Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Agriculture with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Agriculture Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 4 Agriculture

1. Which of the following crops are grown with the onset of monsoons and are harvested in the months of September-October? [CBSE 2011]
(a) Rabi
(b) Kharif
(c) Zadi
(d) None of the above

Answer

Answer: b


2. ‘Slash and bum’ agriculture is a [CBSE 2011]
(a) Shifting agriculture
(b) Intensive agriculture
(c) Commercial agriculture
(d) None of these

Answer

Answer: a


3. Grapes are mainly produced in the state of ____________ .
(a) Meghalaya
(b) Himachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: d


4. Bhoodan – Gramdan movement was initiated by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave
(d) Bal Gangadhar Tilak

Answer

Answer: c


5. Grouping of small land holdings into a bigger one is called
(a) ceiling on land holdings.
(b) collectivisation.
(c) cooperative farming.
(d) consolidation of land holdings.

Answer

Answer: d


6. Oranges are mainly produced in the state of ____________ .
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: b


7. Intensive subsistence farming is practised in area of ____________ . [CBSE 2012]
(a) high population
(b) low population
(c) deserts
(d) thick forests

Answer

Answer: a


8. Which one of the following statements is incorrect as regards to commercial farming?
(a) Use of heavy doses of modem inputs.
(b) Crops are grown for sale.
(c) Family members are involved in growing crops.
(d) Practised on large land holdings.

Answer

Answer: c


9. Which one of the following is a rabi crop? [CBSE 2011]
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Bajra
(d) Jowar

Answer

Answer: b


10. The largest tea producing state of India is
(a) Karnataka
(b) Assam
(c) Andhra Pradesh
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: b


11. A type of millet rich in iron, calcium, other micro nutrients and roughage is
(a) Bajra
(b) Rajma
(c) Jowar
(d) Ragi

Answer

Answer: d


12. Specialised cultivation of fruits and vegetables iscalled
(a) Agriculture
(b) Horticulture
(c) Sericulture
(d) Pisciculture

Answer

Answer: b


13. Punjab and Haryana grow rice mainly due to
(a) availability of cheap labour.
(b) development of canals irrigation and tubewells.
(c) fertile soil.
(d) development of transport network.

Answer

Answer: b


14. Rabi crops are sown in
(a) Winter
(b) Summer
(c) Autumn
(d) Spring

Answer

Answer: a


15. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area? (Textbook)
(a) Shifting agriculture
(b) Plantation agriculture
(c) Horticulture
(d) Intensive agriculture

Answer

Answer: b


16. Which one of the following is a rabi crop? (Textbook)
(a) Rice
(b) Millets
(c) Gram
(d) Cotton

Answer

Answer: b


17. Which one of the following is a leguminous j crop? (Textbook)
(a) Pulses
(b) Jawar
(c) Millets
(d) Sesamum

Answer

Answer: a


18. Which one of the following is announced by the government in support of a crop? (Textbook)
(a) Maximum support price
(b) Minimum support price
(c) Moderate support price
(d) Influential support price

Answer

Answer: b


19. Primitive subsistence farming is also known as:
(a) Mixed farming
(b) Cooperative farming
(c) Slash and bum agriculture
(d) Commercial farming

Answer

Answer: c


20. Plantation agriculture is a type of:
(a) Subsistence farming
(b) Commercial farming
(c) Mixed farming
(d) None of the above

Answer

Answer: b


21. Which of the following is not correct about plantation farming?
(a) In this type of farming, a single crop is grown on a large area.
(b) The plantation has an interface of agriculture and industry.
(c) Plantations cover large tracts of land called estates.
(d) Farmers clear a patch of land by felling trees and burning them, to produce cereals and other food crops.

Answer

Answer: d


22. Which of the following are plantation crops?
(a) Rice and maize
(b) Wheat and pulses
(c) Tea, coffee, banana and sugarcane
(d) None of the above

Answer

Answer: c


23. The three major cropping seasons of India are:
(a) Aus, Aman and Boro
(b) Rabi, Kharif and Zaid
(c) Baisakh, Paus and Chait
(d) None of the above

Answer

Answer: b


24. Rabi crops are:
(a) sown in winter and harvested in summer
(b) sown during rainy season and harvested in winter
(c) sown in summer and harvested in winter
(d) None of the above

Answer

Answer: a


25. Kharif crops are grown:
(a) with the onset of monsoon and harvested in September-October
(b) with the onset of winter and harvested in summer
(c) with onset of Autumn and harvested in summer
(d) None of the above

Answer

Answer: a


26. The main food crop of Kharif season is:
(a) Mustard
(b) Pulses
(c) Rice
(d) Wheat

Answer

Answer: c


27. The main food crop of Rabi season is:
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Maize
(d) Jowar

Answer

Answer: a


28. A short season between the rabi and kharif season is known as:
(a) Aus
(b) Boro
(c) Zaid
(d) None of the above

Answer

Answer: c


29. Important non-food crops of our country are:
(a) Tea and coffee
(b) Millets and pulses
(c) Cotton and jute
(d) None of the above

Answer

Answer: c


30. Which is the main food crop of the eastern and southern part of the country?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Sugarcane

Answer

Answer: a


31. The two main wheat growing regions are:
(a) The Ganga-Sutlej plains and the Deccan Trap
(b) North-eastern part and eastern-coastal plains
(c) Deccan plateau and Konkan coast
(d) None of the above

Answer

Answer: a


32. Wheat requires annual rainfall between:
(a) 50 and 75 cm
(b) about 200 cm
(c) 200 and 300 cm
(d) less than 20 cm

Answer

Answer: a


33. The third most important food crop of our country is:
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jowar
(d) Ragi

Answer

Answer: c


34. Which State is the largest producer of bajra?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Haryana

Answer

Answer: a


35. Which is the right condition for the growth of maize?
(a) Temperature between 21 °C to 27°C and old alluvial soil
(b) Temperature below 17°C and shallow black soil
(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
(d) None of the above

Answer

Answer: a


36. Which of the following crops is a major source of protein in a vegetarian diet?
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Pulses
(d) Oilseeds

Answer

Answer: c


37. Which one of the following is not true for pulses?
(a) Pulses are grown in both rabi and kharif season
(b) Pulses are leguminous crops
(c) They are grown in rotation with other crops
(d) Pulses require intensive irrigation facilities

Answer

Answer: d


38. Which is the ideal condition for the growth of sugarcane?
(a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm
(b) Temperature below 17°C and 50 to 75 cm rainfall
(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
(d) none of the above

Answer

Answer: a


39. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?
(a) 21
(b) 12
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: b


40. Which of the following conditions can spoil tea crop?
(a) Frequent showers evenly distributed over the year
(b) Frost free climate
(c) Deep fertile well drained soil
(d) Clayey soil which has high water holding capacity

Answer

Answer: d


41. Coffee cultivation was first introduced in:
(a) Himalayas
(b) Aravalli Hills
(c) Garo Hills
(d) Baba Budan Hills

Answer

Answer: d


42. Which of the following crops is an important raw material for automobile industry?
(a) Pulses
(b) Ragi
(c) Rubber
(d) None of the above

Answer

Answer: c


43. Rearing of silk worms for the production of silk fibre is known as:
(a) Sericulture
(b) Aquaculture
(c) Apeculture
(d) Pisciculture

Answer

Answer: a


44. Which of the following is known as golden fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Hemp
(d) Silk

Answer

Answer: b


45. India is the second largest producer of sugarcane only after ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Brazil


46. ____________ is the Golden fibre of India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jute


47. ____________ is a programme introduced by the Government that has resulted in increased production of food grains.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Green Revolution


48. Kerala is the largest producer of ____________ in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: rubber


49. The slash and bum agriculture is known as ____________ in the north-eastern states of India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jhumming


50. India is the largest producer and consumer of ____________ in the world.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: pulses


51. The crop grown in black soil is Rice. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


52. Castor seed is grown both as Rabi and Kharif crop. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


53. The main characteristic feature of commercial farming is the use of high doses of modem inputs. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


54. Watermelon is grown during Zaid season. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


55. Terrace cultivation leads to increase in the level of soil erosion. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


56. Match the columns

Column A Column B
(a) Leading producer of Maize (i) Kerala
(b) Leading rice producing state (ii) Karnataka
(c) Leading sugarcane producing state (iii) West Bengal
(d) Leading producer of rubber (iv) Uttar Pradesh
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (ii)
(b) (iii)
(c) (iv)
(d) (i)


57. Name the type of farming in which crops are grown using primitive tools.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Primitive Subsistence farming.


58. Name any two states of India where jhumming is practised.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
North-eastern states of Assam, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Manipur and Chhattisgarh and Andaman and Nicobar Islands. (any two)


59. Which crop is commercial crop in one state while subsistence crop in another state? [CBSE 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rice


60. What type of inputs are required in plantations?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Plantations use capital intensive inputs like large tracts of land.


61. In which season are rabi crops sown in India?
Or
Mention the sowing period of rabi crops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rabi crops are sown in winter from October to December.


62. Name any two rabi crops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Wheat, barley, peas, gram and mustard. (any two)


63. In states like Assam, three crops of paddy are grown in a year. Name any two such crops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Aus, Aman and Boro. (any two)


64. What is ‘Zaid’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a season for short duration between the rabi and kharif season.


65. Name any two Zaid crops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops. (any two)


66. Name the second most important cereal crop grown in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Wheat


67. Name the two important wheat growing zones in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two wheat growing zones in India are
(a) Ganga-Satluj plains in the north-west.
(b) Black soil region of the Deccan.


68. Name the crop which is used both as food and fodder.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Maize


69. In which type of soil does maize grow well?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Maize grows well in old alluvial soil.


70. Write the names of any two millets grown in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Jowar and bajra are the important millets grown in India.


71. Name the state which is the largest producer ofragi. [CBSE2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Karnataka is the largest producer of ragi.


72. Name one rain-fed crop.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Jowar


73. Name any two Jowar producing states.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh. (any two)


74. What type of soil is required for the growth of Bajra?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Bajra grows well on sand and shallow black soil.


75. Name two major bajra producing states in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra, Gujarat and Haryana. (any two)


76. Name the crop in which India is the largest producer and consumer. [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Pulses


77. Name any two major pulses grown in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Major pulses grown in India are tur (arhar), urad, moong, masur, peas and gram. (any two)


78. Name any one pulse crop grown in kharif and rabi season.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kharif season: Moong, tur (arhar)
Rabi season: Masur, peas, gram (any one for each )


79. Sugar is the main source of which products?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gur, khandsari and molasses


80. What was the rank of India in rapeseed production in 2014?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
India was the third largest producer in the world after Canada and China in 2014.


81. Name any two oilseeds produced in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Groundnut, castor seeds, cotton seeds, mustard, coconut, sesamum, linseed and sunflower. (any two)


82. Name the first and the second largest producers of groundnut in the world in 2014.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
China is the largest producer of groundnut followed by India in 2014.


83. Name any two oilseed crops which are grown as a kharif crop in the north and rabi crop in the south.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sesamum and castor seed


84. Mention two beverage crops grown in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Tea and coffee are two important beverage crops grown in India.


85. Name the beverage crop introduced by the British in India.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tea


86. Which variety of coffee is grown in India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Arabica variety from Yemen is grown in India.


87. To which part of India is coffee cultivation confined?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Coffee cultivation is confined to the Nilgiri in Karnataka, Kerala and Tamil Nadu.


88. Name one Equatorial crop.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rubber


89. List any two items in which natural rubber is used.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Auto tyres and tubes, belts and hoses, footwears, Latex foam, cycle tyres and tubes. (any two)


90. What is the rearing of silkworms called?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sericulture


91. Name any one competitors of jute.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Nylon


92. Which term is used for grouping of small landholdings with bigger ones? [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Consolidation of landholdings


93. What is White Revolution related to? [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
White Revolution is related to the production of milk. It is also called Operation Flood.


94. Name any two schemes introduced by the government to benefit farmers.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Kissan Credit Cards (KCC) and Personal Accident Insurance Scheme (PAIS).


95. What was the main aim of Bhoodan?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Its main aim was to give land to the landless villagers.


96. Why is agriculture considered backbone of Indian economy? Give one reason.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because it provides employment and livelihood to 63% of the population according to 2001 census.


97. To which type of crops is wheat related?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rabi crops.


98. Name two crops grown during the zaid seasons.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The crops grown during the zaid season are watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops. (any two)


99. Name two fibre crops.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cotton and Jute.


100. On the leaves of which plant are the silkworm fed?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The silkworms are fed on the leaves of the mulberry tree.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Agriculture with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

5 days ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

5 days ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

3 weeks ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

3 weeks ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

3 weeks ago