Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Maths Chapter 10 Circles Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths Circles MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Maths MCQs Chapter 10 Circles

Circle Multiple Choice Question 1. The distance between two parallel tangents of acircle of radius 4 cm is
(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 6 cm
(d) 8 cm

Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination:

Reason: Here radius, r = 4 cm
Required distance,
AB = OA + OB
= r + r = 2r = 2×4 = 8 cm


2. In the given figure, if ZRPS = 25°, the value of ZROS is

(a) 135°
(b) 145°
(c) 165°
(d) 155°

Answer/ Explanation

 

Circles Class 10 MCQ With Answer: dExplaination: Reason: Since OR ⊥ PR and OS ⊥ PS
∴ ∠ORP = ∠OSP = 90°
In □ ORPS, ∠ROS + ∠ORP + ∠RPS + ∠OSP = 360°
∠ROS + 90° + 25° + 90° = 360°
∠ROS = 360° – 205° = 155°


3. A tangent is drawn from a point at a distance of 17 cm of circle C(0, r) of radius 8 cm. The length of its tangent is
(a) 5 cm
(b) 9 cm
(c) 15 cm
(d) 23 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:

Reason: In rt ∆OAP, AP² + OA² = OP²
⇒ AP² + (8)² = (17)² => AP² + 64 = 289
⇒ AP² = 289 – 64 = 225
∴ AP = √225 = 15 cm


4. The length of tangents drawn from an external point to the circle
(a) are equal
(b) are not equal
(c) sometimes are equal
(d) are not defined

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination: Reason: Since the length of tangents drawn from an external point to a circle are equal.


5. Number of tangents drawn at a point of the , circle is/are
(a) one
(b) two
(c) none
(d) infinite

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination: Reason: There is only one tangent at a point of the circle.


6. The tangents drawn at the extremities of the diameter of a circle are
(a) perpendicular
(b) parallel
(c) equal
(d) none of these

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination:

Reason: Since OP ⊥ AB and OQ ⊥ CD
∴ Z1 = 90° and Z2 = 90°
⇒ ∠1 = Z2, which are alternate angles.
∴ AB || CD


7. Tangents from an external point to a circle are
(a) equal
(b) not equal
(c) parallel
(d) perpendicular

Answer/ Explanation

 

MCQs of Maths for Class 10 With Answer: aExplaination: Reason: Tangents from external points to a circle are equal.


8. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of the circle is
(a) 4 cm
(b) 5 cm
(c) 6 cm
(d) 7 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:

Reason: In rt. AOAP, we have
OA² + AP² = OP²
⇒ OA² + (8)² = (10)2
⇒ OA² + 64 = 100
⇒ OA² = 100 – 64 = 36
∴ OA = √36 = 6 cm


MCQ Questions on Circles for Class 10 Question 9. In given figure, CP and CQ are tangents to a circle with centre O. ARB is another tangent touching the circle at R. If CP = 11 cm and BC = 6 cm then the length of BR is

(a) 6 cm
(b) 5 cm
(c) 4 cm
(d) 3 cm

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination: Reason: Since
BQ = BR …(i) [∵ Tangents drawn from external points are equal]
CQ = CP …[Using (i)]
BC + BQ = 11
⇒ 6 + BR = 11
⇒ BR = 11 – 6 = 5 cm


10. From a point P which is at a distance of 13 cm from the centre O of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle are drawn. Then the area of the quadrilateral PQOR is
(a) 60 cm²
(b) 65 cm²
(c) 30 cm²
(d) 32.5 cm²

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination:

Reason: OP² = OQ² + PQ²
169 = 25 + PQ²
PQ² = 144
PQ = 12
Area PQOR = ar (AOPQ) + ar (AOPR)
= \(\frac{1}{2}\) × 12 × 5 + \(\frac{1}{2}\) × 12 × 5 = 60 cm²


MCQ Questions for Class 10 Maths Question 11. In the given figure, AB and AC are tangents to the circle with centre O such that ∠BAC = 40°, then ∠BOC is equal to [AI2011]

(a) 40°
(b) 50°
(c) 140°
(d) 150°

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) In quadrilateral ABOC
∠ABO + ∠BOC + ∠OCA + ∠BAC = 360°
⇒ 90° + ∠BOC + 90° + 40° = 360°
⇒ ∠BOC = 360° – 220° = 140°


12. In the given figure, point P is 26 cm away from the centre O of a circle and the length PT of the tangent drawn from P to the circle is 24 cm. Then the radius of the circle is [Foreign 2011]

(a) 25 cm
(b) 26 cm
(c) 24 cm
(d) 10 cm

Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination: (d) v OT is radius and PT is tangent

∴ OT ⊥ PT
Now, in AOTP,
⇒ OP² = PT² + OT²
⇒ 26² = 24² + OT²
⇒ 676 – 576 = OT²
⇒ 100 = OT²
⇒ 10 cm = OT


13. A line through point of contact and passing through centre of circle is known as
(a) tangent
(b) chord
(c) normal
(d) segment

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination: (c) normal


Maths MCQ for Class 10 Cbse With Answers Pdf Question 14. C (O, r1) and C(O, r2) are two concentric circles with r1 > r2 AB is a chord of C(O, r1) touching C(O, r,2) at C then
(a) AB = r1
(b) AB = r2
(c) AC = BC
(d) AB = r1 + r2

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) ∵ AB touches
C(0, r<sub>2</sub>)
∴ OC ⊥ AB

Also, perpendicular from the centre to a chord bisects the chord.
∴ AC = BC


15. Two parallel lines touch the circle at
points A and B respectively. If area of the circle is 25 n cm2, then AB is equal to
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 10 cm
(d) 25 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) Let radius of circle = R
∴ πR² = 25π
⇒ R = 5 cm
∴ Distance between two parallel tangents = diameter = 2 × 5 = 10 cm.


MCQ Questions for Class 10 Maths Circles Question 16. From a point P which is at a distance of 13 cm from the centre O of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle are drawn. Then the area of the quadrilateral PQOR is [NCERT Exemplar Problems]
(a) 60 cm²
(b) 65 cm²
(c) 30 cm²
(d) 32.5 cm²

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination:


17. In figure AT is a tangent to the circle with centre O such that OT = 4 cm and ∠OTA = 30°. Then AT is equal to [NCERT Exemplar Problems]
(a) 4 cm
(b) 2 cm
(c) 2√3 cm
(d) 4√3 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:


18. In figure if O is centre of a circle, PQ is a chord and the tangent PR at P makes an angle of 50° with PQ, then ∠POQ is equal to [NCERT Exemplar Problems]

(a) 100°
(b) 80°
(c) 90°
(d) 75°

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination:
(a) OP ⊥ PR [Y Tangent and radius are ⊥ to each other at the point of contact]
∠OPQ = 90° – 50° = 40°
OP = OQ [Radii]
∴ ∠OPQ = ∠OQP = 40°
In ∆OPQ,
⇒ ∠POQ + ∠OPQ + ∠OQP = 180°
⇒ ∠POQ + 40° + 40° = 180°
∠POQ = 180° – 80° = 100°.


19. Match the column:

(1) The tangent at any point of a circle is … (A) known as tangent to the circle
(2) The line containing the radius through the point of contact is … (B) to the radius through the point of
(3) The lengths of tangents drawn from an external point to a circle are… (C) called the ‘normal’ to circle
(4) When two end points of the corresponding chord of a  secant coincide, it is … (D) equal

(a) 1 → A, 2 → B, 3 → C, 4 → D
(b) 1 → B, 2 → A, 3 → D, 4 → C
(c) 1 → D, 2 → A, 3 → C, 4 → B
(d) 1 → B, 2 → C, 3 → D, 4 → A

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination: Properties of circle.


Questions on Circles for Class 10 Question 20. In figure, O is the centre of a circle, AB is a chord and AT is the tangent at A. If ∠AOB = 100°, then ∠BAT is equal to [Delhi 2011]

(a) 100°
(b) 40°
(c) 50°
(d) 90°

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) ∠AOB = 100°
∠OAB = ∠OBA (∵ OA and OB are radii)
Now, in ∆AOB,
∠AOB + ∠OAB + ∠OBA = 180°
(Angle sum property of A)
⇒ 100° + x + x = 180° [Let ∠OAB = ∠OBA = x]
⇒ 2x = 180° – 100°
⇒ 2x = 80°
⇒ x = 40°
Also, ∠OAB + ∠BAT = 90°
[∵ OA is radius and TA is tangent at A]
⇒ 40° + ZBAT = 90°
⇒ ∠BAT = 50°


21. In the figure PA and PB are tangents to the circle with centre O. If ∠APB = 60°, then ∠OAB is [Delhi 2011]

(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 15°

Answer/ Explanation

MCQ Questions for Class 10 Maths With Answer: a
Explaination:
(a) Given ∠APB = 60°
∵ ∠APB + ∠PAB + ∠PBA = 180°
⇒ APB + x + x = 180°
[∵ PA = PB ∴ ∠PAB = ∠PBA = x (say)]
⇒ 60° + 2x = 180°
⇒ 2x = 180° – 60°
⇒ 2x = 120°
⇒ x = \(\frac{120°}{2}\) = 60°
Also, ∠OAP = 90°
⇒ ∠OAB + ∠PAB = 90°
⇒ ∠OAB + 60°= 90°
⇒ ∠OAB = 30°

Maths Multiple Choice Questions With Answers for Class 10 Question 22. In the given figure, TP and TQ are two tangents to a circle with centre O, such that ∠POQ = 110°. Then ∠PTQ is equal to [Foreign 2011]

(a) 55°
(b) 70°
(c) 110°
(d) 90°

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) In quadrilateral POQT,
∠PTQ + ∠TPO + ∠TQO + ∠POQ
= 360°
⇒ ∠PTQ + 90° + 90° + 110° = 360°
⇒ ∠PTQ + 290° = 360°
⇒ ∠PTQ = 360° – 290° = 70°


23. Infigure,PQandPRaretangentstoacirclewith centreA. If ∠QPA=27°, then ∠QAR equals to [Foreign 2012]

(a) 63°
(b) 153°
(c) 110°
(d) 90°

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) ∠QPA = ∠RPA
[∵ ∆AQP ≅ ∆ARP (RHS congruence rule)]
⇒ ∠RPA = 27°
∴ ∠QPR = ∠QPA + ∠RPA
= 27° + 27° = 54°

Now,
∠QAR + ∠AQP + ∠ARP + ∠QPR = 360°
⇒ ∠QAR = 90° + 90° + 54° = 360°
⇒ ∠QAR = 360° – 234° = 126°


Circles MCQ Class 10 Question 24. In figure if PQR is the tangent to a circle at Q whose centre is O, AB is a chord parallel to PR and ∠BQR = 70°, then ∠AQB is equal to [NCERT Exemplar Problems]

(a) 20°
(b) 40°
(c) 35°
(d) 45°

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:
(b) AB || PR
∴ ∠ABQ =∠BQR
[Alternate interior angles]
⇒ ∠ABQ = 70°
Also, ∠BQR = ∠BAQ [Angles in alternate segment]
⇒ ∠BAQ = 70°
In ∆AQB,
∠BAQ + ∠ABQ + ∠AQB = 180°
⇒ 70° + 70° + ∠AQB = 180°
⇒ ∠AQB = 180° – 140° = 40°.


25. The common point of the tangent and the circle is called _____ .

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination: point of contact


26. Two concentric circles are of radii 13 cm and 5 cm. The length of the chord of larger circle which touches the smaller circle is _____ .

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination: 24 cm. Hint: ∵ AB touches the smaller circle

∴ OC ⊥ AB and hence AC = BC
In right ∆OCA,
OA² = OC² + AC²
⇒ AC²= 13² – 5²
⇒ AC = 12
∴ AB = 2 × 12 = 24 cm.


MCQ on Circles Class 10 Question 27. A quadrilateral ABCD is drawn to circumscribe a circle. If AB =12 cm, BC = 15 cm and CD = 14 cm, then AD is equal to _____ .

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination: 11 cm. Hint: AB + CD = BC + AD

⇒ 12+ 14= 15+ AD
⇒ AD =11 cm.


28. Number of tangents to a circle which are parallel to a secant is ____ .

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination: 2


Circle Objective Question 29. A tangent PQ at a point P of a circle of radius 7 cm meets a line through centre O at a point Q so that OQ = 25 cm length PQ is ____ .

Answer/ Explanation

Answer: 24 cm
Explaination:

24 cm.
Hint: PQ² = OQ² – OP² = 252²- 7²
⇒ PQ = 24 cm.


30. If the angle between two tangents drawn from an external point P to a circle of radius a and centre O, is 60°, then find the length of OP. [Delhi 2017]

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:


31. In the given fig., there are two concentric circles with centre O. PRT and PQS are tangents to the inner circle from a point P lying on the outer circle. If PR = 5 cm, find the length of PS. [Delhi 2017 (C)]

Answer/ Explanation

Circle MCQ With Answer:
Explanation:
PR and PQ are tangents to the circle from common external point P.


∴ PR = PQ
∴ PQ = 5 cm (∵ PR = 5 cm)
PS = 2PQ (∵ OQ ⊥ PS)
= 2 × 5 = 10 cm


Circle MCQ Pdf Question 32. In the given Fig., O is the centre of the circle, PQ is a chord and PT is tangent to the circle at P. If ∠POQ = 70°, find ∠TPQ. [AI 2017 (C)]

Answer/ Explanation

MCQ on Circles With Answer:
Explanation:
Given: O is centre of the circle, PQ is chord and PT is tangent at P.
To find: ∠TPQ
Solution: In ∆OPQ
∠POQ + ∠OPQ + ∠OQP = 180°
⇒ 70° + ∠OPQ + ∠OPQ = 180°
(∵ OP = OQ, radii of the circle)
⇒ 70° + 2∠OPQ = 180°
⇒ 2∠OPQ = 110°
⇒ ∠OPQ = 55°
OP is perpendicular to the tangent at P.
∴ ∠OPT = 90°
⇒ ∠OPQ + ∠TPQ = 90°
⇒ 55° + ∠TPQ = 90°
⇒ ∠TPQ = 90° – 55°
∠TPQ = 35°


33. What is the distance between two parallel tangents of a circle of radius 7 cm?

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:
Two parallel tangents of a circle can be drawn only at the end points of the diameter

⇒ l<sub>1</sub> || l<sub>2</sub>
⇒ Distance between l<sub>1</sub> and l<sub>2</sub> = AB
= Diameter of the circle
= 2 × r = 2 × 7 cm = 14 cm


MCQ on Circle Question 34. In the given figure, find ∠QSR.

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:
Given: PQ and PR are tangents to a circle with centre O and ∠QPR = 50°.
To find: ∠QSR
∠QOR + ∠QPR =180°
⇒ ∠QOR +50° = 180°
⇒ ∠QOR = 130°
⇒ ∠QSR = \(\frac{1}{2}\) ∠QOR [Degree measure theorem]
⇒ ∠QSR =\(\frac{1}{2}\) × 130° = 65°


Circle MCQ Question 35. In the given figure, AB, AC and AD are tangents. If AB = 5 cm, find AD.

Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:
Given: AB, AC and AD are tangents. AB = 5 cm.

To find: AD
Sol. AB and AC are tangents from the same point to the circle with centre O.
⇒ AB = AC …(i)
(Length of the tangents from the same external point are equal).
AC and AD are tangents from the same point to the circle with centre O.
⇒ AC = AD …(ii)
(Length of the tangents from the same external point are equal)
From (i) and (ii)
∵ AB = AC = AD = 5 cm


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Maths Chapter 10 Circles Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago