Categories: MCQ Questions

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A Tiger in the Zoo Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers

Question 1.
Name the poet of the poem ‘A Tiger in the Zoo’.
a) Leslie Norris
b) Robert Frost
c) Carolyn Wells
d) Walt Whitman

Answer

Answer: (a) Leslie Norris


Question 2.
The poem draws a contrast between and
a) animals, human beings
b) tiger in a zoo, tiger in a forest
c) tiger in a zoo, humans
d) humans, tiger in forest

Answer

Answer: (b) tiger in a zoo, tiger in a forest


Question 3.
What has been personified in the poem?
a) Tiger
b) Forest
c) Zoo
d) All of these

Answer

Answer: (a) Tiger


Question 4.
Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
a) Metaphor
b) Assonance
c) Oxymoron
d) Consonance

Answer

Answer: (c) Oxymoron


Question 5.
Name the poetic device used in the line “He stalks in his vivid stripes”.
a) Metaphor
b) Assonance
c) Oxymoron
d) Consonance

Answer

Answer: (d) Consonance


Question 6.
Why should he be lurking in shadow?
a) Out of fear
b) Out of anger
c) To catch the deer
d) Both a. and b.

Answer

Answer: (c) To catch the deer


Question 7.
Name the poetic device used in the line “Baring his white fangs,his claws”.
a) Metaphor
b) Assonance
c) Oxymoron
d) Consonance

Answer

Answer: (d) Consonance


Question 8.
What describes ‘tiger in a cell’?
a) Locked in concrete cell
b) Snarling around houses
c) Shadow, long grass
d) Baring his white fangs

Answer

Answer: (a) Locked in concrete cell


Question 9.
By‘ignoring visitors’, what is the poet trying to say?
a) Tiger knows his power is restricted
b) There is no use of showing rage
c) He is less terrorising because of the cage
d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
The tiger is locked in a/an:
a) open cell
b) wooden room
c) concrete cell
d) village house

Answer

Answer: (c) concrete cell


Question 11.
Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
a) Metaphor
b) Assonance
c) Oxymoron
d) Consonance

Answer

Answer: (a) Metaphor


Question 12.
What described ‘tiger in a jungle’?
a) Locked in concrete cell
b) His strength behind bars .
c) Ignoring visitors
d) Baring his white fangs

Answer

Answer: (d) Baring his white fangs


Question 13.
The tiger hears the voice of at night.
a) patrolling cars
b) guards
c) other jungle animals
d) birds

Answer

Answer: (a) patrolling cars


Directions: Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. He stalks in his vivid stripes
The few steps of his cage
On pads of velvet quiet,
In his quiet rage.

(a) Who is ‘he’ in the first line?
(i) The poet
(ii) The tigrr
(iii) The man
(iv) None of these

Answer

Answer: (ii) The tiger


(b) Where is ‘he’?
(i) In the forest
(ii) In a village
(iii) In the zoo
(iv) In a river

Answer

Answer: (iii) In the zoo


(c) The name of the poem is:
(i) Animals
(ii) The Trees
(iii) A Tiger in the Zoo
(iv) Amanda!

Answer

Answer: (iii) A Tiger in the Zoo


(d) The tiger is:
(i) angry
(ii) happy
(iii) indifferent
(iv) curious

Answer

Answer: (i) angry


(e) A word from the stanza which means ‘bright’ is:
(i) stripes
(ii) vivid
(iii) rage
(iv) stalks

Answer

Answer: (ii) vivid


2. He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.

(a) According to the extract, the poet wishes for the tiger to be ‘sliding’ through the foliage as this would:
(i) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.
(ii) aid in camouflaging the presence of the predator.before it rushes in.
(iii) help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.
(iv) Support the predator’s vision as it eyes its prey.

Answer

Answer: (i) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.


(b) Which fact does not connect with the significance of the water hole for the tiger?
(i) Many tigers chase prey into the water and holds the victim’s head under water until it drowns.
(ii) Prey feed in the water on water-lilies, and often wander into the middle of the water hole, where they are vulnerable and easy for the tiger to kill.
(iii) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.
(iv) Chasing the panicked prey from shallow to deep water where the tiger grabs it.

Answer

Answer: (iii) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.


(c) Pick the option that does not use ‘lurking’ correctly to fill in the blank.
(i) the thug was in the alley late evening, for unsuspecting passers-by.
(ii) the hyena was in its den after a good meal.
(iii) the detective cautioned her team about the dangers likely to impact the case.
(iv) the prejudices beneath the surface create misunderstandings.

Answer

Answer: (ii) the hyena was in its den after a good meal.


(d) ‘shadow’ here, refers to the shadow of:
(i) the tiger
(ii) long grass
(iii) water hole
(iv) deer

Answer

Answer: (ii) long grass


(e) Pick the phrase that does not suggest that the forest in the extract is lush.
(i) Long grass
(ii) The water hole
(iii) PLump deer
(iv) Lurking in shadow

Answer

Answer: (iv) Lurking in shadow


3. But he’s locked in a concrete cell.
His strength behind bars.
Stalking the length of his cage.
Ignoring visitors.
He hears the last voice at night,
The patrolling cars

(a) Choose the image that best describes the condition of the tiger based on the given extract.

(i) Option (1)
(ii) Option (2)
(iii) Option (3)
(iv) Option (4)

Answer

Answer: (ii) Option (2)


(b) Which option correctly lists the reason for the tiger stalking the length of his cage’?
(i) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their naturaL habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.
(ii) Animals are scared of visitors gazing at them in their unnatural surroundings. Zoos are places where animals are far removed from the privacy of their natural habitat.
(iii) Animals dislike human noises in the city and react to them aggressively. Zoos are often located in cities or outskirts.
(iv) Animals require human love and care and miss this when in captivity. Zoos are places where they walk around mechanicalLy to attract human attention.

Answer

Answer: (i) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.


(c) Which option identifies a patrolling car correctly?

(i) Option (1)
(ii) Option (2)
(iii) Option (3)
(iv) Option (4)

Answer

Answer: (ii) Option (2)


(d) The main contrasting idea suggested by the extract is that of:
(i) strength and weakness
(ii) nature and culture
(iii) beasts and mortals
(iv) confinement and freedom

Answer

Answer: (iv) confinement and freedom


(e) Choose the option listing the most likely reason for the tiger to ignore visitors, according to the extract.
(i) He is scared of their constant stares.
(ii) The visitors don’t provide him with any food.
(iii) He knows that none wouLd help him out of captivity.
(iv) The visitors don’t speak to him kindly.

Answer

Answer: (iii) He knows that none would help him out of captivity.


4. He hears the last voice at night,
The patrolling cars,
And stares with his brilliant eyes
At the brilliant stars.

(a) Where does the voice come from?
(i) The tiger
(ii) The patrolling cars
(iii) The river
(iv) The dear

Answer

Answer: (ii) The patrolling cars


(b) The tiger stares at the:
(i) people
(ii) guards
(iii) stars
(iv) cars

Answer

Answer: (iii) stars


(c) ‘He’refers to:
(i) the guard
(ii) the poet
(iii) the tiger
(iv) None of these

Answer

Answer: (iii) the tiger


(d) Who is the poet?
(i) W.B. Yeats
(ii) Walt Whitman
(iii) Robert Frost
(iv) None of these

Answer

Answer: (iv) None of these


(e) The word‘stares’means:
(i) neglects
(ii) glares
(iii) ignores
(iv) avoids

Answer

Answer: (ii) glares


Revision Notes

This poem is written by Leslie Norris. It contrasts a tiger when it is in its natural habitat and when it is imprisoned in a zoo.

A Tiger in the Zoo Class 10 Summary

When the tiger is in zoo, he moves slowly up and down in his cage. He moves very softly and steadily, as his paws are as smooth as velvet. He is full of rage but is quiet in his helplessness. The poet then says that the tiger should have been in the jungle. He should have been moving quietly in the shadows near some water source, waiting for a plump deer to pass that way. The poet further adds that while roaming, the tiger might come to the outer boundary of the forest in a small village. The tiger would growl in its low and intimidating voice and would scare the in habitants of that village by revealing his fangs and his claws. But sadly, he is locked behind bars in a concrete cell. He does not take any notice of the visitors. At night, he had to be content with merely looking at the stars with his brilliant eyes.

Message

The poem conveys the message that animals should be allowed to live in their natural habitat. They will derive true happiness only there.

Ram

Recent Posts

Download CA Foundation Books PDF | Subjectwise CA Foundation Books for Preparation

CA Foundation Books: Institute of Chartered Accountants of India releases the books for ICAI. Refer…

1 week ago

NCERT Solutions for Class 8 Maths Term 1 and Term 2 [Updated 2021-22]

Here we are providing NCERT Solutions for Class 8 Maths, the solutions are latest and up-to-date.…

1 week ago

Chapter-wise MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Download

All Chapters MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers are prevailing here for…

3 weeks ago

Everything about Course Details | Stream Wise & Category Wise Courses

If you are looking for several courses that you can opt after your primary school…

3 weeks ago

How To Become An Astronaut In India? | Eligibility And Qualification, Advantages and Disadvantages

How To Become An Astronaut In India?: In childhood, almost all of us have dreamt…

3 weeks ago

How To Become An Entrepreneur In India? | Characteristics, Courses And Duration

How To Become An Entrepreneur In India?: "Business "is a highly fantasizing word that is…

3 weeks ago