Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Challenges to Democracy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) Chapter 8 Challenges to Democracy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Challenges to Democracy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 8 Challenges to Democracy

1. Which of the following represents a challenge to democracy?
(a) Women not allowed to take part in public activities in Saudi Arabia.
(b) Renewed violence in Sri Lanka following the breakdown of talks between the government and the LTTE.
(c) Money and muscle power during election.
(d) All of the above

Answer

Answer: d


2. In the context of the “Challenge of Expansion”, which of the following ideas is correct?
(i) Ensuring greater power to local government.
(ii) Establishing a sovereign and functional state.
(iii) Extension of federal principles to all the units of federation.
(iv) Inclusion of women and minority groups.
(a) (i), (ii), (iii)
(b) (ii), (iii), (iv)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (i), (ii), (iv)

Answer

Answer: c


3. Which one of the following situations represents the success of democracy?
(a) US as the only Super power disregards the UN and takes unilateral action.
(b) General Pinochet government defeated, but army is still under control of many institutions.
(c) The King of Nepal Birendra accepted constitutional Monarchy.
(d) Integration of French speaking and Dutch speaking people in Belgium.

Answer

Answer: d


4. “Foundational challenge includes:
(a) Bringing down the existing non- democratic regimes.
(b) Strengthening of the institutions and practices of democracy.
(c) Establishing a sovereign and functional state.
(d) All of these

Answer

Answer: a


5. Democracy does not stand for:
(a) Democratic Right
(b) Elections
(c) Violence
(d) Accommodation of diversity

Answer

Answer: c


6. In Bolivia, Morales a supporter of water struggle, becomes Prime Minister, MNCs threaten to leave the country.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of democracy
(c) Deepening of democracy

Answer

Answer: c


7. In Belgium, one round of constitutional change takes place, but the Dutch speakers, not satisfied, want more autonomy.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of expansion
(c) Deepening of democracy

Answer

Answer: b


8. In Nepal, Constituent Assembly about to be elected, unrest in Terai areas, Maoists have not surrendered arms.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of expansion
(c) Deepening of democracy

Answer

Answer: a


9. Looking at the expanded definition, which one of the following statements is not correct about democracy?
(a) The rulers elected by the people must take all the major decisions.
(b) Elections must offer a fair choice to the people to change the current rulers.
(c) The choice should be available to all people on an equal basis.
(d) To exercise this choice government must not be limited by basic rules of the Constitution and citizens’ rights.

Answer

Answer: d


10. All suggestions or proposals about overcoming various challenges to democracy are called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: political reforms


11. The rule by the officials and organisations is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: bureaucracy


12. _____________ takes the major decision in a democracy.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Elected Leaders


13. Difficulties which are very significant and which can be overcome signify _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: challenges


14. Carefully devised changes in law are called legal-constitutional changes. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


15. Every established democracy faces foundational change. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


16. The Right to Information Act empowers people to carry out democratic reforms. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


17. First priority of democracy is to form the government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


18. Match the columns.

Column A Column B
(a) Communist party adopts economic reforms but maintains monopoly over political power. (i) Sri Lanka
(b) Women not allowed to take part in public activities, no freedom of religion for minorities (ii) US Civil Rights
(c) The peace talks between the government and the LTTE breakdown. (iii) China
(d) Black have won equal rights but are still poor, less educated and marginalised. (iv) Belgium
(e) One round of constitutional change taken place, but the Dutch speakers were not satisfied they want more autonomy. (v) Saudi Arabia
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iii)
(b) (v)
(c) (i)
(d) (ii)
(e) (iv)


19. Explain the meaning of ‘challenge’ [Delhi 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A challenge is a difficulty, which carries within it an opportunity for further progress and which can be overcome.


20. If a non-democratic country wants to change into a democratic set up, then which kind of challenge would it face? [Delhi 2017(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Foundational challenge


21. Which type of challenge do established democracies face?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Challenge of expansion of democracy


22. Which is the very common challenge faced by a democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Deepening of democracy


23. How can democratic reforms be carried out by political conscious citizens.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They can provide effective feedback on democratic functioning, use their Right to Information to bring out transparency.


24. What are the legal ways of reforming politics?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Legal ways of reforming politics denotes carefully-devised changes in law.


25. Which type of laws are best for political reforms?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The best laws for political reforms are those which empower people to carry out activities that put a check on the functioning of the government machinery.


26. Name the Act which empowers the people to find out what is going on in the government.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Right to Information Act


27. How do we define a good democracy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A good democracy is the form of government in which people get equal status and opportunities in the decisionmaking process.


28. Which is the most common form of democracy in today’s world and why?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The most common form of democracy in today’s world is representative democracy because most of the modem democracies involve large number of people in the decision-making process.


29. What distinguishes democracy from other forms of government?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Democracy unlike other forms of government requires all its citizens to take part in the political process.


Fill in the Blanks

1. Democracy is a dominant form of government in the ……….. world.
2. At least ……….. of the globe is still not under democratic government.
3. Most of the established democracies face the challenge of ……….. .
4. ……….. requires an attempt to bring down the control of rich in making governmental decisions.
5. Most countries like India and the US face ……….. challenge.
6. ……….. constitutional changes by themselves cannot overcome challenges to democracy.
7. Laws to ban something are ……….. in politics.
8. ……….. is a law that acts as a watchdog of democracy.
9. All suggestions or proposals about overcoming challenges to democracy are called ……….. reforms.
10. Laws that give political leaders incentives to do good things have ……….. chances of working.

Answers

1. contemporary
2. one-fourth
3. expansion
4. Deepening of democracy
5. expansion
6. Legal
7. not successful
8. Right to information
9. political
10. more

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Challenges to Democracy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Political Science (Civics) Chapter 8 Challenges to Democracy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago