Categories: MCQ Questions

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A Triumph of Surgery Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers

Question 1.
Who is the author of the story ‘ATriumph of Surgery’?
a) James Herriot
b) Ruskin Bond
c) Robert Arthur
d) Victor Canning

Answer

Answer: (a) James Herriot


Question 2.
Who does T refer to in the story?
a) Tricki
b) Mrs Pumphrey
c) Veterinary surgeon
d) None of these

Answer

Answer: (c) Veterinary surgeon


Question 3.
What is the name of the veterinary surgeon?
a) Tricki
b) Mrs Pumphrey
c) Hodgkin
d) Mr Herriot

Answer

Answer: (d) Mr Herriot


Question 4.
What problem does Mrs Pumphrey think Tricki has?
a) Diarrhoea
b) Malnutrition
c) Allergies
d) All of these

Answer

Answer: (b) Malnutrition


Question 5.
Did Mrs Humphrey cut down on sweets as was advised?
a) Yes
b) No
c) Only for a while
d) She was not advised anything like that

Answer

Answer: (c) Only for a while


Question 6.
Who is Hodgkin?
a) Dog owner
b) Gardener
c) Veterinary surgeon
d) Dog

Answer

Answer: (b) Gardener


Question 7. What was the dog unable to play?
a) Ring-throw
b) Walk
c)Hide and seek
d) All of these

Answer

Answer: (a) Ring-throw


Question 8.
What did the doctor advise?
a) Cut his food
b) Give him more exercise
c) Keep him on a very strict diet
d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 9.
Was the narrator waiting for a call from Mrs Pumphrey?
a) No
b) Yes
c) May be
d) May not be

Answer

Answer: (d) May not be


Question 10.
What is the meaning of ‘distraught’?
a) Bend
b) Worried
c) Upset
d) Both b. and c.

Answer

Answer: (d) Both b. and c.


Question 11.
How was Tricki acting?
a) Refusing to eat his favourite food
b) Didn’t go for walks
c) Vomiting
d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
What was best according to the vet?
a) To take him to the hospital
b) To take him for a walk
c) To let him have sugar
d) Both b. and c.

Answer

Answer: (a) To take him to the hospital


Question 13.
Why did the other dogs ignore Tricki?
a) He was an uninteresting object.
b) He was ill.
c) He was furious,
d) All of the above

Answer

Answer: (a) He was an uninteresting object.


Question 14.
For how many days he was given no food?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

Answer

Answer: (b) 2


Question 15.
Which utensil is not included in Tricki’s articles?
a) Lunch bowl
b) Meat bowl
c) Breakfast bowl
d) Supper bowl

Answer

Answer: (b) Meat bowl


Question 16.
Who was Joe?
a) Nurse
b) Pug
c) Greyhound
d) Cat

Answer

Answer: (c) Greyhound


Question 17.
What did the dogs know about food?
a) Last ones will be liable to have competition for the leftover food.
b) There was no competition.
c) It wasn’t good.
d) It was the best part of the day.

Answer

Answer: (a) Last ones will be liable to have competition for the leftover food.


Question 18.
What is the meaning of the word ‘jostling’?
a) Running
b) Struggling or pushing
c) Walking
d) None of these

Answer

Answer: (b) Struggling or pushing


Question 19.
What is the meaning of the word ‘scrimmage’?
a) Fight
b) Play
c) Run
d) None of these

Answer

Answer: (a) Fight


Question 20.
What does the narrator refer to Tricki as. in the group of other dogs?
a) Silky little object
b) Shaggy little object
c) He didn’t say anything
d) None of the above

Answer

Answer: (a) Silky little object


Question 21.
For how many days does the narrator keep an eye on the dog to give him no food but plenty of water?
a) One day
b) Two days
c) Three days
d) Four days

Answer

Answer: (b) Two days


Question 22.
What is the meaning of the word ‘convalescing’?
a) Condescending
b) Worsen
c) Disappointing
d) Recover

Answer

Answer: (d) Recover


Question 23. What did Mrs Pumphrey bring first?
a) Eggs
b) Brandy
c) Wine
d) None of these

Answer

Answer: (a) Eggs


Question 24.
How did the staff benefit from Mrs Pumphrey’s overdoing?
a) Breakfast with eggs
b) Lunch with wine
c) Dinner with brandy
d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 25.
What made the narrator call Mrs Pumphrey after a fortnight?
a) Tricki got recovered
b) Tricki got unwell
c) He knew she is suffering
d) Both a. and c.

Answer

Answer: (d) Both a. and c.


Question 26.
“In two weeks he had been transformed into a lithe, hard-muscled animal.” What is the meaning of the word Tithe’?
a) Dirty
b) Graceful
c) Misbehaving
d) Rude

Answer

Answer: (b) Graceful


Question 27.
What did they use out of these?
a) Toys
b) Cushions
c) Coats
d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 28.
How would you describe Mrs Pumphrey?
a) Loving
b) Overdoing
c) Intelligent
d) Rational

Answer

Answer: (b) Overdoing


Question 29.
How would you describe the vet?
a) Tactful
b) Overdoing
c) Careless
d) Irrational

Answer

Answer: (a) Tactful


Question 30.
Was Tricki happy on seeing Mrs Pumphrey?
a) Yes
b) No
c) May be
d) She showed no emotions

Answer

Answer: (a) Yes


Question 31.
Who do you blame for Tricki’s illness?
a) Mrs Pumphrey
b) Tricki
c) Herriot
d) Vet

Answer

Answer: (a) Mrs Pumphrey


Question 32.
Why is the narrator tempted to keep Tricki as a permanent guest?
a) Because he loved Tricki.
b) Because he thought Mrs Pumphrey wouldn’t take good care of Tricki.
c) Because they would lose all luxuries like eggs, wine and brandy.
d) None of the above

Answer

Answer: (c) Because they would lose all luxuries like eggs, wine and brand


1. Mrs Pumphrey hastened to explain. “He was so listless, Mr Herriot. He seemed to have no energy. I thought he must be suffering from malnutrition, so I have been giving him some little extras between meals to build him up, some malt and cod-liver oil and a bowl of Horlicks at night to make him sleep¬nothing much really.”

(a) ‘He’ in the given extract is:
(i) Guess
(ii) Tricki
(iii) Squeezer
(iv) Hodgkin

Answer

Answer: (ii) Tricki


(b) He was supposed to be suffering from:
(i) depression
(ii) fever
(iii) malnutrition
(iv) All of these

Answer

Answer: (iii) malnutrition


(c) Mr Herriot was:
(i) a veterinary surgeon
(ii) a physician
(iii) a philosopher
(iv) a psychologist

Answer

Answer: (i) a veterinary surgeon


(d) Who is the author?
(i) Ruskin Bond
(ii) H.G. Wells
(iii) K.A. Abbas
(iv) James Herriot

Answer

Answer: (iv) James Herriot


(e) The word ‘hastened’ means:
(i) disliked
(ii) hurried
(iii) worried
(iv) agreed

Answer

Answer: (ii) hurried


2. I tried to sound severe: “Now I really mean this. If you don’t cut his food right down and give him more exercise he is going to be really ill. You must harden your heart and keep him on a very strict diet.”

(a) Who is T here?
(i) Mrs Pumphrey
(ii) Mr Herriot
(iii) Hodgkin
(iv) None of these

Answer

Answer: (ii) Mr Herriot


(b) Who is ‘you’ here?
(i) Tricki
(ii) Mr Herriot
(iii) Mrs Pumphrey
(iv) Hodgkin

Answer

Answer: (iii) Mrs Pumphrey


(c) What was the advice?
(i) To reduce the diet
(ii) More exercise
(iii) Both (i) and (ii)
(iv) None of these

Answer

Answer: (iii) Both (i) and (ii)


(d) The extract is from the Lesson:
(i) A Question of Trust
(ii) The Necklace
(iii) A Triumph of Surgery
(iv) The Hack Driver

Answer

Answer: (iii) A Triumph of Surgery


(e) The word ‘severe’ means:
(i) humble
(ii) serious
(iii) sober
(iv) helpful

Answer

Answer: (ii) serious


3. The entire staff was roused and maids rushed in and out bringing his day bed, his night bed, favourite cushions, toys and rubber rings, breakfast bowl, Lunch bowl, supper bowl. Realising that my car would never hold all the stuff, I started to drive away. As I moved off, Mrs Pumphrey,with a despairing cry, threw an armful of the little coats through the window. I looked in the mirror before I turned the corner of the drive; everybody was in tears. Out on the road, I glanced down at the pathetic little animal gasping on the seat by my side. I patted the head and Tricki made a brave effort to wag his tail. “Poor old lad,” I said. “You haven’t a kick in you but I think I know a cure for you.”

(a) What might the atmosphere of the household in the above extract signify?
(i) Mrs Pumphrey’s status in society reflected in Tricki’s lifestyle.
(ii) The staffs love for Tricki, which matched that of Mrs Pumphrey.
(iii) The grand life of comforts and luxuries that Tricki enjoyed.
(iv) Mrs Pumphrey’s indulgence and anxiety acted upon by the staff.

Answer

Answer: (iv) Mrs Pumphrey’s indulgence and anxiety acted upon by the staff.


(b) Given below are emoticons reflecting various expressions and reactions. Choose the option that correctly describes the narrator’s mindset in the given extract.

(i) Options (A) and (C)
(ii) Options (B) and (D)
(iii) Options (C) and (E)
(iv) Options (B) and (E)

Answer

Answer: (ii) Options (B) and (D)


(c) Given below are some well-known quotes shared by the staff to console Mrs Pumphrey, after Tricki’s departure. Choose the option that correctly identifies the quote that is not appropriate to the consolation offered.

(i) Option (A)
(ii) Option (B)
(iii) Option (C)
(iv) Option (D)

Answer

Answer: (iii) Option (C)


(d) As the extract indicates, Mrs Pumphrey indulged Tricki and bought him many things.
Choose the option that best describes the kinds of advertisements that seem likely to persuade Mrs Pumphrey to buy something for Tricki.
1. Statistics Appeal: Such advertisements use facts and data to convince consumers to buy products.
2. Scarcity Appeal: Such advertisements create a feeling of exclusivity and are often used to convince people to take advantage of a sale or limited period offer.
3. Personal Appeal: Such advertisements focus on evoking emotions to convince consumers and often relate to family or other interpersonal interactions.
4. Fear Appeal: Such advertisements focus on inspiring some kind of fear to convince consumers to take action in order to avoid certain negative or undesirable consequences.
(i) Options (1), (2) and (4)
(ii) Options (3) and (4)
(iii) Options (1), (3) and (4)
(iv) Option (2) only

Answer

Answer: (ii) Options (3) and (4)


(e) The narrator describes Tricki as a “pathetic little animal”. The use of the word ‘pathetic’ indicates that the narrator:
(i) was very fond of Tricki.
(ii) thought Tricki was contemptible.
(iii) pitied Tricki’s condition.
(iv) believed Tricki’s health was deteriorating.

Answer

Answer: (iii) pitied Tricki’s condition.


4. When I opened the door, Tricki trotted out and was immediately engulfed by Joe, the greyhound, and his friends. After rolling him over and thoroughly inspecting him, the dogs moved off down the garden. Tricki followed them, rolling slightly with his surplus fat.

(a) Who opened the door?
(i) Mrs Pumphrey
(ii) Mr Pumphrey
(iii) Mr Herriot
(iv) The Gardener

Answer

Answer: (iii) Mr Herriot


(b) Tricky was engulfed by:
(i) the doctors
(ii) the people
(iii) his friends
(iv) All of these

Answer

Answer: (iii) his friends


(c) The dogs went:
(i) down the garden
(ii) up the wall
(iii) into the kitchen
(iv) down the hill

Answer

Answer: (i) down the garden


(d) The name of the author is:
(i) Robert Arthur
(ii) Victor Canning
(iii) Sinclair Lewis
(iv) None of these

Answer

Answer: (iv) None of these


(e) The word ‘trotted’ means:
(i) moved
(ii) hesitated
(iii) slowed
(iv) stopped

Answer

Answer: (i) moved


5. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and squashed every few minutes. He became an accepted member of the gang, an unlikely, silky little object among the shaggy crew, fighting Like a tiger for his share at mealtimes and hunting rats in the old henhouse at night. He had never had such a time in his life. All the while, Mrs Pumphrey hovered anxiously in the background, ringing a dozen times a day for the latest bulletins.

(a) Read the following statements, each of which describes the gist of the given extract.
Select the option that captures the essence of the extract correctly.
Statement I: It highlights the kind of comforts and luxuries that Tricki was used to at home.
Statement II: It brings out a contrast between Tricki and Mrs Pumphrey’s state of being.
Statement III: It reflects that Tricki was happier at the surgery, and Loved being with other dogs.
Statement IV: It shows Tricki’s journey with his peers at the surgery, and documents his recovery.
(i) Statements I and II
(ii) Statements III and IV
(iii) Statements I and III
(iv) Statements II and IV

Answer

Answer: (iv) Statements II and IV


(b) What does the reference to Tricki as a ‘silky little object’ signify?
(i) Tricki was a very small and rather pampered dog.
(ii) Tricki was comfortably attired in fine silks and warm coats.
(iii) Unlike the other dogs, Tricki had lived in the lap of luxury with care and grooming.
(iv) The narrator’s mockery of Tricki’s life and treatment with Mrs Pumphrey.

Answer

Answer: (iii) Unlike the other dogs, Tricki had lived in the lap of luxury with care and grooming.


(c) Why does the narrator describe being “tramped on and squashed”as joys?
(i) To suggest the irony about the strange ways of dogs.
(ii) To mention the simple pleasures of canine life.
(iii) To compare it to Tricki’s earlier playtime at the house.
(iv) To direct attention towards Tricki’s successful recovery.

Answer

Answer: (ii) To mention the simple pleasures of canine life.


(d) “All the while, Mrs Pumphrey hovered anxiously in the background”.
Given below are different types of pet parenting styles described in country living, an e-magazine.
Choose the option that best reflects the kind of pet owner Mrs Pumphrey was. •
1. Traffic Light pet owners have a healthy balance of rules and freedom and give clear and consistent signals for‘yes’ and ‘no’.
2. Entranced pet owners have the best intentions, but as soon as their pet Locks eyes with them and gives their command, they are at their pet’s beck and call.
3. The Goose pet owners go all-out in protecting their pet. They often limit their time away from their pet, especially puppies.
4. The Baggage Handler pet owners love being close to their pets and going on adventures together. They are always mindful of the pet’s comfort and security.
(i) Option 1.
(ii) Option 2.
(iii) Option 3.
(iv) Option 4.

Answer

Answer: (ii) Option 2.


(e) Pick the option that reveals Tricki’s characteristics in the context of “fighting like a tiger for his share at mealtimes and hunting rats in the old henhouse at night.”
1. Selfish
2. Happy
3. Greedy
4. Confident
5. Sturdy
6. Cruel
(i) 2, 4 and 5
(ii) Only 2
(iii) 1 and 5
(iv) 3, 4 and 6

Answer

Answer: (i) 2, 4 and 5


Revision Notes

The story has been written by James Herriot. In the story the author recounts his experience with a pet dog Tricki who was spoilt by his rich owner Mrs Pumphrey.

A Triumph of Surgery Class 10 Summary

Tricki was a pet dog of Mrs Pumphrey. She was a rich lady. She overfed him inspite of repeated warnings from Tricki’s vet. Due to overeating and not exercising, he fell seriously ill. He had become hugely fat, and looked like a bloated sausage. His eyes were bloodshot and rheumy. His tongue lolled from his jaws.

Tricki’s vet, Dr Herriot suggested that Tricki be hospitalised for a fortnight to be kept under observation. He brought Tricki to his surgery. His day-bed, night-bed, toys, bowls, little coats, etc. were sent to the surgery, so that Tricki is not discomforted or feels homesick there. The vet did not give Tricki any medicinal treatment. For two days, Tricki was given plenty of water to drink but no food. On the third day he started moving slowly. From then on, his progress was rapid. He ran about with the other dogs and joined in their friendly scrimmages.

He became active like other dogs. Meanwhile, Mrs Pumphrey rang the vet a dozen times a day for the latest bulletins. He informed her that Tricki was convalescing. To speeden up his recovery, Mrs Tricki started sending fresh eggs, bottles of wine and brandy. The vet and his colleageus had good days. They started their day with an extra egg, drank wine with their lunch and the brandy was drunk at night while they sat around the fire. It was a temptation to keep Tricki, as a permanent guest. But the vet knew that Mrs Pumphrey was suffering and after a fortnight, he called her to inform that the little dog had recovered and she might collect him.

Whithin minutes, Mrs Pumphrey arrived at the Surgery in her car. When Tricki saw his mistress, he took off from the vet’s arms in a big leap and sailed into Mrs Pumphrey’s lap. The little dog swarmed over her, licking her face and barking.

As the car moved away, Mrs Pumphrey cried happily, “Oh, Mr Herriot, how can I even thank you? This is ‘A Triumph of Surgery’!”

Message

The author wants to convey the message that animals should be kept in natural surroundings and should be given proper exercise. Only then will they be healthy and happy in the true sense.

Ram

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

4 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

4 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

4 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

4 days ago