Categories: Current Affairs

Today’s GK & Current Affairs Quiz for June 20, 2019 with Questions and Answers PDF

Current Affairs Quiz for June 20, 2019: This section covers the GK and daily Current Affairs quiz with MCQs on National Affairs, International Affairs, Economy, Awards, Banking Awareness, Polity, Geography, Environment, Sports, etc. for competitive examinations viz. UPSC, SSC, Bank PO, Bank Clerk, IBPS, Railways, Government Jobs, APPSC, TSPSC, TNPSC, UPPSC, Police Recruitment, MPSC, and other state exams. This current affairs quiz will help you in the General Awareness section conducted in various Railway, SSC, Banking, Insurance, Public Service Commission Exams, and other govt job entrance exams. Current affairs quiz will also help you outshine in the crowd with all the information you gain from this article.

So, follow our Current affairs quiz daily to crack any kind of competitive exams you come across in India. Wait no more and let’s take today’s Current affairs quiz.

Current Affairs Quiz for 20/06/2019

1. Maharaja Bir Bikram (MBB) Airport is located in which of these states?

(A) Tripura
(B) Sikkim
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Odisha

Solution: (A)

The Airport Authority of India (AAI) has announced that the Maharaja Bir Bikram (MBB) Airport located in Agartala, Tripura is set to become an International Airport by the end of 2019 or start of 2020.

2. The World Food India 2019 will be held in which city?

(A) Bhopal
(B) Hyderabad
(C) Nagpur
(D) New Delhi
(E)Mumbai

Solution: (D)

World Food India 2019, the biggest gathering of all global and domestic stakeholders in Food Processing Sector will be held from 1st to 4th November 2019 in New Delhi. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”.

3. When is the Sustainable Gastronomy Day observed?

(A) June 17
(B) June 18
(C) June 16
(D) June 15
(E) June 19

Solution: (B)

The UN General Assembly adopted and designated 18 June as an international observance, Sustainable Gastronomy Day. The decision acknowledges gastronomy as a cultural expression related to the natural and cultural diversity of the world.

GK Current Affairs Quiz Read more here:

4. Which country will host the 2019 Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD)?

(A)China
(B) United States
(C) India
(D) Japan
(E) Sweden

Solution: (C)

India will host the 14th session of the Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) in September 2019 at New Delhi to address the issue of land degradation and desertification.

5. Autistic Pride Day is held every year on ____________

(A) June 18
(B) June 16
(C) June 15
(D) June 17
(E) June 14

Solution: (A)

Autistic Pride Day is held on 18 June each year to recognise the importance of pride for autistics and its role in bringing about positive changes in the broader society. On June 18 every year, organisations around the world celebrate Autistic Pride Day, with events around the world, to connect with one another through autistic events and demonstrate to allistic people (those not on the autism spectrum) that autistic people are unique individuals who should not be seen as cases for treatment.

6. Name the entity which has launched its digital wallet subsidiary named Calibra

(A)Microsoft
(B) Facebook
(C) Amazon
(D) Google
(E) Linkedin

Solution: (B)

Social Media giant, Facebook has announced that it will launch its digital currency named ‘Libra’ in 2020. The digital wallet subsidiary of Facebook called ‘Calibra’ will launch the blockchain-powered cryptocurrency ‘Libra’.

7. Gary Woodland is associated with which sports?

(A)Football
(B) Badminton
(C) Tennis
(D) Golf
(E) Archery

Solution: (D)

American professional golfer, Gary Woodland won the 2019 United States Open Championship (Golf), beating world number one, Brooks Koepka by three strokes. This is the first major career title of the 35-year-old Woodland.

8. Who is the current Union Minister for Food Processing Industries?

(A)Thawar Chand Gehlot
(B) Narendra Singh Tomar
(C) Harsimrat Kaur Badal
(D) Arjun Munda
(E) Smriti Irani

Solution: (C)

Harsimrat Kaur Badal is the Union Cabinet Minister of Food Processing in the Government of India and member of parliament from Bathinda. Her husband Sukhbir Singh Badal is former deputy chief minister of Punjab.

9. Who has been appointed as the BJP’s working president?

(A)JP Nadda
(B) Sushma Swaraj
(C) Sunny Deol
(D) Rajyavardhan Rathore
(E) Arun Jaitley

Solution: (A)

J P Nadda has been appointed as BJP’s new working president during the party’s parliamentary board meeting on June 17, 2019. The parliamentary board is the highest decision-making body of the BJP. This is the first time that the BJP has appointed a working president. Amit Shah will remain BJP chief.

10. According to the UN report- World Population Prospects 2019- India will overtake China by around which year?

(A) 2027
(B) 2022
(C) 2020
(D) 2050
(E) 2025

Solution: (A)

This report explained that India is expected to show the highest population increase between now and 2050, overtaking China as the world’s most populous country, by around 2027.

11. The breakfast menu was changed after 231 years for inmates in the jails of this nation.

(A)Nepal
(B) Malaysia
(C) Bangladesh
(D) Pakistan
(E) India

Solution: (C)

The breakfast menu for inmates in Bangladeshi jails has been changed after 231 years. Under the new menu, inmates will receive bread and vegetables for four days, khichdi for two days and halwa and bread on the other days of the week.

12. Which Indian bowler has been ruled out for at least the next two World Cup matches due to hamstring injury?

(A)Jasprit Bumrah
(B) Kedar Jadhav
(C) Kuldeep Yadav
(D) Bhuvneshwar Kumar
(E) Irfan Pathan

Solution: (D)

Bhuvneshwar Kumar has been ruled out of India’s, at least, next two World Cup games after developing a niggle in his left hamstring during the clash against Pakistan at Manchester. The pacer had walked off the field to seek medical treatment in the middle of his third over.

13. Which city hosted the FBB Femina Miss India 2019 Pageant?

(A)New Delhi
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Mumbai
(E) Nagpur

Solution: (D)

The FBB Femina Miss India 2019 Pageant was held on June 15, 2019, at the Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium in Mumbai.

14. Who has become the fastest batsman to score 11,000 runs in ODIs?
(A) Rohit Sharma
(B) KL Rahul
(C) Virat Kohli
(D) MS Dhoni
(E) Suresh Raina

Solution: (C)

Virat Kohli has become the fastest batsman to score 11,000 runs in one-day international cricket. He grabbed this position after scoring a fifty Pakistan on June 16, 2019. Kohli broke the record of Sachin Tendulkar, who reached this milestone in 276 innings.

15. Who has been named as the Congress leader in Lok Sabha?

(A) Manish Tewari
(B) Shashi Tharoor
(C) K Suresh
(D) Adhir Ranjan Chowdhury
(E) Swimming

Solution: (D)

The Congress named five-time MP Adhir Ranjan Chowdhury as the leader of the party in the Lok Sabha. Chowdhury – a five-time member of the Lok Sabha – was chosen in view of his long experience in the parliament and the party. Others in running for the post included Kerala leader K Suresh, party spokesperson Manish Tewari and Shashi Tharoor.

The explanation provided in the GK Current affairs quiz for each question will help you memorize the answer better, preparing you for the time in need. Irrespective of the exam, this Current affairs quiz will help you jog your memory any time, any place.

Kishen

Recent Posts

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 3 Keeping Quiet Poem

Class 12 English NCERT Solutions Flamingo Chapter 3 Keeping Quiet Poem Free PDF Download Keeping…

15 hours ago

General Knowledge(GK): Topics, Facts, Notes, Books, Current & Static GK for India, World

GK General Knowledge: General Knowledge or General Awareness Section is taken as a high-scoring part…

1 month ago

NCERT Books for Class 10: Download CBSE 10th Textbooks Maths, Science, Social Science, English, Hindi & Sanskrit

NCERT Books For Class 10: If you are looking for downloading the NCERT Textbooks of Class 10…

2 months ago

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 months ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 months ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

4 months ago