Categories: MCQ Questions

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Dust of Snow Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow with Answers

Question 1.
Who is the poet of the poem ‘Dust of Snow’?
a) Leslie Norris
b) Robert Frost
c) Carolyn Wells
d) Robin Klein

Answer

Answer: (b) Robert Frost


Question 2.
The crow shook down the:
a) tree
b) leaves
c) dust of snow
d) poet

Answer

Answer: (c) dust of snow


Q 3. Why does the poet call it ‘Dust of Snow’?
a) Snow particles were too tiny
b) They came over him like dust
c) They felt like dust
d) They looked like dust

Answer

Answer: (a) Snow particles were too tiny


Question 4.
The poet was in a:
a) hurry
b) depressive state
c) orchard
d) dream

Answer

Answer: (b) depressive state


Question 5.
The poet says, “Of a day I had rued”. What is the meaning of ‘rued’?
a) Ruined
b) Held in regret
c) Ruled
d) Conquered

Answer

Answer: (b) Held in regret


Question 6.
The poet’s changed.
a) heart
b) mood
c) luck
d) face

Answer

Answer: (b) mood


Question 7.
What uplifted his mood?
a) Falling of snow on his shoulder
b) The crow
c) Hemlock tree
d) All of the above

Answer

Answer: (a) Falling of snow on his shoulder


Question 8.
What is the rhyme scheme of the poem?
a) baba cdcd
b) abab cdcd
c) abab cddc
d) abba cdcd

Answer

Answer: (b) abab cdcd


Question 9.
Name the poetic device used in the line “Has given my heart”.
a) Alliteration
b) Metaphor
c) Oxymoron
d) Simile

Answer

Answer: (a) Alliteration


Question 10.
Name the poetic device used in the line “And saved some part”.
a) Alliteration
b) Metaphor
c) Oxymoron
d) Simile

Answer

Answer: (a) Alliteration


Question 11.
What does ‘Dust of Snow’ represent?
a) Healing power of nature
b) Particles of snow
c) Cool weather
d) None of the above

Answer

Answer: (a) Healing power of nature


Question 12.
What are the two negative creatures that Frost used as carriers of positivity?
a) Snow, dust
b) Hemlock tree, snow
c) Snow, crow
d) Hemlock tree, crow

Answer

Answer: (d) Hemlock tree, crow


Question 13.
The crow and Hemlock tree symbolise
a) sorrow
b) happiness
c) celebration
d) death

Answer

Answer: (a) sorrow


Directions: Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. The way a crow
Shook down on me The dust of snow From a hemlock tree Has given my heart A change of mood And saved some part Of a day I had rued.
(a) Of the many symbols the hemlock tree represents, choose the one that Frost drew upon in all likelihood, for this poem. Symbol of:
(i) longevity
(ii) togetherness
(iii) healing
(iv) protection

Answer

Answer:(iii) healing


(b) Choose the option that lists the possible feelings of the poet prior to the experience shared in the poem.
1. Reassured
2. Disappointed
3. Curious
4. Demotivated
5. Thankful
6. Disheartened
7. Impulsive
(i) 1, 3 and 7
(ii) 2, 4 and 6
(iii) 5 and 7
(iv) 1 and 3

Answer

Answer: (ii) 2, 4 and 6


(c) Identify the option that does not use the word ‘rue’ correctly.
(i) The film was a disaster and he rued his decision to act in it.
(ii) I am sure she rued the day she listened to a fortune-teller.
(iii) It wasn’t long before I rued my disobedience and my deceit.
(iv) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.

Answer

Answer: (iv) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.


(d) Synecdoche is a poetic device that uses a part to represent the whole. e.g. That’s a great set of wheels! (Set of wheels has been used for car.)
Pick an example of synecdoche from the poem.
(i) Has given my heart / A change of mood
(ii) The way a crow/ Shook down on me
(iii) The dust of snow / From a hemlock tree
(iv) And saved some part / Of a day I had rued

Answer

Answer: (i) Has given my heart / A change of mood


(e) Choose the option showing the reason not corresponding with”… a crow / Shook down on me / The dust of snow”.
(i) The crow’s Landing on the branch of the tree.
(ii) The shivering of the crow, due to the cold.
(iii) The readjustment of position of the crow on the branch.
(iv) The cawing of the crow hidden in the foliage.

Answer

Answer: (iv) The cawing of the crow hidden in the foliage.


2. Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.

(a) What has changed the poet’s mood?
(i) The crow
(ii) The hemlock tree
(iii) The falling of the dust of snow
(iv) None of the above

Answer

Answer: (iii) The falling of the dust of snow


(b) Name of the poem is:
(i) Fire and Ice
(ii) Dust of Snow
(iii) Animals
(iv) Amanda

Answer

Answer: (ii) Dust of Snow


(c) The rhyme scheme of the given stanza is:
(i) abed
(ii) abcc
(iii) abab
(iv) aabb

Answer

Answer: (iii) abab


(d) What has been saved?
(i) The remaining part of the day
(ii) The dust of snow
(iii) The crow
(iv) The hemlock tree

Answer

Answer: (i) The remaining part of the day


(e) Who is the poet?
(i) Walt Whitman
(ii) W.B. Yeats
(iii) Carl Sandburg
(iv) Robert Frost

Answer

Answer: (iv) Robert Frost


Revision Notes

This poem has been written by Robert Frost. It describes a moment that is simple but has a larger significance.

Dust of Snow Class 10 Summary

‘Dust of Snow’ is a short poem describing a simple moment which has a larger significance. A crow sitting on a hemlock tree shakes off the dust of snow on the poet. This simple action changes the depressive mood of the poet. Lost in the sorrow, he has wasted a part of his day repenting but now with the change of mood, he wants to utilise the rest of the day in some useful activity.

Message

This poem conveys the message that even a simple incident can be capable of pulling out a man from depression and change his outlook about how he sees this world.

Ram

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

4 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

4 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

4 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

4 days ago