Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Democracy and Diversity with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 3 Democracy and Diversity Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Democracy and Diversity Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 3 Democracy and Diversity

1. Social difference arise due to difference in
(a) Race
(b) Religion
(c) Language
(d) All of the above

Answer

Answer: d


2. Which three elements show the basic unity in India?
(i) Cultural unity
(ii) Discrimination
(iii) Unity in language
(iv) Religious equality
(a) (i), (iii) and (iv)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i) and (iii) only
(d) (i) and (iv) only

Answer

Answer: a


3. Society is fairly homogenous i.e., there are no significant ethnic difference in
(a) Germany
(b) Belgium
(c) Sri Lanka
(d) China

Answer

Answer: a


4. To show his support to the protesting. American athletes during the award ceremony of Mexico Olympics, Peter Norman
(a) wore no socks
(b) wore a human right badge
(c) wore a black scarf
(d) wore a string of beads

Answer

Answer: b


5. A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called a
(a) Secular society
(b) Communal society
(c) Homogenous society
(d) Socially divided

Answer

Answer: c


6. African – American is the term used for:
(a) Africans who were brought into America as slaves
(b) Black Americans of America
(c) Martin Luther and his group
(d) John Corlos and Smith

Answer

Answer: a


7. Democracy involves:
(a) Competition among various political parties
(b) Religious inequalities
(c) Cultural diversity
(d) Conflict, violence and disintegration

Answer

Answer: c


8. Which three countries faced the problem of social division?
(a) United Kingdom, USA and India
(b) Belgium, Sri Lanka and United Kingdom
(c) Sri Lanka, Canada and India
(d) Belgium, Germany and USA

Answer

Answer: b


9. Overlapping differences signify:
(a) Religious and linguistic differences
(b) Cross-cut social differences
(c) Some social difference overlaps with other differences
(d) Cultural differences

Answer

Answer: c


10. What does the “Civil Rights Movement of USA” signify?
(a) A movement against the discrimination
(b) A reform movement for the Civil Rights of the citizens
(c) A reform movement against the social discriminations of Afro-Americans
(d) None of the above

Answer

Answer: c


11. Which of the following statements about social differences in the Netherlands and Northern Ireland are correct?
A. Both Northern Ireland and the Netherlands are predominantly Christian but divided between Catholics and Protestants.
B. In Northern Ireland class and religion overlap each other.
C. Overlapping social differences do not create possibilities of deep social divisions and tensions.
D. In the Netherlands, class and religion tend to cut across each other.
(a) A, B, C and D
(b) A, B and D
(c) C and D
(d) B, C and D

Answer

Answer: b


12. Which of these statements regarding factors affecting politics of social divisions are true?
A. It is much easier if the people see that their identities are multiple and are complementary with national identity.
B. If people see their identities in singular and exclusive terms, it becomes very easy to accommodate.
C. It is easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and not at the cost of another community.
D. It depends on how the government reacts to demands of different groups.
E. Attempts at forced integration do not sow the seeds of disintegration.
(a) A and B are true.
(b C and B are true.
(c A, B and C are true.
(d) A, C and D are true.

Answer

Answer: d


13. Identify the countries which faced the problem of social divisions.
(a) Belgium, Germany and USA
(b) Belgium, Sri Lanka and U.K.
(c) Sri Lanka, Canada and India
(d) U.K., USA and India

Answer

Answer: b


14. Which one of the following statements is not correct about social division?
(a) Too many small divisions are better than a single big division.
(b) Politics is a force of unity when expressions of various kinds of social divisions occur.
(c) It is only in countries like India that we have social divisions.
(d) Assertion of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

Answer

Answer: c


15. _____________ Movement emerged in 1966 and lasted till 1975.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The Black Power


16. Germany and _____________ are undergoing rapid change with influx of people from other parts of the world.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sweden


17. _____________ social differences create possibilities of deep social division and tensions.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Overlapping


18. Political competition along religions and ethnic line led to the disintegration of Yugoslavia into _____________ independent countries.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Six


19. Civil Rights Movement in the USA was launched by _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Martin Luther King Junior


20. The University which honoured Tommie Smith and John Carlos is _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: San Jose State University


21. Social division of one kind or another exists only in big countries. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


22. In Northern Ireland class and religion overlap with each other. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


23. Democracy fails to accommodate social diversity. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


24. Catholics and Protestants have had conflicts in Northern Ireland. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


25. It is possible that a person can have multiple identities. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


26. Match the columns

Column A Column B
(a) A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences (i) Migrant
(b) Anybody who shifts voluntarily or out of some adverse circumstances from one region or country to another region or another country (ii) Homogenous city
(c) The sect of Christianity represented by Nationalist parties who demanded that Northern Ireland be unified with the Republic of Ireland (iii) Protestants
(d) The sect of Christianity that was represented by the Unionists who wanted to remain with the U.K. (iv) Catholics
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (i)
(c) (iv)
(d) (iii)


27. Name the two athletes who tried to draw international attention to racial discrimination in US.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Tommie Smith and John Carlos


28. Mention the racial similarity between Tommie Smith and John Carlos.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They both are African-Americans.


29. How did the African-American Athletes symbolised Black poverty and Black power?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Black Poverty — They received their medals wearing black socks and no shoes. Black Power—The black gloved and raised clenched fists.


30. What does the Civil Rights Movement of the USA signify?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Civil Rights Movement of the US A signifies a reform movement against the social discrimination of Afro-Americans.


31. Name the leader of the Civil Rights Movement in USA. [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Martin Luther King Jr


32. What was the Black Power Movement?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Black Power Movement started in US in 1966 and lasted till 1975. It was a more militant anti-racist movement, advocating even violence if necessary to end racism in the US.


33. Name the university that has recently installed the statues of Tommie Smith and John Carlos in its campus.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
San Jose State University


34. Name any two countries which faced the problem of social division.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Belgium, Sri Lanka and the United Kingdom (any two)


35. What are the two bases of social differences?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Social differences are based on two factors:
• On the basis of accident of birth
• On the basis of our choices


36. Give two examples of social differences based on choice.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Following religion, taking a subject of study, participating in a game, etc. (any two)


37. When do overlapping differences occur?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Overlapping differences occur when one kind of social difference becomes important and desirable than the other social differences.


38. Why does the difference between the Blacks and Whites become a social division in the US?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The difference between the Blacks and Whites becomes a social division in the US because the Blacks tend to be poor, homeless and discriminated against.


39. List any two possibilities created by overlapping social differences.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Overlapping social differences created possibilities of deep social divisions and tensions.


40. Name any two countries in which society was highly homogeneous.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sweden and Germany


41. Which region of the United Kingdom experienced bitter ethno-political conflict for many years?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Northern Ireland


42. Name two major sects of Christianity in Northern Ireland.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
53 per cent are Protestants, while 44 per cent are Roman Catholics.


43. Which community in Northern Ireland wanted to remain within UK?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The Protestants


44. What led to the disintegration of Yugoslavia?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Political competition along religious ending ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.


45. How do social divisions become difficult to accommodate?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
When people see their identities in singular and exclusive terms, social divisions become difficult to accommodate.


46. Who started the Civil Rights Movement in the USA?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Martin Luther King Jr. started the Civil Rights Movement in the USA.


47. What did the two players intend to do with the kind of gesture they showed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two players wanted to draw the international attention to racial discrimination in the United States.


48. Give an example of overlapping differences.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Example of overlapping differences:
(a) Northern Ireland people are predominantly Christians but divided between Catholics and Protestants. Catholics tend to be poor and have suffered.
(b) In our country, Dalits tend to be poor and landless and often face injustice and discrimination but never turned to social division.


49. Which differences are easier to accommodate?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cross-cutting differences are easier to accommodate.


50. Who brings their own culture and tends to form a different community and make society heterogeneous?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Migrants of other countries bring their own culture and tend to form a different community and make society heterogeneous.


51. Who are atheists?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Atheists are the people who do not believe in God or any religion.


52. Give an example how people can have more than one identity and can belong to more than one social group.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
People belonging to one community may be poor or rich, atheists or theists. At the same time poor and rich, white or black, atheists or theists can be in all communities.


53. What is the main base of social divisions in our society?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Caste, religion and gender are the main bases of social divisions in our society.


54. What is the meaning of homogeneous society?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A homogeneous society shares a common language, ethnicity and culture. Japan and South Korea are examples of homogeneous societies.


Fill in the Blanks

1. All kinds of social differences are not based on accident of (i) ………… Some of the differences are based on our (ii) ………… .
2. Every social (i) ………… does not lead to social division. Social differences divide similar people from one another, but they also unite very (ii) ………… people.
3. We all have more than one ………… and can belong to more than one social group.
4. In …………, people who live in different regions speak different languages.
5. People belonging to different social groups, share differences and similarities ………… across the boundaries of their groups.
6. Most countries of the world are ………… cultural.
7. In a democracy ………… expression of social divisions is normal and can be healthy.
8. Expression of various kinds of social divisions in ………… often results in their cancelling one another and reducing their intensity.
9. ………… is the best way to fight for recognition and also to accommodate diversity.

Answers

1. (i) birth (ii) choice
2. (i) difference (ii) different
3. identity
4. Belgium
5. cutting
6. multi-
7. political
8. politics
9. democracy

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Democracy and Diversity with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 3 Democracy and Diversity Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

4 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

4 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago