Categories: MCQ Questions

धातुरूपाणि MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar धातुरूपाणि with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the धातुरूपाणि Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these धातुरूपाणि objective questions.

MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar धातुरूपाणि with Answers

अधःप्रदत्तेषु धातुरूपेषु उचितैः धातुरूपैः रिक्तस्थानानि पूरयत। (नीचे दिए गए धातु रूपों में से उचित धातुओं से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए।)
Fill in the blanks with suitable verb-stems from the following words.

Question 1.
स: नायकः ……………… (अस्-लङ्)
(क) अस्ति
(ख) आसीत्
(ग) भविष्यति
(घ) अस्तु

Answer

Answer: (ख) आसीत्


Question 2.
त्वम् का …………. (अस्-लट)
(क) असि
(ख) स्मः
(ग) स्थ
(घ) अस्ति

Answer

Answer: (क) असि


Question 3.
भारतम् प्रगतिम् ………….. (कृ-लुट्)
(क) करोतु
(ख) करिष्यतः
(ग) करिष्यति
(घ) करिष्यथ:

Answer

Answer: (ग) करिष्यति


Question 4.
छात्राः पुस्तकानि ……………… (पठ्-लट)
(क) पठन्ति
(ख) पठन्तु
(ग) पठिष्यन्ति
(घ) पठेयुः

Answer

Answer: (क) पठन्ति


Question 5.
त्वम् ह्यः कुत्र ………….. (अस्-लङ्)
(क) आसीत्
(ख) आस्त
(ग) आसी:
(घ) आस्म

Answer

Answer: (ग) आसी:


Question 6.
सः तत्र न ……………. (पठ्-लङ्)
(क) अपठः
(ख) अपठत्
(ग) अपठत
(घ) अपठतम्

Answer

Answer: (ख) अपठत्


Question 7.
माता पुत्र सेवाम् ……………. (कृ-लट)
(क) करोति
(ख) करोसि
(ग) करोतु
(घ) कुर्यात्

Answer

Answer: (क) करोति


Question 8.
सेवकः स्वामिनम् ……………..। (सेव्–लट)
(क) सेवसे
(ख) सेवति
(ग) सेवते
(घ) सेवेथे

Answer

Answer: (ग) सेवते


स्थूलपदानि आधृत्य उचितं लकारं लिखत। (मोटे शब्दों को आधार मानकर उचित लकार लिखिए।)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
स्थानानि दर्शनीयानि सन्ति
(क) लङ्
(ख) लोट
(ग) लट्
(घ) लृट्

Answer

Answer: (ग) लट्


Question 2.
अत्र किम् आसीत्?
(क) लङ्
(ख) लोट
(ग) लट्
(घ) लृट्

Answer

Answer: (क) लङ्


Question 3.
सेवका: सेवन्ते
(क) लोट
(ख) लङ्
(ग) लृट्
(घ) लट्

Answer

Answer: (घ) लट्


Question 4.
तत्र किम् भविष्यति?
(क) विधिलिङ्
(ख) लृट्
(ग) लद
(घ) लङ्

Answer

Answer: (ख) लृट्


Question 5.
यूयं रसं पास्यथ
(क) लङ्
(ख) लट्
(ग) लृट्
(घ) लोट

Answer

Answer: (ग) लृट्


Question 6.
सः पुस्तकं पठति
(क) लट
(ख) लोट
(ग) लङ्
(घ) लृट्

Answer

Answer: (क) लट


Question 7.
तौ राजानम् असेवताम्
(क) लट
(ख) विधिलिङ्
(ग) लङ्
(घ) लोट

Answer

Answer: (ग) लङ्


Question 8.
त्वं गीतां पठ
(क) लङ्
(ख) लोट
(ग) लृट्
(घ) विधिलिङ्

Answer

Answer: (ख) लोट


Question 9.
युवाम् अमृतं पिबताम्
(क) लट्
(ख) लङ्
(ग) लृट्
(घ) लोट

Answer

Answer: (घ) लोट


Question 10.
सः राजानं सेवेत
(क) लट
(ख) लङ्
(ग) विधिलिङ्
(घ) लोट

Answer

Answer: (ग) विधिलिङ्


Question 11.
अहं शास्त्रं पठेयम्
(क) विधिलिङ्
(ख) लङ्
(ग) लट्
(घ) लोट

Answer

Answer: (क) विधिलिङ्


Question 12.
शिशुः असि खलु त्वम्।
(क) लोट
(ख) लट
(ग) लङ्
(घ) लृट्

Answer

Answer: (ख) लट


Question 13.
युवा शान्तौ आस्ताम्
(क) लङ्
(ख) लोट
(ग) लूट
(घ) विधिलिंङ्

Answer

Answer: (क) लङ्


Question 14.
युवां धार्मिकौ भविष्यथः
(क) लट्
(ख) लोट्
(ग) लूट
(घ) विधिलिंङ्

Answer

Answer: (ग) लूट


Question 15.
सः प्रियदर्शी स्यात्
(क) विधिलिङ
(ख) लोट
(ग) लुट
(घ) लृट

Answer

Answer: (क) विधिलिङ


निम्नस्थूलपदानां शुद्धं वचनम् अधस्तात् पदेभ्यः चित्वा लिखत। (निम्न मोटे छपे शब्दों के वचन नीचे लिखे पदों में से चुनकर लिखिए।)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
तौ जलं पिबतः
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (ख) द्विवचनम्


Question 2.
तन्तुवायः कवितां करोति
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (क) एकवचनम्


Question 3.
सः राजानं सेवेत
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (क) एकवचनम्


Question 4.
अहं बद्ध परिकरः अस्मि
(क) द्विवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (ख) एकवचनम्


Question 5.
त्वं रामायणम् अपठः
(क) बहुवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (ख) एकवचनम्


Question 6.
युवाम् अमृतम् पिबतम्
(क) बहुवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) एकवचनम्

Answer

Answer: (ख) द्विवचनम्


Question 7.
सज्जनः अमित्रमपि उपकरोति
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (क) एकवचनम्


Question 8.
वयं विद्यालये अस्मि
(क) बहुवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) द्विवचनम्

Answer

Answer: (क) बहुवचनम्


Question 9.
सज्जनाः पीडितान् सेवन्ते
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (क) एकवचनम्


Question 10.
ते सुखिनो भविष्यतः
(क) एकवचनम्
(ख) बहुवचनम्
(ग) द्विवचनम्

Answer

Answer: (ख) बहुवचनम्


Question 11.
युवाम् उद्यामिनौ स्याताम्
(क) द्विवचनम्
(ख) बहुवचनम्
(ग) एकवचनम्

Answer

Answer: (क) द्विवचनम्


Question 12.
त्वम् पठसि
(क) एकवचनम्
(ख) द्विवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (क) एकवचनम्


अधोलिखिते कोष्ठके उचितधातुरूपैः सह वाक्यानि पूरयत।। (नीचे लिखे कोष्ठक में उचित धातु रूपों से वाक्य को पूरा कीजिए।)
Complete the sentence with the following suitable verb-stems given in bracket.

Question 1.
कानने चत्रस्रः चटकाः ………………। (अस् + लङ)

Answer

Answer: आसन्


Question 2.
शिशवः दुग्धं ………………। (पा + विधिलिङ्)

Answer

Answer: पिबेयुः


Question 3.
तौ अधुना कि ………………। (कृ + लृट्)

Answer

Answer: करिष्याव:


Question 4.
त्वं परिश्रमी ………………। (अस् + विधिलिङ्)

Answer

Answer: स्याः


Question 5.
भारते कोऽपि शिक्षाविहीनः न ………………। (अस् + लङ्)

Answer

Answer: आसीत्


Question 6.
तौ मधुरभाषिणौ ………………..। (अस् + विधिलिङ्)

Answer

Answer: आस्ताम्


Question 7.
राष्ट्रभक्ताः एव देशस्य उन्नतिम् ……………….. (कृ + लट)

Answer

Answer: कुर्वन्ति


Question 8.
भारतं शक्तिसम्पन्नः देशः ………………. (अस् + लट)

Answer

Answer: अस्ति


अधोलिखितेषु वाक्येषु कोष्ठकेषु प्रदत्तेन क्रियापदेन रिक्तस्थानं पूरयत। (नीचे लिखे वाक्यों में कोष्ठकों में दिए गए क्रिया के उचित शब्दों से खाली स्थान भरिए।)
Fill in the blanks of the following sentences with the suitable form of the bracket verb.

Question 1.
अहम् एकः छिन्नः द्रुमः ………….. (अस्-लट्लकारे)
(क) आसी:
(ख) अस्मि
(ग) अस्तु
(घ) स्तम्

Answer

Answer: (ख) अस्मि


Question 2.
पुस्तकैः कि …………. (कृ-लुटलकारे)
(क) करिष्यति
(ख) करिष्यामि
(ग) करिष्यतः
(घ) करिष्यसि

Answer

Answer: (घ) करिष्यसि


Question 3.
ह्यः मम गृहे विवाहोत्सवः ………………. (अस्-लङ्लकारे)
(क) आसीत्
(ख) अस्ति
(ग) आस्ताम्
(घ) आसन्

Answer

Answer: (ख) अस्ति


Question 4.
सः पुस्तकम् …………… (पठ्-लट्लकारे)
(क) पठ्येत
(ख) पठन्ति
(ग) पठति
(घ) पठसि

Answer

Answer: (ग) पठति


Question 5.
राजकुमारौ उटजे न ………………… (अस्-लट्लकारे)
(क) आसीत्
(ख) सन्तु
(ग) स्तः
(घ) आसम्

Answer

Answer: (ग) स्तः


Question 6.
शिशुः दुग्धं …………… (√पा-लुट्लकारे)
(क) पिबिष्यति
(ख) पास्यतः
(ग) पास्यति
(घ) पिबिष्यसि

Answer

Answer: (ग) पास्यति


Question 7.
भोजः एकः प्रतापी राजा …………….. (√अस्-लङ्लकारे)
(क) अस्ति
(ख) अभवत्
(ग) आसीत्
(घ) भविष्यति

Answer

Answer: (ग) आसीत्


Question 8.
मोहनः नवमकक्षायाः छात्रः ……………… (अस् धातु-लट्लकारे)
(क) अस्ति
(ख) आसीत्
(ग) भविष्यति
(घ) अस्तु

Answer

Answer: (क) अस्ति


Question 9.
अहं कार्यरतः ………………. (अस्-लङ्लकारे)
(क) आस्व
(ख) आसम्
(ग) आस्व
(घ) आसी:

Answer

Answer: (ख) आसम्


Question 10.
श्वः रविवासरः ………………. (भू धातु-लुट्लकारे)
(क) आसीत्
(ख) अस्ति
(ग) भवेत्
(घ) भविष्यति

Answer

Answer: (घ) भविष्यति


कोष्ठकात् मूलधातुं गृहीत्वा तस्य उचितधातुरूपैः वाक्यानि पूरयत। (कोष्ठक से मूल धातु लेकर उसके उचित धातु रूपों से वाक्यों को पूरा कीजिए।)
Complete the sentences with the suitable verb-stems from the bracket.

(i) आवाम् स्वास्थौ ……………… (अस, विधिलिङ्)
(ii) सेवकाः भृशं प्रयत्न ………………. (कृ, लट्)
(iii) ते पुस्तकम् …………….. (पठ, लट्)
(iv) सः गुरुजनान् ……………… (सेव्, लुट)

Answer

Answer:
(i) स्याव
(ii) कुर्वन्ति
(iii) पठतः
(iv) सेविष्यते।


निम्न रेखाङ्कितानाम् क्रियाणाम् उचितं वचनं लिखत। (निम्न रेखांकित क्रियाओं के उचित वचन लिखिए।)
Write suitable number of underline verbs.

(i) वयं कुत्र स्मः?
(ii) त्वम् पठसि।
(iii) सः गुरुजनान् सेविष्यते।
(iv) यूयम् स्वकार्यं अकुरुत।

Answer

Answer:
(i) बहुवचनम्
(ii) एकवचनम्
(iii) एकवचनम्
(iv) बहुवचनम्


कोष्ठकात् मूलधातुं गृहीत्वा तस्य उचितधातु रूपै वाक्यानि पूरयत। (कोष्ठक से मूलधातु लेकर उसके उचित धातु रूपों से वाक्य को पूरा कीजिए।)
Complete the sentences with the suitable verb-stems form the bracket.

Question 1.
सञ्जयः कस्मिन् विद्यालये …………? (पठ्-लङ्)
(क) अपठत्
(ख) पठति
(ग) पठिष्यति
(घ) पठतु

Answer

Answer: (क) अपठत्


Question 2.
धृतराष्ट्रस्य शतं पुत्राः …………….। (अस्-लङ)
(क) आसीत्
(ख) आस्ताम्
(ग) आसन्
(घ) आसी:

Answer

Answer: (ग) आसन्


Question 3.
त्वम् दुग्धं किमर्थं न ………….। (पा-विधिलिङ्)
(क) पिबेत
(ख) पिबेः
(ग) पिबेताम्
(घ) पिबेम्

Answer

Answer: (ख) पिबेः


Question 4.
बालकाः कोलाहलम् न …………….. (कृ-लोट्)
(क) कुर्वन्तु
(ख) कुरुतु
(ग) करोतु
(घ) कुर्युः

Answer

Answer: (क) कुर्वन्तु


Question 5.
युवाम् संस्कृतम् ……………। (पठ्-लोट)
(क) पठतु
(ख) पठेताम्
(ग) पठतम्
(घ) पठताम्

Answer

Answer: (ग) पठतम्


Question 6.
तौ माता-पितरौ प्रणाम …………….। (कृ-लोट)
(क) कुरुत
(ख) कुरुः
(ग) कुरुताम्
(घ) कुरुतः

Answer

Answer: (ग) कुरुताम्


Question 7.
त्वम् प्रतिदिनं फलरसं ………………। (पा-विधिलिङ्)
(क) पिबेः
(ख) पिबेत
(ग) पिबेसु
(घ) पिबताम्

Answer

Answer: (क) पिबेः


Question 8.
वयम् प्रातः व्यायाम …………….। (कृ-विधिलिङ्)
(क) कुर्यात
(ख) कुर्याः
(ग) कुर्याताम्
(घ) कुर्याम

Answer

Answer: (घ) कुर्याम


Question 9.
युवाम् स्वपाठान् ……………….। (पल्-विधिलिङ्)
(क) पढ़ेतम्
(ख) पठेताम्
(ग) पठेयुः
(घ) पठेत

Answer

Answer: (क) पढ़ेतम्


Question 10.
कार्यम् अधुना एव ……………..। (कृ-विधि)
(क) कुर्यात्
(ख) कुर्यात
(ग) कुर्युः
(घ) करवाणि

Answer

Answer: (क) कुर्यात्


Question 11.
चत्वारि दिनानि यावत् त्वं कुत्र ………..। (अस्-लङ्)
(क) आस्ताम्
(ख) आसीत्
(ग) आस्व
(घ) आसीः

Answer

Answer: (घ) आसीः


Question 12.
श्रवणः पितरं ……………..। (सेव्–लट)
(क) सेवामहे
(ख) सेवेथे
(ग) सेवते
(घ) सेवावहे

Answer

Answer: (ग) सेवते


Question 13.
अहं दुग्धं न ………………. (पा-लुट)
(क) पास्यसि
(ख) पास्यामि
(ग) पास्यतः
(घ) पास्यथ

Answer

Answer: (ख) पास्यामि


Question 14.
भारतं ग्रामाणां देशः …………….। (अस्-लट्)
(क) अस्ति
(ख) असि
(ग) अस्मि
(घ) सन्ति

Answer

Answer: (क) अस्ति


Question 15.
शिष्टाः बालकाः सदा अध्यापकान् ……………. (सेव-लट्)
(क) सेवथे
(ख) सेवन्ते
(ग) सेवसे
(घ) सेवावहे

Answer

Answer: (ख) सेवन्ते


स्थूलपदानि आधृत्य उचितं लकारं लिखत। (मोटे शब्दों को आधार मानकर उचित लकार लिखिए।)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
त्वम् मम मित्रम् असि
(क) लोट
(ख) लट्
(ग) विधिलिङ्
(घ) लृट्।

Answer

Answer: (ख) लट्


Question 2.
बालकाः कोलाहलम् न कुर्वन्तु
(क) लोट
(ख) लृट्
(ग) लट्
(घ) विधिलिङ्

Answer

Answer: (ग) लट्


Question 3.
तौ जलं पिबतः
(क) लोट
(ख) विधिलिङ्
(ग) लट्
(घ) लुट

Answer

Answer: (ग) लट्


Question 4.
लोभं मा कुरुत
(क) विधिलिङ्
(ख) लोट
(ग) लट्
(घ) लङ्

Answer

Answer: (ख) लोट


Question 5.
बालकाः पठन्तु
(क) लोट
(ख) विधिलिङ्
(ग) लट
(घ) लुट

Answer

Answer: (क) लोट


निम्न स्थूलपदानां शुद्ध वचनम् अधस्तात् पदेभ्यः चित्वा लिखत। (निम्न मोटे छपे शब्दों के वचन नीचे लिखे पदों में से चुनकर लिखिए।)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
त्वं रामायणम् अपठः
(क) द्विवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (ख) एकवचनम्


Question 2.
राष्ट्रसवको असाव
(क) द्विवचनम्
(ख) बहुवचनम्
(ग) एकवचनम्

Answer

Answer: (क) द्विवचनम्


Question 3.
कम् अध्यायम् पठसि
(क) द्विवचनम्
(ख) बहुवचनम्
(ग) एकवचनम्

Answer

Answer: (ग) एकवचनम्


Question 4.
भारते अशोकः नाम्ना नृपः आसीत्
(क) द्विवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) बहुवचनम्

Answer

Answer: (ख) एकवचनम्


Question 5.
‘निजकार्यं कुरु
(क) बहुवचनम्
(ख) एकवचनम्
(ग) द्विवचनम्

Answer

Answer: (ख) एकवचनम्


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar धातुरूपाणि with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Sanskrit धातुरूपाणि MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

Kishen

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

3 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

3 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

3 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

3 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

3 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

3 days ago