Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Maths Arithmetic Progressions with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Maths Chapter 5 Arithmetic Progressions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths Arithmetic ProgressionsMCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Maths MCQs Chapter 5 Arithmetic Progressions

1. The nth term of an A.P. is given by an = 3 + 4n. The common difference is
(a) 7
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:Reason: We have an = 3 + 4n
∴ an+1 = 3 + 4(n + 1) = 7 + 4n
∴ d = an+1 – an
= (7 + 4n) – (3 + 4n)
= 7 – 3
= 4


2. If p, q, r and s are in A.P. then r – q is
(a) s – p
(b) s – q
(c) s – r
(d) none of these

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:Reason: Since p, q, r, s are in A.P.
∴ (q – p) = (r – q) = (s – r) = d (common difference)


3. If the sum of three numbers in an A.P. is 9 and their product is 24, then numbers are
(a) 2, 4, 6
(b) 1, 5, 3
(c) 2, 8, 4
(d) 2, 3, 4

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Let three numbers be a – d, a, a + d
∴ a – d +a + a + d = 9
⇒ 3a = 9
⇒ a = 3
Also (a – d) . a . (a + d) = 24
⇒ (3 -d) .3(3 + d) = 24
⇒ 9 – d² = 8
⇒ d² = 9 – 8 = 1
∴ d = ± 1
Hence numbers are 2, 3, 4 or 4, 3, 2


4. The (n – 1)th term of an A.P. is given by 7,12,17, 22,… is
(a) 5n + 2
(b) 5n + 3
(c) 5n – 5
(d) 5n – 3

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Here a = 7, d = 12-7 = 5
∴ an-1 = a + [(n – 1) – l]d = 7 + [(n – 1) -1] (5) = 7 + (n – 2)5 = 7 + 5n – 10 = 5M – 3


5. The nth term of an A.P. 5, 2, -1, -4, -7 … is
(a) 2n + 5
(b) 2n – 5
(c) 8 – 3n
(d) 3n – 8

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:Reason: Here a = 5, d = 2 – 5 = -3
an = a + (n – 1)d = 5 + (n – 1) (-3) = 5 – 3n + 3 = 8 – 3n


6. The 10th term from the end of the A.P. -5, -10, -15,…, -1000 is
(a) -955
(b) -945
(c) -950
(d) -965

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Here l = -1000, d = -10 – (-5) = -10 + 5 = – 5
∴ 10th term from the end = l – (n – 1 )d = -1000 – (10 – 1) (-5) = -1000 + 45 = -955


7. Find the sum of 12 terms of an A.P. whose nth term is given by an = 3n + 4
(a) 262
(b) 272
(c) 282
(d) 292

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Here an = 3n + 4
∴ a1 = 7, a2 – 10, a3 = 13
∴ a= 7, d = 10 – 7 = 3
∴ S12 = \(\frac{12}{2}\)[2 × 7 + (12 – 1) ×3] = 6[14 + 33] = 6 × 47 = 282


8. The sum of all two digit odd numbers is
(a) 2575
(b) 2475
(c) 2524
(d) 2425

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:Reason: All two digit odd numbers are 11,13,15,… 99, which are in A.P.
Since there are 90 two digit numbers of which 45 numbers are odd and 45 numbers are even
∴ Sum = \(\frac{45}{2}\)[11 + 99] = \(\frac{45}{2}\) × 110 = 45 × 55 = 2475


9. The sum of first n odd natural numbers is
(a) 2n²
(b) 2n + 1
(c) 2n – 1
(d) n²

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Required Sum = 1 + 3 + 5 + … + upto n terms.
Here a = 1, d = 3 – 1 = 2
Sum = \(\frac{n}{2}\)[2 × 1 + (n – 1) × 2] = \(\frac{n}{2}\)[2 + 2n – 2] = \(\frac{n}{2}\) × 2n = n²Reason: All two digit odd numbers are 11,13,15,… 99, which are in A.P.
Since there are 90 two digit numbers of which 45 numbers are odd and 45 numbers are even
∴ Sum = \(\frac{45}{2}\)[11 + 99] = \(\frac{45}{2}\) × 110 = 45 × 55 = 2475


10. If (p + q)th term of an A.P. is m and (p – q)tn term is n, then pth term is

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Let a is first term and d is common difference
∴ ap + q = m
ap – q = n
⇒ a + (p + q – 1)d = m = …(i)
⇒ a + (p – q – 1)d = m = …(ii)
On adding (i) and (if), we get
2a + (2p – 2)d = m + n
⇒ a + (p -1)d = \(\frac{m+n}{2}\) …[Dividing by 2
∴ an = \(\frac{m+n}{2}\)


11. If a, b, c are in A.P. then \(\frac{a-b}{b-c}\) is equal to

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Since a, b, c are in A.P.
∴ b – a = c – b
⇒ \(\frac{b-a}{c-b}\) = 1
⇒ \(\frac{a-b}{b-c}\) = 1


12. The number of multiples lie between n and n² which are divisible by n is
(a) n + 1
(b) n
(c) n – 1
(d) n – 2

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Multiples of n from 1 to n² are n × 1, n × 2, n × 3, …, m× n
∴ There are n numbers
Thus, the number of mutiples of n which lie between n and n² is (n – 2) leaving first and last in the given list: Total numbers are (n – 2).


13. If a, b, c, d, e are in A.P., then the value of a – 4b + 6c – 4d + e is
(a) 0
(b) 1
(c) -1.
(d) 2

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Let common difference of A.P. be x
∴ b = a + x, c = a + 2x, d = a + 3x and e = a + 4x
Given equation n-4b + 6c-4d + c
= a – 4(a + x) + 6(A + 2r) – 4(n + 3x) + (o + 4.v)
= a – 4a – 4x + 6a + 12x – 4a – 12x + a + 4x = 8a – 8a + 16x – 16x = 0


14. The next term of the sequence

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:


15. nth term of the sequence a, a + d, a + 2d,… is
(a) a + nd
(b) a – (n – 1)d
(c) a + (n – 1)d
(d) n + nd

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: an = a + (n – 1)d


16. The 10th term from the end of the A.P. 4, 9,14, …, 254 is
(a) 209
(b) 205
(c) 214
(d) 213

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Here l – 254, d = 9-4 = 5
∴ 10th term from the end = l – (10 – 1 )d = 254 -9d = 254 = 9(5) = 254 – 45 = 209


17. If 2x, x + 10, 3x + 2 are in A.P., then x is equal to
(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: Since 2x, x + 10 and 3x + 2 are in A.P.
∴ 2(x + 10) = 2x + (3x + 2)
⇒ 2x + 20 – 5x + 2
⇒ 2x – 5x = 2 – 20
⇒ 3x = 18
⇒ x = 6


18. The sum of all odd integers between 2 and 100 divisible by 3 is
(a) 17
(b) 867
(c) 876
(d) 786

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:Reason: The numbers are 3, 9,15, 21, …, 99
Here a = 3, d = 6 and an = 99
∴ an = a + (n – 1 )d
⇒ 99 = 3 + (n – 1) x 6
⇒ 99 = 3 + 6n – 6
⇒ 6n = 102
⇒ n = 17
Required Sum = \(\frac{n}{2}\)[a + an] = \(\frac{17}{2}\)[3 + 99] = \(\frac{17}{2}\) × 102 = 867


19. If the numbers a, b, c, d, e form an A.P., then the value of a – 4b + 6c – 4d + e is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:Reason: Let x be the common difference of the given AP
∴ b = a + x, c = a + 2x, d = a + 3x and e = a + 4x
∴ a – 4b + 6c – 4d + e = a – 4 (a + x) + 6(a + 2x) – 4(a + 3x) + (a + 4x)
= a – 4a – 4x + 6a + 12x – 4a – 12x + a + 4x = 8a – 8a + 16x – 16x = 0


20. If 7 times the 7th term of an A.P. is equal to 11 times its 11th term, then 18th term is
(a) 18
(b) 9
(c) 77
(d) 0

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:Reason: We have 7a7 = 11a11
⇒ 7[a + (7 – 1)d] = 11[a + (11 – 1 )d]
⇒ 7(a + 6d) = 11(a + 10d)
⇒ 7a + 42d = 11a + 110d
⇒ 4a = -68d
⇒ a = -17d
∴ a18 = a + (18 – 1)d = a + 17d = -17d + 17d = 0


21. If p, q, r are in AP, then p3 + r3 – 8q3 is equal to
(a) 4pqr
(b) -6pqr
(c) 2pqr
(d) 8pqr

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
∵ p, q, r are in AP.
∴ 2q = p + r
⇒ p + r – 2q = 0
∴ p3 + r3 + (-2p)3 = 3 × p × r × -2q
[Using ifa + 6 + c = 0 ⇒ a3 + b3 + c3 = 3 abc]
⇒ p3 + r3 – 8q3 = -6pqr.


22. In an AP, if a = 3.5, d = 0, n = 101, then a will be [NCERT Exemplar Problems]
(a) 0
(b) 3.5
(c) 103.5
(d) 104.5

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination: (b) a101 = 3.5 + 0(100) = 3.5


23. The list of numbers -10, -6, -2, 2, … is [NCERT Exemplar Problems]
(а) an AP with d = -16
(b) an AP with d = 4
(c) an AP with d = -4
(d) not an AP

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination: (b) An AP with d = 4.


24. Two APs have the same common difference. . The first term of one of these is -1 and that of the other is -8. Then the difference between their 4th terms is [NCERT Exemplar Problems]
(a) -1
(b) -8
(c) 7
(d) -9

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
a4 – b4 = (a1 + 3d) – (b1 + 3d)
= a1 – b1= – 1 – (-8) = 7


25. In an AP, if d = -2, n = 5 and an = 0, the value of a is
(a) 10
(b) 5
(c) -8
(d) 8

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
d = – 2, n = 5, an = 0
∵ an = 0
⇒ a + (n – 1)d=0
⇒ a + (5 – 1)(- 2) = 0
⇒ a = 8
Correct option is (d).


26. If the common difference of an AP is 3, then a20 – a15 is
(a) 5
(b) 3
(c) 15
(d) 20

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Common difference, d = 3
a20 – a15 = (a + 19d) – (a+ 14d)
= 5d=5 × 3 = 15


27. The next term of the AP √18, √50, √98, …….. is
(a) √146
(b) √128
(c) √162
(d) √200

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) √18, √50, √98, ….. = 3√2, 5√2, 7√2, ……
∴ Next term is 9√2 = √162


28. The common difference of the AP

(a) p
(b) -p
(c) -1
(d) 1

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination: (c) Common difference = a2 – a1


29. If the nth term of an AP is (2n +1), then the sum of its first three terms is
(a) 6n + 3
(b) 15
(c) 12
(d) 21

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
a1= 2 × 1 + 1 = 3,
a2 = 2 × 2 + 1 = 5,
a3 = 2 × 3 + l= 7
∴ Sum = 3 + 5 + 7 = 15


30. An AP consists of 31 terms. If its 16th term is m, then sum of all the terms of this AP is
(a) 16 m
(b) 47 m
(c) 31 m
(d) 52 m

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
S31 =\(\frac{31}{2}\) (2a + 30d)
a16 = a + 15d = zw
⇒ S31 = \(\frac{31}{2}\) × 2(a + 15d)
⇒ S31 = 31m


31. The first term of an AP of consecutive integers is p² + 1. The sum of 2p + 1 terms of this AP is
(a) (p + 1)²
(b) (2p + 1) (p + 1)²
(c) (p+1)3
(d) p3 + (p + 1)3

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:


32. If the sum of first n terms of an AP is An + Bn² where A and B are constants, the common difference of AP will be
(a) A + B
(b) A – B
(c) 2A
(d) 2B

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Sn = An + Bn²
S1 = A × 1 +B × 1²
= A + B
∵ S1 = a1
∴ a1 = A + B … (1)
and S2 = A × 2 + B × 2²
⇒ a1 + a2 = 2A + 4B
⇒ (A + B) + a2 = 2A + 4B[Using (i)]
⇒ a2 = A + 3B
∴ d = a2 – a1 = 2B


33. If p – 1, p + 3, 3p – 1 are in AP, then p is equal to ______ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
∵ p – 1, p + 3 and 3p – 1 are in AP.
∴ 2(p + 3) = p – 1 + 3p – 1
⇒ 2p + 6 = 4/> -2.
⇒ -2p = -8
⇒ p = 4.


34. Write down the first four terms of the sequences whose general terms are
(i) Tn = 2n + 3
(ii) Tn =3n + 1
(iii) T1 = 2, Tn = Tn-1+ 5, n ≥ 2

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) Tn= 2n + 3
T1 = 2 × 1 + 3 = 5,
T2 = 2 × 2 + 3 = 7,
T3 = 2 × 3 + 3 = 9,
T4 = 2 × 4 + 3 = 11
∴ Ist four terms are 5, 7, 9 and 11.

(ii) Tn = 3n+1
⇒ T1 = 31+1 = 9,
T2 = 32+1 = 27,
T3= 33+1 = 81,
T4 = 34+1 = 243
∴ Ist four terms are 9, 27, 81 and 243

(iii) T1 = 2, Tn = Tn-1 + 5, n ≥ 2
⇒ T2 = T2-1 + 5
= T1 + 5 = 2 + 5 = 7
T3 = T3-1 + 5
= T2 + 5 = 7 + 5 = 12
and T4=T4-1 + 5
= T3 + 5 = 12 + 5 = 17
∴ Ist four terms are 2, 7, 12 and 17.


35. Find:
The 10th term of 10.0, 10.5, 11.0, 11.5, …..

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
a=10, d = 10.5 – 10 = 0.5
a10 = a + 9d= 10 + 9 × 0.5 = 14.5


36. In an A.P., if the common difference (d) = – 4 and the seventh term (a7) is 4, then find the first term. [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Let a = first term,
Given, d = – 4, a7 = 4
⇒ a + (7 – 1)d = 4
[ ∵ nth term of an AP = an = a + (n – 1)d]
⇒ a + 6d = 4
⇒ a + 6 × (-4) = 4
⇒ a – 24 = 4.
⇒ a = 4 + 24 = 28
∴ First term, a = 28


37. Write the nth term of the A.P. [Delhi 2017 (C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


38. Which term of the AP 21, 18, 15, … , is zero?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Here, a = 21, J= 18-21 = -3
Let an = 0
⇒ a + (n – 1 )d = 0
⇒ 21 +(n – 1)(-3) = 0
⇒ (n – 1)(- 3) = -21
⇒ n – 1 = \(\frac{-21}{-3}\)
⇒ n = 8
∴ 8th term is zero.


39. For what value ofp, are 2p+ 1, 13, 5p – 3 three consecutive terms of an AP?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
If terms are in AP, then
13 – (2p + 1) = (5p – 3) – 13
⇒ 13 – 2p – 1 = 5p – 3 – 13
⇒ 28 = 7p
⇒ p = 4.


40. What is the common difference of an A.P. in which a21 – a7 = 84? [AI 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Let ‘cf be the common difference of the AP whose first term is ‘a’
Now, a21 – a7 = 84
⇒ (a + 20d) – (a + 6d)= 84
⇒ 20d – 6d = 84
⇒ 14d = 84
⇒ d = 6


41. The first term of an AP is p and its common difference is q. Find its 10th term.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
∵ a = p and d = q
an = a + (n – 1)d
⇒ a10 =p + 9q


42. Which term of the AP 14, 11, 8, ….is -1?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Here, a = 14, d= 11 – 14 = – 3
Let an = – 1
⇒ a + (n – 1 )d = – 1
⇒ 14 + (n – 1)(- 3) = – 1
⇒ (n – 1)(- 3) = – 1 – 14
⇒ n – 1 = \(\frac{-15}{-3}\) = 5
⇒ n = 6
∴ 6th term of the AP is -1.


43. Write the next two terms of the AP: 1,-1, -3, -5, …

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
a1 = 1
a1 = a2 – a1 = – 1 – 1 = – 2
a5 = a1 + 4d
= 1 + 4(-2)
= 1 – 8 = — 7
a6 = a5 + d = – 7 – 2 = – 9
Next two terms are – 7 and – 9.


44. If an = \(\frac{n(n-3)}{n+4}\), then find 18th term of this sequence.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


45. If the first term of an AP is 2 and common difference is 4, then sum of its first 40 terms is ______ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
S40(2 × 2 + 39 × 4)
= 40 × (80)= 3200


46. Three numbers in an AP have sum 24. Its middle term is ____ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Let numbers be a – d, a and a + d.
⇒ a – d+a + a + d= 24
⇒ 3a = 24
⇒ a = 8
∴ Middle term = 8.


47. The value of the expression 1 – 6 + 2 – 7 + 3 – 8 + ….. to 100 terms is ______ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
1 – 6 + 2 – 7 + 3 – 8 + … 100 terms
= (1 + 2 + 3 +… up to 50 terms) + (-6 -7 – 8 – … up to 50 terms)
= \(\frac{50}{2}\)[2 × 1 + 49 × 1] + [\(\frac{50}{2}\){2 × (-6) + 49 × (-1)}]
= 25 × 51 + 25 x (-12 – 49) = 25(51 – 61)
= -250.


48. If the sum of first m terms of an AP is 2m² + 3m, then what is its second term?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Sm = 2m² + 3m
∴ S1 = 2 × 1² + 3 × 1 = 5 = a1
and S2 = 2 × 2² + 3 × 2 = 14 …(i)
⇒ a1 + a2 = 14
⇒ 5 + a2 = 14
⇒ a2 = 9


49. If the sum of first p terms of an AP is ap² + bp, find its common difference.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Sp = ap² + bp
S1= a × 1² + b × 1
= a + b = a1
and S2 = a × 2² + b × 2 = 4a + 2b …(i)
⇒ a1 + a2 = 4a + 2b
⇒ a + b + a2 = 4a + 2b
⇒ a2 = 3a + b [Using eq. (i)]
Now, d = a2 – a1
= (3a + b)-(a + b) = 2a.


50. If sum of first n terms of an AP is 2n² + 5n. Then find S20.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Sn = 2n² + 5n
S20 = 2(20)² + 5 × 20
= 2 × 400 + 100 = 900


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Maths Arithmetic Progressions with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Maths Chapter 5 Arithmetic Progressions Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago