Categories: MCQ Questions

A House is not a Home Class 9 MCQ Questions with Answers PDF Download | 9th English Moments Chapter 8

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these A House is not a Home Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers

Question 1.
Where did the author and his mother have to borrow money?
(a) grandparents
(b) neighbours
(c) bank
(d) private financial institutions

Answer

Answer: (a) grandparents


Question 2.
What did the author borrow from his aunt to go to school?
(a) tennis shoes
(b) bag
(c) uniform
(d) books

Answer

Answer: (a) tennis shoes


Question 3.
On which day did the fire accident take Place?
(a) Saturday
(b) Sunday
(c) Monday
(d) Tuesday

Answer

Answer: (b) Sunday


Question 4.
Who did the author find missing after the fire accident?
(a) his dog
(b) his mother
(c) his monkey
(d) his cat

Answer

Answer: (d) his cat


Question 5.
What did the mother being out of the burning house?
(a) a metal box full of important documents
(b) some pictures of the author’s father
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 6.
What does the author notice one Sunday afternoon?
(a) smoke pouring in through the ceiling
(b) water pouring in through the ceiling
(c) wind breaking windows
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) smoke pouring in through the ceiling


Question 7.
Of which age group challengers does the story ‘A House is Not a Home’ reflect?
(a) childhood
(b) teenage
(c) Youthful
(d) old age

Answer

Answer: (b) teenage


Question 8.
Why did the author run to his neighbour’s house?
(a) to ask for help
(b) to call the fire department
(c) to get water
(d) All

Answer

Answer: (b) to call the fire department


Question 9.
Why did the author cry after the fire?
(a) because of smoke
(b) because he was not able to find his cat
(c) because smoke choked his throat
(d) all

Answer

Answer: (b) because he was not able to find his cat


Question 10.
Which words tell that Zan was able to accept his new life and came out of his gloom?
(a) “My cat was back and so was I”
(b) I am happy
(c) I got a new life
(d) All

Answer

Answer: (a) “My cat was back and so was I”


Question 11.
What did the cat do to entertain herself?
(a) jump on the bed
(b) would hit Zan’s pen with its tail
(c) shout and cry meow
(d) None

Answer

Answer: (b) would hit Zan’s pen with its tail


Question 12.
Why did the author want to die?
(a) because he was not happy
(b) because his desires were not fulfilled
(c) because he was not ready to face the harsh miserable life state after the fire
(d) none

Answer

Answer: (c) because he was not ready to face the harsh miserable life state after the fire


Question 13.
Why was the author feeling shy in the school?
(a) he was not wearing shoes
(b) because he did not have his school bag and books
(c) his dress was casual
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 14.
Who noticed the fire first?
(a) Zan’s friends
(b) Zan’s mother
(c) Zan
(d) zan’s grandmother

Answer

Answer: (c) Zan


Question 15.
Why did the narrator feel strange in high school?
(a) because he was fresh
(b) all his friends went to other places
(c) because he was all alone
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 16.
What is a home?
(a) where people live together and share a bond of love and care
(b) a house only
(c) a property
(d) None

Answer

Answer: (a) where people live together and share a bond of love and care


Question 17.
What is the story ‘A House is not a Home’ about?
(a) defines a home
(b) defines a house
(c) None
(d) differentiates between a house and a home

Answer

Answer: (c) None


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English A House is not a Home MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Kishen

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

4 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

4 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

4 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

4 days ago