needs of the future generation.


53. Which neighbouring country of India has better performance in terms of human development than India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sri Lanka has better performance in terms of human development than India.


54. What are public facilities? Give examples.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Public facilities are the provisions aimed for welfare of masses. Every individual has equal access to such facilities. These facilities cannot be owned or maintained by one individual, nor can an individual use them alone for his/her personal interest. These facilities are required for an overall development of the citizens of a country or an area.
Examples of public facilities are- public transportation and communication, roads, bridges, hospitals, pollution-free environment, etc.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Development with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 1 Development Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago